Tiistai, 26.02.2013

Blogi, tiistaina 26.02.2013

Huomenta Suomi. Uusi kaunis aamu täällä Hämeessä. Nämä kevättä kohti vievät aamut ovat yksi sellainen Suomen vuodenaikojen sokeri. Todella kaunista pakkasyön jälkeen ja kun tietää, että päivällä aurinko lämmittää ja räystäät tiputtaa niin mikäs tässä on ollessa. Linnutkin sen kertovat.

Tänään jatkamme eduskunnassa. Valiokuntakokoukset ja täysistunto. Myös tuo Hyvää suomalaista ruokaa -kampanjani työllistää. Yli 1000 osallistujaa jo ilmoittautunut mukaan syömään vain suomalaista ruokaa ainakin kahden viikon ajan ja joukkomme kasvaa koko ajan. Tästä tulee huikea juttu ja toivottavasti pystymme muuttamaankin tätä maata tavalla tai toisella. Hyvää Suomesta siis haastaa mukaan sinutkin syömään kaksi maaliskuun ensimmäistä viikkoa vain suomalaista ruokaa.

Jääkiekon SM-liigan tapahtumat tai oikeastaan Jokerien ja HIFK:n väliset tapahtumat ovat puhuttaneet myös viikonloppuna ja nyt alkuviikosta. Joukkueet ovat menettäneet jo tärkeitä sponsoreitaan ja tuntuu siltä, että nyt helsinkiläisseurat menivät hommissaan yli kaiken järjen. Ymmärrän itse, että jääkiekko on kontakti laji ja ns. kovaakin saa pelata, mutta vahingoittaminen on vastenmielistä. On sitten kyse nyt sekä fyysisestä että henkisestä vahingoittamisesta. Toivottavasti SM-liiga ja Pelaajayhdistyskin tarttuu tilanteeseen ns. omavalvontana. Jääkiekkoperheen pitää hoitaa tilanne kuntoon ennen kuin on liian myöhäistä.

Mainoksena vielä:

Retki eduskuntaan.

Järjestämme kaikille avoimen retken eduskuntaan to 30.5. Omalla kyydillä voi tulla mistä päin Suomea tahansa. Lisäksi järjestetty bussikyyti lähtee Lopelta klo 15.30 ja suuntaa Riihimäen ABC:n kautta Helsinkiin. Paluu on noin klo 20. Bussimaksu 10 €. Kansanedustaja Timo Heinonen tarjoaa kahvit. Ilmoittautumiset ja lisätiedot: tiina.seppala@eduskunta.fi tai 050-5741319. Paikkoja rajoitetusti.

….

Valtuustokuulumisia Lopelta…

Muutamalla sanalla ajattelin vielä palata eiliseen kunnanhallitus päivään. Meillä Lopellakin uusi kunnanhallitus on nyt aloittanut työnsä, kuten myös uusi valtuusto ja lautakunnatkin. Edellisen valtuustokauden alussa kuntamme oli talouden osalta todella huonossa kunnossa. Silloin yhdessä päätimme, että talous laitetaan tasapainoon ja kuntamme käännetään pois konkurssin tieltä. Kriisikunnan tunnusmerkit täyttyivät yksi toisensa jälkeen.

Edellisellä valtuustokaudella 2005-2008 kaikki vuodet olivat päättyneet tappiolle ja kunnan velkamäärä oli kasvanut 14 miljoonasta 21 miljoonaan. Asukasta kohden velkamäärä oli kasvanut lähes tuhannella eurolla jokaista loppilaista kohden.

Kunnavaltuusto päätti, että kehitys on katkaistava ja laiva käännettävä. Neljässä vuodessa talous laitettiin tasapainoon ja kuntamme velkaantuminen taitettiin. Työhön sitoutui silloin koko luottamushenkilöjoukko ja kunnan virkamiesjohto ja henkilökunta. Yhdessä tehtävästä suoriuduttiin mallikkaasti, jopa niin, että työmme kestää vertaillun koko Hämeessä ja laajasti maankin laajuisesti.

Kuntamme teki ylijäämäisiä tilinpäätöksiä koko viime valtuustokauden. Ja velkaantuminen taitettiin vuonna 2010. Sen jälkeen olemme joka vuosi pystyneet vähentämään kuntamme velkataakkaa, vaikka olemme samaan aikaan tehneetkin merkittäviä investointeja ja parantaneet palveluitakin.

Myönteinen tahti jatkui myös viime vuonna. Tulos tullee olemaan vahvasti ylijäämäinen, noin 2,2 miljoonaa euroa, myös vuodelta 2012. Pystyimme edelleen myös vähentämään velkamääräämme. Velkamäärä väheni viime vuonna runsaat 1,9 miljoonaa euroa. Asukaskohtainen velkamäärä painui näin alle 1 950 euron. Vertailuna olemme nyt alle kuntakentän keskiarvon.

Vuoden vaihtuessa kuntamme oli siis paremmassa kunnossa taloudellisesti kuin mies muistiin. Emme elä enää velaksi ja talous oli tasapainossa. Tästä suuri kiitos kuuluu kunnan sitoutuneelle henkilöstölle, virkamiesjohdolle ja luottamushenkilöille.

Uusi kunnanhallitus aloitti työnsä hyvistä asemista. Itse sain siirtyä kunnanhallituksen johdosta takaisin valtuuston puheenjohtajaksi uuden valtuustokauden alussa. Tärkeimmän kunnanhallituksen puheenjohtajan tehtävän otti hoitaakseen keskustan Marja Peltomäki. Hän on nyt paljon vartijana. Kaksi ensimmäistä kunnanhallituksen kokousta olen nyt seurannut valtuustonpuheenjohtajana tätä työtä. Politiikassa annetaan aivan liian harvoin kiitosta yli puoluerajojen, mutta itse haluan antaa silloin kun siihen on aihetta. Nyt on, Peltomäki on tarttunut tehtäväänsä hyvin ja siitä täytyy ja mielelläni myös annan kiitosta ja kehuakin. Kunnanhallituksen puheenjohtajan tehtävä ei kuitenkaan tule olemaan helppo. Ja talouden tasapainossa pitämiseen pitää sitoutua jatkossakin kaikkien. Onnistuminen arvioidaan joka vuoden jälkeen ja lopulta valtuustokauden lopussa.

Tärkeintä on jatkossakin hoitaa kunnan taloutta niin että talous pysyy tasapainossa ja velkamäärää pystytään edelleen vähentämään alkaneellakin valtuustokaudella. Vahva kunnantalous on nimittäin paras ja ainoa tae kotikuntamme hyville ja laadukkaille palveluille jatkossakin.

Mutta hyvä syke Lopella ja se hyvä henki on yksi tärkeä tässä työssä.

Kello 14.36 ja päivä edennyt eduskunnassa vauhdilla. Kolme valiokuntaa jo takana ja täysistunto alkoi hetki sitten.

Niin ja päivällä saimme ministeri Jan Vapaavuorelta odotetun ja toivotun tiedon, että Turussa laivanrakentaminen jatkuu. Vapaavuori kertoi, että ratkaisu STX:n TUI-risteilijöistä on varmistunut. Valtio vahvasti mukaan 31miljoonalla ja lisäksi valtio ostaa STX-telakan maa-alueet itselleen. Tärkeitä ratkaisuja maamme telakkateollisuuden ja työpaikkojen kannalta. Tällaisia tekoja maamme tarvitsee, hyvä Jan Vapaavuori! Mutta se on totta, että tämä ei vielä riitä vaan telakkateollisuus tarvitsee lisää toimia ja ennen muuta sellaisia joilla epäterveeksi kilpailtu ala saadaan kestävämmälle pohjalle. Mutta itse uskon, että suomalaiselle korkealle osaamiselle on jatkossakin kysyntää.

Kello 21.20 ja päivä valmis. Tänään eduskunnassa keskustelu mm. vaalilain uudistamisesta. En usko, että siitä tuli vieläkään valmista, mutta nyt ainakin askel parempaan suuntaan siinä, että äänikynnys ei ole missään maassa kohtuuttoman korkea. Tarkoitus siis, että tulevaisuudessa ehdokkaan läpimenoon tarvittaisiin nykyistä pienempi prosentuaalinen ääniosuus. Muistammehan miten esimerkiksi Tarja Cronberg sai viime vaaleissa vaalipiirissää toiseksi eniten ääniä, mutta jäi rannalle. Siis sai 7.804 ääntä eli vaalipiirissää 11,7 prosentin kannatuksen, mutta ei tullut valituksi. Ja vastaavan tyyppinen tilanne oli myös muistaakseni Sari Essayahilla. Voi hyvin kysyä, että toteutuiko siinä äänestäjien tahto. Minusta ei.

Uudistuksessa siis seuraaviin eduskuntavaaleihin tehdään kaksi suurempaa vaalipiiriä yhdistämmällä Kymen ja Etelä-Savon sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan vaalipiirit.

Tämän jälkeen eduskunnassa keskusteltiin oikeusasiamiehen toimenpiteistä. Tässä muuten niin hyvä uutinen keskustelusta, että en itse kirjoita mitään: Kurkatkaapa. Tuli sellainen olo, että varmasti moni mummu vuodeosastolla lukee kateudesta vihreänä oikeusasiamiehen raportista miten hyvin vankien olot tässä maassa on.

Yksi tällainen asia on tarkkailuhaalareiden käyttö. Vankeja ei voida oikeusasiamiehen mukaan laittaa tarkkailuhaalareihin vaikka heitä epäillään huumeiden salakuljettamisesta. Oikeusasiamiehen mukaan haalareiden käyttö ei ole mahdollista, koska siitä ei ole erikseen säädetty laissa. Uskomaton tulkinta. No nyt asia korjataan. Meidän eduskuntaryhmän nuorin edustaja Lapin Heikki Autto on tehnyt lakialoitteen ja kerännyt muutamassa päivässä siihen yli 100 nimeä. Asia siis etenee, jos EU:sta ei joku keksi sitäkin kieltää. Pisteet siis tänään Heikille ja kehut.

….

Päivällä vielä Radio Hämeen Poltiikan Puhemyllykin missä keskustelimme maamme taloustilanteesta. Itse totesin, että nyt tärkeintä etsiä keinoja kasvulle ja työllisyyden parantamiselle. Siitä pitää lähteä liikkeelle. Painotin, että kaikkeen sellaiseen mikä lisää työpaikkoja ja kasvua tähän maahan kannattaa sanoa Kyllä. Näihin asioihin palaan laajemmin lähiaikoina. Parempi nyt niin, että pidetään keskustelussa kaikki mahdolliset keinot ja katsotaan sellainen kokonaisuus millä saamme talouden tasapainoon.

 

 

 

Kommentit