Vanhasen Ⅱ hallitukselle ensimmäinen välikysymys Hallituksen vastaukset kuullaan tänään

Uutiset, keskiviikkona 03.10.2007

Hallituskauden ensimmäinen välikysymys luettiin täysistunnossa tiistaina. Kaikkien oppositiopuolueiden allekirjoittama välikysymys koskee kuntapalveluita ja kunta-alan palkkaratkaisu rahoittamista.

Hallituspuolueissa osattiin varautua opposition yhtenäisyyteen ja välikysymyksen aiheeseen. Valmiudet vastaamiseen koettiin niin hyviksi, että hallitus vastaa välikysymykseen jo tänään keskiviikkona kello 15 alkavassa täysistunnossa. Sekä pääministeri Matti Vanhanen että valtiovarainministeri Jyrki Katainen ovat julkisuudessa tuoneet esille hallituksen panostuksen kunta-alan palkkoihin olevan historiallinen suuri.

-Välikysymyksessä puututaan juuri niinhin asioihin mitä hallitus on nyt korjaamssa. Eli samat asiat mitä SDP ei hoitanut. Heidän ollessa hallituksessa palkkaepätasa-arvo kasvoi, ainoana EU-maana. Myös panostukset kunta-alalle olivat vaatimattomia. Nyt hallitus esimerkiksi tekee indeksikorotuksen täysimääräisenä mitä viime hallitus ei tehnyt. Tällä voidaan osaltaan vasta palkkakustannusten kompensointiin kunnissa, totesi kansanedustaja Timo Heinonen juuri ennen täysistunnon alkua.

– Valitettavasti myös mediassa oikeat summat ja panostukset ovat vääristyneet. Tässä oppositio on onnistunut ja saanut tilanteen sekaiseksi – tämä haittaa kaikkia. Kokoomuksen vaalilupauksissa ja hallitusohjelmassa on kirjaus siitä, että hallitus tukee kuntien naisvaltaisten alojen palkkaratkaisua, ja näin juuri nyt tapahtuu.

– Asia on tärkeä, ja se tullaan pitämään esillä myös tulevaisuudessa, jotta pääsemme seuraavassakin palkkaratkaisussa eteenpäin. Hieman harmittaa, että oppositio haluaa nyt tehdä asialla politiikkaa ja näyttää vielä nauttivan siitä. Oppositiosta on äärimmäisen helppoa tyrmätä kaikki panostukset riittämättöminä. Pitäisikin nyt katsoa miten toimintakulttuuri on muuttumassa. Hallituksella on tahtoa ja halua korjata kunta-alan palkkoja ja ensimmäinen luvattu saman suuntainen askel on nyt varsin reipas, kertoi Timo Heinonen

Asian käsittely päättyy perjantaina, kun eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta välikysymykseen liittyen.

Kommentit