Varhaiskasvatuslain aika on nyt.

Blogi, tiistaina 18.02.2014

Hämmentyneenä selailin Opetus- ja Kulttuuriministeriön listaan eduskunnalle kevään 2014 aikana annettavista hallituksen esityksistä. Opetusministeri Krista Kiurun (sd.) esittelemältä listalle ei löytynyt yhtä odotetuinta ja tärkeintä lakiuudistusta. Työlistaltamme puuttui nimittäin uusi varhaiskasvatuslaki.

Viime keväänä 40 vuotta täyttäneen päivähoitolain uudistaminen 2010-luvun varhaiskasvatuslaiksi on ollut yksi kokoomuksen kärkihanke. Asian tärkeyttä meille kuvasti jo se, että aivan viime hallituskauden lopulla silloinen peruspalveluministeri Paula Risikko halusi vielä käynnistää uudistustyön vaikka tiesikin, että asian loppuun vieminen jäisi uudelle hallitukselle. Risikko siis tiesi, että pisteet hänen työstään ja valmistelusta saisi lopulta kerätä joku toinen uutena peruspalveluministerinä. Sellainen on harvinaista politiikassa.

Kaikkien yllätykseksi kuitenkaan varhaiskasvatuslakia ei ole saatu vieläkään valmiiksi. Ei siitä huolimatta, että perustyö oli jo siis hyvin pitkälle tehty ja myös hallitusohjelmaan ja Valtioneuvoston 15.12.2011 päättämässä Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa varhaiskasvatuslaki on kirjattu hoidettavaksi. Sovittiin, että päivähoitolaki uudistetaan ja säädetään laki varhaiskasvatuksesta, jota koskeva hallituksen esitys annetaan eduskunnalle kevätistuntokaudella 2014. Tavoitteena, että uusi lainsäädäntö tulisi voimaan 1.1.2015.

Varhaiskasvatuksen ja päivähoitopalvelujen lainsäädännön valmistelu, hallinto ja ohjaus siirrettiin sosiaali- ja terveysministeriöstä opetus- ja kulttuuriministeriöön vuoden 2013 alussa. Vetovastuun asiasta sai itselleen opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.). Nykyisin liiankin tavanomaiseen tapaan ministeri perusti jälleen uuden työryhmän jonka pöydälle asia jäi niin pitkäksi aikaa, että ministeri Gustafssonin pesti ministerinäkin ehti päättyä. Hänen jälkeensä tehtävä siirtyi uudelle opetusministeri Krista Kiurulle. Asiaa valmisteleva työryhmä ei taida saada työtään valmiiksi helmikuunkaan loppuun mennessä ja näin tärkeä uudistus on siirtymässä. Toivottavasti ei sentään vesittymässä?

Käsiä ei saa nimittäin nostaa ylös. Suomalaiset pienet lapset ansaitsevat hyvän ja laadukkaan päivähoidon ja varhaiskasvatuksen jatkossakin ja sen turvaaminen ajanmukaisesti kaikille pitää nyt turvata. Uudessa varhaiskasvatuslaissa pitää turvata lasten oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen asuinpaikasta ja perhetaustasta riippumatta. Ja lisäksi myös osaavan ja koulutetun henkilökunnan riittävyys ja asema pitää taata jatkossakin. Päivähoitoa syrjäytymistä ennaltaehkäisevänä palveluna tulee myös kehittää.

Tärkeät arjen asiat eivät näytä nyt etenevän. Aika-ajoin esitetään aina myös uusia ministereitä erilaisiin toki tärkeisiin asioihin. Yksi esitys oli arktistenasioiden ministerin postin perustaminen. Minusta tuntuu kuitenkin, että maamme tarvitsisi mieluumminkin nyt ihan vain arkistenasioiden ministeriä.

Kello 18.43 ja hieman flunssa kiusaa. Ei anneta kuitenkaan periksi. Tänään eduskunnassa valiokunnat ja asiantuntijakuulemisia mm. ympäristönsuojelulain muutoksesta. Itse toivon, että saamme soiden luokitukset vielä nostettua lakipykäliin ja näin osaltamme turvattua niin ympäristöarvot kuin turpeen vastuullisen käytönkin. Palaan aiheeseen kun asia etenee. Nyt siis asiantuntijoita aiheesta joka päivä ja perusteellinen asian läpikäynti. Saamme myöhemmin vielä myös maa- ja metsätalousvaliokunnankin lausunnon ja myös perustuslakivaliokuntakin asian läpi käy. Eli tässäkin avoimia kysymyksiä perustuslain näkökulmasta eli ei se lainkaan tavatonta ole, että eri lakeja pevin kautta kierrätetään. Sellainen kuva nimittäin kunta- ja sote-uudistuksen parissa on tullut, että perustuslailliset ongelmat olisivat ihan poikkeuksellisia. Ei toki. Moni laki pevissä käy ja sieltä tulee muutosvaatimuksia jos siltä näyttää.

Istunnossa tänään keskustelussa mm. kansalaiskeräysten lainsäädäntöasiat. Itse toivon, että voisimme siirtyä keräysten suhteen myös kankeasta ja paljon byrokratiaa sisällä pitävästä lupamenettelystä ilmoitusmenettelyyn ja ns. jälkivalvontaan. Uskoisin, että tämä olisi kaikin puolin järkevää. Nyt meillä tuntuu tämä hankala laki hankaloittavan montaa järkevää hanketta ja luovan erikoisia tilanteita. Esimerkkinä vaikkapa se, että radion kuuntelijat olisivat halunneet itse tukea Radio Helsinkiä pienillä kuukausilahjoituksilla. Sitä ei nykylakimme sallinnut. Ei myöskään Wikipedian keräystä eikä Suomen Keskusta puolueenkaan keräystä omilta jäseniltään. Siis laitonta oli veloissa olevan puolueenkin pyytää nettisivuillaan lahjoituksia toimintansa pelastamiseksi? Ja onhan näitä aina Lastensairaalasta lähtien. Sinnekin tarvittiin oma säätiö asiaa hoitamaan kun nykylaki ei HUS:lle keräystä sallinut. 

Itseasiassa aika erikoinen juttu onkin se, että meille poliitikoille on jo hyväksytty ilmoitusmenettely ja jälkivalvonta. Meihin siis tässä luotetaan kaikesta tapahtuneesta huolimatta. Itse luottaisin moneen muuhunkin. Muutos tarve ja normien purkutalkoot siis ilmeisen tärkeät tässäkin. Turhasta sääntelystä voidaan hyvin luopua.

Mutta nyt jo kämpillä. Ajattelin mennä ajoissa peiton alle. Jos vaikka se flunssalääkkeen kanssa pitäisi miehen huomenna pystyssä. Niin ja Ylen Politiikan Puhemyllyssä tänään keskustelua mm. omaishoidosta. Itse esitin, että nyt omaishoito vihdoin siirrettäisin Kelan hoidettavaksi ja näin saisimme kriteerit asuinpaikasta riippumatta yhteneväisiksi. Ja myös omaishoitajien vapaapäiväasiat pitää ratkaista ja myös tukipalvelut. Itse uskon, että tässä olisi paljon säästettävissä rahaankin kalliimmasta laitoshoidosta omaishoitoon siirtymällä ja onhan omaishoito myös se inhimillisin vaihtoehto yleensä. Ja tämä ei siis tarkoita sitä, että kaikki voitaisiin hoitaa omaishoitajien toimesta. Ei tietenkään, mutta he joilla on auttavia käsiä lähellä ja omaishoitaja tarjolla. Hyviä esimerkkejä ja käytänteitä löytyy monesta kunnasta. Ja surullisia vielä useammasta. Monessa kunnassa omaishoidontuki ja esimerkiksi lasten kotihoidon kuntalisä aina ensimmäisinä leikkauskohteina kun rahasta tiukkaa. Se sellaista hölmöläisen hommaa kuin purkaisi vilttiä toisesta päästä saadakseen lisää lankaa toiseen päähän. 

Huomenna jatkamme ja tällä viikolla eduskunnassa myös keskustelussa jälleen yksi kansalaisaloitekin ja paljon muuta. 

 

 

Kommentit