Vasemmistohallituksen toimet eivät pelasta talven matkailua – Taipuiko Keskusta jälleen vasemmiston paineessa?

Blogi, perjantaina 11.09.2020

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) vasemmistohallitus kertoi päässeensä pitkien neuvotteluiden jälkeen sopuun ulkomailta tulevan matkailun rajoitustoimien höllentämisestä. Hallitus kertoi lieventävänsä matkailurajoituksia Suomeen niin, että tartuntojen ilmaantuvuusluvuksi asetetaan nykyisen kahdeksan tartunnan sijaan 25 tartuntaa sataatuhatta henkeä kohden. Rajoitukset jatkuvat siis paljon EU:n suosituksia tiukempina edelleen. Komissiohan suositteli, että vapaata liikkuvuutta ei rajoitettaisi, jos tartuntojen määrä on 14 vuorokauden aikana alle 50 sataatuhatta henkeä kohden tai toisaalta, jos positiivisten testien määrä olisi korkeintaan kolme prosenttia testatuista. EU-komissio alleviivasi sitä, että olisi tärkeää pitää ”yhteisöt elossa ja elinvoimaisina”.

Suomen hallituksen määräämät rajoitukset ja matkustamisen sallivat vaatimukset ovat siis paljon tiukempia ja erityisesti Lapin matkailussa pelätään, että isosti mainostetut ja hehkutetut rajoitusten purut eivät tosiasiallisesti ratkaisekaan talven matkailun ongelmia. Visit Levin toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari totesikin eilen illalla tiedotteessaan, että…

”Terveysturvallinen matkailu on meille ensisijainen tavoite. Kansainväliset lomailijat voidaan kuitenkin viedä meiltä liian rajoittavalla päätöksellä”.

Ongelmaksi on nousemassa mm. vaadittava tuplatestaus. Kivisaari totesi, että ”Ymmärrämme lähtömaan testauksen tärkeyden, mutta tuplatestaus lähtö- ja kohdemaassa ja mahdollinen karanteeni tai testipakko kohdemaassa käytännössä estää monen matkailijan joulumatkailun Lappiin”.

Pitää muistaa, että vaikka kesä onkin ollut kotimaan kohteissa varsin hyvä niin, jopa kaksi kolmasosaa Lapin matkailuyrityksistä saa yli puolet liikevaihdostaan ulkomaisilta lomailijoilta. Arviot Lapista ovatkin synkkiä. Yksin Levillä on arvioitu, että jopa 60 % Lapin matkailuyrittäjistä ei pysty jatkamaan toimintaansa kymmentä kuukautta pidempään ilman ulkomaisia turisteja. Ja esimerkiksi jo nyt Kittilän työttömyys (4/2020) oli 28%, kun vuotta aiemmin luku oli huhtikuussa vain noin 8%.

Jos nuo yksin Levin skenaariot toteutuvat niin työttömien määrä kasvaa matkailualalla nopeasti yli 4 000 hengellä ja arviolta noin 160 yritystä eli 200 toimipaikkaa menee konkurssiin kesäkuun 2021 loppuun mennessä.

Toivotaan, että Marinin hallitus ottaa nyt huolen tosissaan. Turvallinen ja terveys edellä tapahtuva matkailu on tietenkin kaiken a ja o, mutta tuplatestauksen vaatiminen ei ole järkevää ja se on jopa resurssien tuhlaamista. Monissa maissa ei myöskään oireettomat pääse testeihin. Ratkaisua pitäisi vielä hakea turvallisten matkustuskäytävien ja matkustuskuplien kautta. Jääkö näiden toteutuminen nyt tosiasiallisesti jostain hallituspuolueesta kiinni on asia joka pitäisi julkisuuteen kertoa. Olen ymmärtänyt, että keskustalla olisi ollut valmiutta tehdä turvallinen matkustaminen mahdolliseksi ja huhut kertovat, että ennen muuta SDP tätä toteutusta on Krista Kiurun johdolla jarruttanut. Nyt näyttää siltä, että jälleen kerrotaan suurella suulla, että nyt kaikki on ratkaistu ja kaikki on hyvin ja todellisuus näyttää olevan kuitenkin aivan toinen. Ja eihän tämä yksin ole Lapin ongelma vaan matkailun merkitys on suuri myös monelle muulle alueelle Suomessa. Esimerkiksi Kainuussa myös valmistellaan omaa matkustuskuplaa ja muitakin turvallisen matkustamisen suunnitelmia on työn alla.

Nyt pitäisi kuunnella aidosti asiantuntijoita ja tehdä järkeviä koronatilaan huomioon ottavia päätöksiä. Omilla päätöksillä ei pitäisi nyt ajaa turisteja muihin maihin vaan etsiä turvallisia tapoja tulla ja nauttia Suomen talvesta myös kaudella 2020-2021.

Eduskuntaviikko päätökseen ja…

Riihimäen Taiteiden Yö antoi ihanaa tunnelmaa

Ilta siis tänään juhlavuottaan viettävän naapurikaupunki Riihimäen Taiteiden Yössä. Paljon väkeä liikkeellä ja hienon vastuullisesti koronatilanne huomioiden. Paljon nähtävää ja koettavaa ja upeaa tunnelmaa. Täytyy kyllä kiitosta antaa jälleen kaikille tekijöille ja tänään erityisesti ihastuttavalle Nupulle, joka tunnelmoi omia kappaleitaan ukulelen kanssa Lehmustien Juhlatalon puutarhassa. Painakaa ihana nimi mieleen! Tästä nuoresta kuulette vielä.

Tunnelmakuvia Riihimäen Taiteiden yöstä ja tässä taitava ja huikean äänen ja lauluntekijän lahjan omaava Nuppu!

Kaunis syysilta ja pimenevää jo. Tähtiäkin taivaalla. Syksy ❤️

Kommentit