Vanhempien valppaus ja Silmät auki -toiminta enemmän kuin tervetullutta – mutta rasistisia katupartioita emme tarvitse

Blogi, torstaina 14.01.2016

Nyt tuntuu keskusteluissa enemmän iloisesti sekaisin sellainen normaali vanhempien valppaus ja ”silmät auki” -toiminta sekä rasistiset katupartiot. Itse itseasiassa toivotan enemmän kuin tervetulleeksi vanhanajan, lapsuudestanikin, tutun pienen ympäristön tapahtumien seuraamisen. Jotenkin se hukkui tästä maasta ja mistään lähiympäristössä tapahtuneesta ei saanut olla kiinnostunut tai saatika sanoa tai puuttua mihinkään. Tuntui, että jopa naapurien tervehtiminen oli jo osalle ”liiallista toisten asioihin puuttumista”. Saatikka jos joku olisi soittanut lapsen tai nuoren vanhemmille häiriökäyttäytymisestä tai paikkojen turmelemisesta. Tiedän tapauksia missä soittaja sai aikamoiset haukut niskaansa ja hieman muutakin.

Tällainen minusta aivan normaali ja kaivattu välittäminen on ollut tästä maasta hukassa. Jos tappeluun on törmätty tai nähty ilkivaltaa tehtävän niin mieluummin on käännetty pää pois päin ja jatkettu matkaa. Auttamaankaan ei ole menty vaikka toinen on ollut hädässä tai kaatuneena yms. Itse toivon, että sellainen yhteisöllisyys ja lähimmäisistä välittäminen voisi palata tähän maahan laajemminkin.

Ja onhan meillä erinomaisia esimerkkejä myös erilaisista hienoista partioryhmistäkin. Jo nuoruudestani muistan seurakunnan Saapas-ryhmät jotka kiertelivät disco-iltoina kylillä ja välittivät. Hieno esimerkki hyvästä partioinnista on Aseman Lapset ry:n kehittämä Walkers-toiminta. Se on mitä parhainta ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, joka perustuu vapaaehtoisten aikuisten panokseen ja läsnäoloon. ”Walkersissa on nimensä mukaisesti kyse elämänasenteesta: kulkemisesta ja kulkijoiden kohtaamisesta.” Ja muitakin esimerkkejä löytyy ja monia aivan paikallisiakin tapoja toimia vanhempien kesken. Meillä Lopellakin on aikuisten paikalla oloa ollut monina keväinä koulujen päättämisen juhlinnan aikaan Loppijärven Vanhankirkon rannassa ja uskon, että tällaista on ollut monissa muissakin paikoissa. Tällaiselle toiminnalle minä nostan peukaloni ylös ja toivon vanhempia lisää näkymään ja olemaan läsnä.

Ja totta kai silmät ja korvat auki -elämäntapa on tervetullutta arkeen muutenkin. Voi tapahtua monenlaista rikoksia niin omaisuutta tai meitä ihmisiäkin kohtaan.

Mutta sitten on tällaiset ryhmät jotka kertovat olevansa jotain ihmisryhmää vastaan. Esimerkiksi Soldiers of Odin -ryhmä on kertonut olevansa maahanmuuttokriittinen. Toiminta ei siis enää ole yleistä silmät ja korvat auki toimintaa vaan jotain muuta ja kohdennettua. Lähtökohta on jo rasistinen. Enkä itse hyväksy sitä, että joku ottaisi itselleen ns. poliisin tehtäviä hoitaakseen. Sellaista ei meidänlaisessa yhteiskunnassa pidä hyväksyä eikä sellaiseen saa olla tarvetta. Ja pitää myös kysyä lisääkö tällainen toiminta turvallisuutta vai ei.

Mutta samaan aikaan pitää meidän kaikkien muistaa, että liikkumisen vapaus on meillä kaikilla. Mutta niin kuin poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen jo aiemmin totesi niin ”katupartiointi ei anna ylimääräisiä oikeuksia tai toimivaltaa puuttua muiden ihmisten tekemisiin”.

Ja lopputulema se, että meidän tulee vahvistaa nyt poliisin resursseja ja mahdollisuuksia näkyä paremmin arjessa. Tässä olen jo ollut itse aktiivinen ja tulen olemaan jatkossakin. Poliisin voimavaroja pitää lisätä monestakin syystä eikä se ainoa syy ole turvapaikanhakijatilanteessa todellakaan.

Kello 21.02 ja kotona. Illalla ehdimme myös Stiga-mäkeenkin työpäivän jälkeen kun vihdoin tänne eteläänkin saatiin lunta. Hauskaa hommaa näin isällekin. Nyt jo kotona hiljaista ja isän hyvä tehdä vielä töitä yksi tovi. Työn alla pari pidempää esitelmää mm. ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja maaseudun kehittämisestäkin. Mielenkiintoista.

Tagit: katupartiot,

Kommentit