Ukraina ajautumassa yhä pahempaan kriisiin.

Blogi, torstaina 20.02.2014

Ukrainan tilannetta olen seurannut aktiivisesti. Maa tuli paremmin tutuksi pari vuotta sitten kun Kiovassa valiokunnan kanssa vierailin ja nyt sitten näiden tapahtumien myötä. Maa ei ole pystynyt tekemään ratkaisua suuntansa kanssa eli onko aktiivisempi EU:n vai Venäjän suuntaan ja tämä nykypresidentinkin taiteilu nyt näyttää ajautuneen seinään. EU tarkoittaisi suuntaa kohti avointa demokratiaa ja toisaalta Venäjä-läheisyys taas antaa tilaa autoritäärisemmälle presidentille. Nyt tilanne on ajautunut siihen, että ratkaisua ei varmasti löydy enää ilman uusia vaaleja ja näyttää siltä, että myös presidentti on valmis kääntämään aseensakin omaa kansaansa vastaan. Viestejä tulee maasta koko ajan ja meille ulkoasiainvaliokunnassa oleville myös sisäistä tiedotusta lehtien, netin ja twitterin lisäksi. Tilannekuvaa siis näistä kaikesta.

Juuri päätökseen pidempi kuuleminen Ukrainan tilanteesta ulkoasiainvaliokunnassa ja uskoisin, että lähes päivittäin nyt asia kokouksissa esillä ja useammakin kerran päivässä raporteissa. Huolestuttava ja surullinen tilanne jolle täytyy löytyä ratkaisu mahdollisimman pian.

Aamusta tänään aikainen matka taas Lopelta Eduskuntaan. Nyt takana jo ympäristövaliokunta ja ulkoasiainvaliokuntakin. Seuraavaksi päiväkahvit ja sitten kokoomuksen työvaliokunnan kautta ryhmäkokoukseen ja täysistuntoon. Siellä kyselytunti ensimmäisenä ohjelmassa ennen tämän päivän kansalaisaloitteen lähetekeskustelua.

….

Kello 20.12 ja pakko luovuttaa. Hieman vielä puolikuntoinen on mies ja otetaan tämä ilta vielä rauhallisesti. Eduskunnassa siis tänään pitkä päivä ja työvaliokunnassa ja ryhmäkokouksessa esillä myös Ukrainan kiristyvä tilanne ja myös kansalaisaloite. Itse olen vastannut vaalikoneisiin, että olen valmis tuomaan rekisteröidyn parisuhteen ns. lain tasolla samalle viivalle avioliiton kanssa. Siis tasa-arvoiseen asemaan. Eli esimerkiksi oikeuden yhteiseen sukunimeen kautta jne. Sen sijaan itse haluan, että kirkko saa jatkossakin itse päättää miten se suhtautuu avioliitto-sanaa ja avioliittoon vihkimiseen. Ja siihen kirkolla siis jatkossakin täysi oikeus. Ymmärrän siis sen, että perinnettäkin halutaan kunnioittaa ja saakin kunnioittaa. Mutta lain edessä on kyllä aika tuoda meidät samalle viivalle. Tämän myös eduskunnan istunnossa hetki sitten totesin ja painotin myös sitä, että asian käsittelystä vastaavan lakivaliokunnan on minusta tuotava kansalaisaloite istuntoon lopulta äänestettäväksi mietinnön kautta. Lopputulemma syntyy sitten siellä. 

Kyselytunti ennen kansalaisaloitekeskustelua oli yksi syksyn vaisummista. Tuntuu siltä, että hieman on nyt paras terä oppositiostakin hukassa. Mutta ehkä se tästä taas terävöityy kun kohti kevättä ja EU-vaaleja mennään. 

 

 

 

Kommentit