Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa.

Blogi, keskiviikkona 19.02.2014

Vuosi sitten aloitin uuden kampanjan suomalaisen ruuan puolesta. Idea syntyi siitä, että kaupasta oli vaikea löytää suomalaista ruokaa ja usein suomalaiseksi mielletty ruoka paljastuikin ulkomaalaisista raaka-aineista tehdyksi. Näin esimerkiksi lukuisten ruisleipien kanssa, mutta myös monen lihaleikkeleen ja muun. Vahva suomalaiseksi miellettybrändi paljastuikin ulkomaalaiseksi suomalaisissa pakkauksissa. Ja joskus jopa aivan tahallisen tuntuisesti mielikuvaa haluttiin viedä suomalaiseksi peltomaisemin tai järvimaisemin vaikka pakkauksessa olikin ulkomaalaisesta lihasta tehtyä makkaraa tai kinkkua.

Viime vuonna mukana ”Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa” -kampanjassani oli mukana useampi tuhat suomalaista ja osa piti omaa ruokapäiväkirjaa ajalta, osa bloggasi päivistään ja osa osallistui facebook-sivumme keskusteluihin. Ja suurin osa vain yritti syödän vain hyvää suomalaista ruokaa. Osa onnistui. Osa luovutti. Osalle jäi ehkä loppuelämänkin kipinä suomalaiseen puhtaaseen ruokaan jne.

Pysäyttävää oli sekin, että eduskunnankin ravintoloissa ja kahvilassa ruoka paljastui pääasiassa ulkomaalaiseksi. Siis talossa jossa pidetään kauniita puheita suomalaisen ruuan tuotannon puolesta ja suomalaisesta ruuasta ja maataloudesta nautitaankin heti puheen jälkeen ulkomaalaista ruokaa. Itse noudatin täälläkin tiukasti ”Vain suomalaista ruokaa” -ohjetta ja joskus lautasellani oli vain lihapullia ja porkkanaraastetta. Kaikki muu eduskunnan Fazer Amican ravintolassa oli ulkomaantuontia. Että sellaista. Tei eduskunnalle esityksen, että täällä siirryttäisiin suomalaiseen kausiruokaan. Saa nähdä tarttuuko puhemies Eero Heinäluoma esitykseeni kun nyt ravintoloiden kilpailutukset tulevat ajankohtaisiksi. Jos ei tartu niin puheet suomalaisen ruuan puolesta tässä talossa saavat loppua tai kokevat ainakin nolon kolauksen.

Mutta nyt on jälleen taas aika tiukentaa linjaa eli maaliskuun kaksi ensimmäistä viikkoa syömme vain suomalaista ruokaa. Ollaan siis tavanomaistakin tarkempia ruuan alkuperämerkinnöistä. Katsotaan kaupassa onko leipäpaketissa tieto myös jauhojen ja viljan alkuperästä. Onko paketissa tieto lihan alkuperästä jne. Joutsenlippu on yksi hyvä suomalaisuuden takuumerkki ja myös reilu merkintä tuotteet tuoteselostuksessa. Pakkoa ruuan alkuperämerkintöihin emme ole vielä läpi saaneet, mutta toivottavasti tämä kaksiviikkoinen jälleen sitäkin tavoitettani eteenpäin vie.

Lähde siis mukaan ja seuraa maaliskuun alussa 1.-15.3. välisenä aikana mitä kaupasta ostat ja mitä suuhusi laitat. Voit yllättyä. Ja mukaan kampanjamme Facebook-ryhmäänkin voit liittyä: Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa.

Nyt eduskunnan uusi päivä käyntiin. Aamusta puolustusministeri Carl Haglundin tapaaminen valiokunnassa.

….

Kello 17.55 ja tänään oli pakko luovuttaa aikaisemmin. Flunssa edelleen kiusaa ja nyt otetaan ilta rauhallisesti. Kisatkin jäivät vain sivusilmällä seuraamiseen varaan ja autossa radiosta kuuntelemisen varaan. Mutta hyvin se suomalainen sydän saatiin niinkin sykkimään kun ensin naiset nappasivat parisprintistä olympiahopeaa Kerttu Niskasen ja Aino-Kaisa Saarisen johdolla ja sitten perään miehet astetta kirkkaampaa eli olympiakultaa Sami Jauhojärven ja Iivo Niskasen toimesta. Niskasten perheessä siis tuplajuhlat tänään. Edellisestä Suomen olympiakullasta ehtikin jo vierähtää 12 vuotta. Silloin Samppa Lajunen toi niitä peräti kolme yhdistetystä Salt Lake Cityn kisoista ja Janne Lahtela kumpareista yhden. Edellisestä hiihdon olympialaisten kultaisesta mitalista ehtikin sitten vierähtää vielä pidempi aika. Edellisen kerran suomalaiskultaa juhlitiin jo edesmenneen Mika Myllylän johdolla Naganossa 1998. Ja onhan niitä muistoja Marjo Matikaisesta ja Juha Miedosta alkaen. Mutta nyt jälleen kultakantaan! Onnea Suomen miehet ja naiset! Ja huipentuihan tämä upea urheilupäivä sitten vielä Suomen Leijonien makeaan voittoon isäntämaa Venäjästä. Nyt Suomi mukana mitalipeleissä lätkässäkin ja hyvältä tämän päivän peli näyttikin. 

Mutta eduskunnassakin tänään mielenkiintoinen päivä. Valiokunnissa puolustusministerin kanssa läpi mm. Islannin ilmatilanvalvontaharjoituksen antia. Ensin sama aihe esillä puolustusvaliokunnassa ja sitten jatkoimme vielä hieman eri tulokulmasta ulkoasiainvaliokunnassakin. Myös tulevat puolustusministerikokoukset agendalla kuten myös mahdollinen Keski-Afrikan kriisinhallintaoperaatiokin. Näistä en voi laajemmin nyt vielä kirjoittaa, mutta palataan kun etenevät.

Ja täysistunnossa sitten metsäkeskustelu. Aiheesta olen useammankin kirjoituksen jo tässä tehnyt ja ne löytyvät tuolta Kynästä-sivulta. Kurkatkaapa sieltä ajatuksiani. Nyt vällyjen väliin. Mies saatava kuntoon pian.

 

 

 

 


Kommentit