Klaukkalan ohikulkutie saataneen käyttöön jo tänä vuonna – Teiden asfaltointeja jatkettava ja ryhdyttävä ajamaan myös uutta Kehä IV -linjausta

Blogi, torstaina 10.09.2020

Yksi viime hallituskauden isoista liikennehankepäätöksistämme oli MT 132 -tien ns. Klaukkalan ohikulkutien rakentaminen. Toinen iso vastaava hanke oli Lahden Eteläinen Kehätie. Molemmat olivat pitkään työpöydälläni ja olin enemmän kuin tyytyväinen viime kaudella, kun Kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten kanssa saimme päätettyä näiden hankkeiden toteutuksesta ja rahoituksesta.

Klaukkalan Ohikulkutien rakennustyöt ovat edenneet suunniteltua nopeammin ja yhteys on tarkoitus ottaa käyttöön jo kuluvan vuoden aikana. Uusi yhteys kolmostielle nopeuttaa yhteyttä myös Lopelta ja erityisesti Läyliäisistä pääkaupunkiseudulle.

Lahden Eteläisen kehätien työt alkoivat vuonna 2017. Työt maantiellä 167 käynnistyivät keväällä 2017 ja valtatien 12 osalta työt alkoivat keväällä 2018. Tavoiteaikataulun mukaisesti valtatie 12 avataan liikenteelle kuluvan vuoden lopulla. Myös  Mt 132 Klaukkalan ohikulkutien liikenteelleotto on mahdollista jo tämän vuoden lopulla. Hanke on edennyt suunniteltua nopeammin ja se valmistunee siis nyt reilusti etuajassa aikataulustaan.

Klaukkalan ohikulkutie on siis uusi Klaukkalan keskustaajaman kiertävä yhteys, joka parantaa alueen liikenneolosuhteita ja mahdollistaa lähialueiden maankäytön kehittämisen. Tiellä on myös merkittävä vaikutus aina meille Lopelle asti ja itse uskon, että mm. Läyliäisten alue tulee kasvamaan tämän myötä. Pääkaupunkiseutu tulee jälleen vartin lähemmäksi ja ruuhkista pääsy helpottaa myös työmatkaviihtyvyyttä. Uusi, noin 7,5 km pitkä nyt valmistuva yhteys on yksiajoratainen ja leveydeltään 10 m. Hankkeessa on rakennettu lisäksi Kirkkotien (E2), Luhtajoentien (E3), Metsäkylän (E4) ja Lamminsuon (E5) eritasoliittymät sekä tie- ja katujärjestelyjä tarpeellisilta osin.

Tiesuunnitelman hyväksymispäätöshän tehtii viime hallituksen kaudella joulukuussa 2017. Päätöksestä tehtiin silloin yksi valitus, mutta se kaatui hallinto-oikeudessa. Kirkkotien pohjoisosan asemakaavan muutoksesta tehty valitus hylättiin hallinto-oikeudessa alkuvuodesta 2018. Myös tästä päätöksestä tehty valituslupahakemus hylättiin helmikuussa 2019 korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Tiealueen haltuunotto tehtiin elokuussa 2018 ja Kirkkotien maantiealueen osalta maaliskuussa 2019. Kirkkotien katusuunnitelma hyväksyttiin Nurmijärven kunnassa maaliskuussa. Hyväksymispäätöksestä tehtiin yksi valitus hallinto-oikeuteen. Aikamoinen vääntö siis ollut tämäkin ja itseasiassa Klaukkalan ohikulkutien puuhaaminen lähti liikkeelle jo paljon tätä aiemmin. Pitkiä juttuja.

Hankkeen kustannusarvio oli 34 miljoonaa euroa, josta Nurmijärven kunnan osuus on kahdeksan miljoonaa euroa. Hanke on osa viime kauden Sipilän hallituskauden korjausvelkaohjelmaa. Rakentaminen aloitettiin helmikuussa 2019 ja tie valmistunee nyt loppuvuodesta 2020.

Hankkeen urakoitsijan projektipäällikkö Sami Laakso totesi, että ”aikatauluun on vaikuttanut positiivisesti muun muassa hyvin sujunut yhteistyö hankkeen eri osapuolien välillä, suotuisat sääolosuhteet sekä työmaaporukan hellittämätön uurastus” ja Väyläviraston projektipäällikkö Antti Koski, että ”alun perin oli tarkoitus, että tie otetaan liikenteelle syksyllä 2021. Tämän hetken suunnitelmien perusteella näyttää kuitenkin siltä, että saamme tien ajoneuvoliikenteelle jo ennen kuin tämä vuosi päättyy, eli noin vuoden suunniteltua aikaisemmin”. Välillä näinkin! Hienoa työtä.

Vuoden 2021 aikana tehdään vielä viimeistelytöitä, kuten viher- ja istutustöitä, kiveystöitä, sekä urakka-alueen maisemointeja.

Mutta tuossa otsikossa nostin esille myös Kehä Nelosen. Tämä uusi yhteys siis lähtisi juurikin siitä kohtaa mihin Klaukkalan ohikulkutie moottoritiellä yhtyy. Näin siis syntyisi suora yhteys meiltä myös Tuusulanväylälle jne. Toivotaan, että tämä jatkoyhteys saadaan seuraavaksi isojen liikennehankkeiden listalla eteenpäin.

Ja tärkeää on myös pitää ääntä meidän teiden muutenkin huonoista kunnoista. Asfaltointimääriä pitää edelleen saada nostettua ja reikäisiä myös alemman tieverkon teitä korjattua. Pidän tästä ääntä.

Tänään eduskunnassa etäkokousten päivä. Aamusta etänä ensi Veikkauksen hallintoneuvosto ja sitten Puolustusvaliokunnan epävirallinen kuuleminen jne. Korona siis aiheuttaa täälläkin päässä monenlaisia toimenpiteitä. Mutta kyllä tästäkin yhdessä selviämme.

….

Kello 22.24 ja Yle A-Studio ja myös Kympin Uutiset takana. Hyvin Kokoomus esillä ja oli ilo kuunnella asiansa osaavaa ja selväsanaista puheenjohtajaamme. Kokoomus nyt hyvässä nosteessa ja hienoa myös saada eri puolilta Suomea myös viestejä siitä miten keskustalaisia siirtyy nyt ennätyspaljon Kokoomuksen riveihin. Juuri hetki sitten illalla tuorein viesti Ilmajoella keskustan valtuutettu Janne Niemelä siirtyi Kokoomuksen riveihin. Tervetuloa vaan.

Eduskunnan päivä myös takana ja myös mukava ilta tänään Isä Ambrosiuksen kanssa. Hieman sparrausta tulevaan ja myös hieman keskustelua menneestä. Ystäviä aina mukava tavata ja ihan rauhassakin. Huomenna palaillaan.

Kommentit