”Meille EU:n vankkumattomille kannattajille on tärkeää, että luottamus Euroopan unioniin sanansa mittaisena säilyy” – Kerran uudelleen tulkitusta, tulee nimittäin helpolla uusi normaali

Blogi, keskiviikkona 09.09.2020

Meille EU:n vankkumattomille kannattajille on tärkeää, että luottamus Euroopan unioniin sanansa mittaisena säilyy.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti erinomaisen puheen suurlähettiläskokouksessa 25.8.2020. Otsikon lainaus ja myös ylläoleva lainaus tuosta puheesta. Ja lainaan vielä hieman pidemmän pätkän tuosta puheesta:

”Siteeraan: ”Avoin keskustelu EU:n suunnasta olisi toteutunut, jos paketin vaatimia muutoksia olisi tehty perussopimusten muutosten kautta. EU:n toimintaa säätelevien perussopimusten muuttaminen on kuitenkin niin hidas ja kansallisten ratifiointien vuoksi epävarma tie, että sitä pitkin ei haluttu edetä. Kun kiirekin oli. Niinpä esteitä paketin tieltä raivattiin tulkitsemalla sopimusten artikloja luovalla tavalla.”

Näin kuvasi Helsingin Sanomien pääkirjoitus 29. heinäkuuta EU:n elvytyspaketin syntyvaihetta. Pääkirjoitus huomauttaa myös, että samaan tapaan, tulkinnan kautta, unionissa on edetty muissakin asioissa.

Tuota näkemystä on vaikea kiistää. Euroalueen vakaus- ja kasvusopimuksen piti asettaa rajat velkaantumiselle ja budjettivajeille. No bail out –periaatteen piti olla yksiselitteinen. Euroopan keskuspankin ei ajateltu ryhtyvän jäsenmaiden velkapapereiden haltijaksi. EU:n budjettia ei pitänyt rahoittaa lainarahalla.

Kävikö niin? Säännöt perussopimuksissa ovat kyllä ennallaan, mutta tosiasiallinen tilanne näyttää hyvin toiselta. Nuo taloudenpidon keskeiset periaatteet ovat vuosi vuodelta liudentuneet, osin kokonaan kadonneet. Ainutkertaisten tulkintojen jälkeen, kerta toisensa jälkeen.

Kriisitilanteita on kieltämättä usein syntynyt nopeasti. On ollut polttava kiire ja välttämätön tarve. Enkä tässä alkuunkaan arvioi ratkaisujen aineellista sisältöä, en EU-elvytyspaketinkaan osalta. Mutta jokainen hetken uustulkinta on kuitenkin jäänyt elämään. Tulkinnasta onkin tullut sopimus.

Kaikkien EU:n puolestapuhujien tulisi kantaa tästä huolta; jokainen luovan tulkinnan tilanne nostattaa kysymyksiä, epäilyksiä ja kritiikkiä. Ajan mittaan ja toistuessaan ne alkavat nakertaa instituution legitimiteettiä. Sille ei EU:n kannattaisi itseään altistaa. Kun koronakriisistä on selvitty, on aika tehdä paluu sääntöperusteisuuteen.

Kun kysytään, miksi tasavallan presidentti ottaa nämä tulkinnan tien ja ne vaarat esille, vastaukseni on selvä. Ensinnäkin EU:n keskeiset perussopimukset ovat jäsenmaiden välisiä sopimuksia ja siis yksittäisen jäsenmaan kannalta sen suhteen määrittelyä ulkovaltoihin.

Toiseksi Euroopan unionin yhteinen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikka on etenemässä. Olemme yhtälössä, jossa omaa ulkoista kohtaloamme mitataan helposti EU:ta vasten. Entä jos tulkinnan tie aukeaa myös EU:n ulkosuhteissa? Niin, että teemme ensin suuria linjauksia, joita sitten seuraa lavea tulkinta.

Euroopan unioni on Suomelle ensiarvoisen tärkeä viitekehys myös ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. EU edustaa maailmalla korostetusti meille arvokkaita asioita: demokratiaa, oikeusvaltiota, monenkeskistä sääntöpohjaista järjestelmää, sopimusten noudattamista.

Meille EU:n vankkumattomille kannattajille on tärkeää, että luottamus Euroopan unioniin sanansa mittaisena säilyy.

Haluan huomauttaa, että jos aiemmin sovittua ryhdytään laveasti tulkitsemaan, on vahva yleensä vahvimmillaan. Ja heikko heikoimmillaan. Tulkinnan tie on ongelmallinen myös koko kansainvälisen sääntöpohjaisen järjestelmän kannalta.”

Koko Tasavallan presidentin puhe on luettavissa täältä: Presidentti.fi

Tasavallan presidentti puki varsin hyvin sanoiksi sen miten itsekin ajattelen tänään eduskunnan käsittelyyn tulleesta EU:n elpymisrahastosta.

Itse en siis ole vielä lopullisesti päättänyt kantaani elpymisrahastoon. Se voi myös osaltaan kaatua vielä omiin EU:n perussopimuksiinkin. Kokonaisuus mahdollisesti rikkoo siis niitäkin eli perusperiaattetta siitä, että EU ei voi itse ryhtyä elämään velaksi. Velka siis tulee ottaa valtioiden itse ja kantaa niistä myös itse vastuunsa. Näin muuten on aina ennen tätä toimittu niin kreikkojen ja muidenkin kanssa. Apua on siis annettua, mutta velka on kirjattu aina antajan piikkiin ja sopimus maiden väliseksi. Nyt tämä perusperiaate olisi murtumassa.

Ja itse ymmärrän hyvin, että tällä paketilla ollaan nimenomaan pelastamassa huonosti asioitaan hoitaneiden Italian ja muiden taloutta. Koronakriisi niiden tilannetta pahensi entisestään, mutta pitää muistaa, että jos korona olisi kohdellut pahiten esimerkiksi Ruotsia, Saksaa ja Hollantia, niin ei silloin tällaista elpymisrahastoa olisi tarvittu. Nämä asiansa hyvin hoitaneet maat meidän tapaan olisivat saaneet velkaa myös vapailta markkinoilta.

Ja minua kyllä kiukuttaa myös se, että keskusta esimerkiksi hehkuttaa pakettia loistavana juttuna Itä- ja Pohjois-Suomelle. He unohtavat tässä populismissään, että me kuitenkin annamme ensin ottamaamme velkarahaa EU:lle yli 6 mrd ja siitä palautuu meille sitten kolmisen miljardia. Ei se mikään voitto ole kenellekään. Otamme velkaa, annamme enemmän kuin takaisin saamme. Viro ja Etelä-Eurooppa voivat juhlia pakettia voittona. He antavat paljon vähemmän kuin saavat.

Mutta EU:n ei saa antaa kaatua. Me tarvitsemme EU:ta ja meidän tulee huolehtia, että Eurooppa elpyy koronakriisistäkin mahdollisimman nopeasti ja hyvin. Onko elpymisrahasto siinä tarpeellinen ja myöskään sääntöjen mukainen onkin sitten oma asiansa. Voi myös olla, että meidän perustuslakimmekaan ei tätä mallia tule hyväksymään.

Tänään vietämme myös kansainvälistä FASD-päivää. FASD-päivää vietetään joka vuosi 9.9. muistuttamaan yhdeksän kuukauden raittiudesta raskausaikana.

Pysähdy tänään 9 minuutiksi. Älä tee mitään, ole vain hiljaa ja paikallaan ja ajattele…

FASD-kirjainyhdistelmä tarkoittaa siis alkoholin aiheuttamien raskaudenaikaisen sikiövaurioiden laajaa kirjoa. Vaurioiden vakavin muoto on FAS, joka tarkoittaa sikiön alkoholioireyhtymää. Yksin meillä Suomessa syntyy vuosittain 600–3000 lasta, jotka kärsivät jonkinasteisesta raskaudenaikaisesta alkoholivauriosta.

Raskaudenaikainen alkoholinkäyttö on tällä hetkellä yksi merkittävimmistä kehitysvammaisuuden aiheuttajista länsimaissa. Se on myös ainoa, jonka aiheuttama haitta olisi täysin estettävissä. Siihen riittää odottavan äidin täysraittius raskausaikana.

9 minuutin hetki tänään muistuttaa, että raskauden aikaiselle alkoholin käytölle ei ole turvarajaa.

….

Kello 18.29 ja takaisin Lopella. Olen vielä täältä mökiltä töissä käynyt ja täytyy kyllä sanoa, että kauniita on järvenrannan aamut olleet varhaisella. Ja mukava on ollut ajella Järventaustantietä aamu-usvassa. Tosin tänäänkin aamulla peuroja sai jo soratiellä väistellä ja toistamiseen sitten Röykässä isommalla tiellä. Eläimiä siis todella paljon liikkeellä. Kannattaa olla varovainen.

Eduskunnan elpymisrahastokeskustelu oli kyllä aikamoisen railakas. Näyttää siltä, että myös Keskustan rivit on tässäkin asiassa sekaisin eikä koko keskustan ryhmäkään ole tukemassa pääministeri Sanna Marinin neuvottelemaan kokonaisuutta. Perussuomalaiset luonnollisesti koko ryhmänä vastustavat ja myös Kristillisdemokraatit. Meidän ryhmä tullee tekemään päätöksen suhtautumisesta pakettiin vasta perustuslakivaliokunnan käsittelyn jälkeen. Uskon, että meiltäkin osa ei tätä pakettia tule hyväksymään vaan tavoitteena pitää olla reilumman ja tarkkarajaisemman kokonaisuuden uusi neuvottelukierros.

Suomihan kustantaa tästä 750 miljardin elpymispaketista 6,6 miljardia ja saa takaisin vain 3,2 miljardia. Samaan aikaan esimerkiksi Viro on saamassa EU:n elvytysrahaa peräti 8,3 miljardia. Kokonaisuus myös toteutuessaan sitoisi meidät vuosikymmeniksi yhteisvastuulliseen velkaan EU-budjetin ja jäsenmaiden finanssipoliittisten tulonsiirtojen rahoittamiseksi. Vaikea paikka.

 

 

Kommentit