Vapaavuori neuvotteli suomalaiselle telakkateollisuuden lisää aikaa.

Blogi, keskiviikkona 27.02.2013

Eilen saimme odotetun ja kaivatun ratkaisun kun elinkeinoministeri Jan Vapaavuori esitteli mallin jolla turvattiin STX-telakan TUI-laivatilaukset. Vapaavuori kertoi, että valtio myöntää kahdelle risteilijälle 31 miljoonaa euron innovaatiotuen. Lisäksi samalla neuvoteltiin ratkaisu jolla valtio ostaa Turun telakan maa-alueet. Valtio tulee siis vahvasti mukaan turvaamaa telakkateollisuutta maassamme myös omistamisen kautta. Ostetut telakka-alueet vuokrataan eteenpäin STX-telakkayhtiölle.

Merkittävää on myös se, että korelaisen omistajan suhtautuminen Turun telakkaansa on muuttunut. Ja niinhän sen pitää ollakin. Kyllähän yrityksen omistajan vastuun pitää olla suurin. Nyt telakkayhtiö STX panostaa Turkuun merkittävästi lisää kymmenien miljoonien lisäpääomittamisella. Ja lisäksi vielä TUI-laivojen tilaajakin on mukana ratkaisussa joustoillaan rahoituksessa.

Ratkaisu siis turvaa tuhannet työpaikat maassamme ja myös telakkateollisuuden jatkon. Pitää kuitenkin muistaa, että kahden TUI-risteilijän rakentaminen tai rakentamisen varmistaminen ei todellakaan ratkaise kaikkia Turun telakan ongelmia. Ratkaisu kuitenkin kertoo sen, että tärkeimmällä eli korealaisella omistajalla on halua turvata itsellään korkea suomalainen osaaminen ja toisaalta senkin, että edelleen maamme hallituksella on vahva tahto kaikin mahdollisin laillisen keinoin olla tukemassa laivanrakentamista maassamme. Tulevaisuus kuitenkin vaatii alalta edelleen uudelleenjärjestelyjä ja siirtymistä terveemmälle pohjalle. Tällä tavalla ala ei tule pärjäämään.

Keskiviikko ja takana jo eduskunnassa aamun ensimmäiset kokoukset. Ympäristövaliokunnassa myös hieman juhlaakin, kun puheenjohtajamme Martti Korhonen täyttää tänään vuosia. Kalamiehenä ja luontomiehenä tunnetulle Korhosella annoimme lahjaksi kaksi uniikkia viehettä. Punaista ja auringonnousua. Saa nähdä mitä niillä Oulunjärvestä tai muualta mies saa. Onnea vielä täälläkin.

Nyt kuitenkin ulkoasiainvaliokuntaan ja päivä jatkuu…

Täysistunnossa vielä valiokuntien jälkeen keskustelu mm. Tasavallan presidentin halusta alentaa omaa palkkiotaan. Emme sellaistakaan tässä maassa ole ennen nähneet, mutta nyt näimme ja hienoa niin. Itse kiitin presidenttiä hienosta toimenpiteestä ja toki kannustin myös entisiä presidenttejä seuraamaan nykyisen esimerkkiä. Katsotaan mitä vastaavat julkisuudessa. Mitäs veikkaatte?

Eduskunnasta sitten kotiin Lopelle. Flunssakausi niskassa ja kotona tarvittiin. Huomenna kuitenkin jälleen pelipaikalle ja homma jatkuu. Vain suomalaista ruokaa -kampanjamme alkuun enää kaksi yötä ja väkeä koko ajan lisää mukaan. Eilen mukaan myös Miss Suomi Sara Sieppi ja kaiken kaikkiaan jo yli 1500 hyvän ruuan ystävää. Tänään olemme selvittäneet mm. Amican lounasravintoloiden raaka-aineiden alkuperiä ja hieman keskustelua jo leivistäkin jotka olisivat 100% suomalaisista jauhoista. Ei ihan helppoja juttuja kaikki. Ruislandia on yksi sellainen, mutta onko muita aidosti suomalaisia leipiä joita saa marketeista?

 

Kommentit