Vanhakin nyt nuortuu kuin räppäri juhlimaan….

Blogi, perjantaina 28.12.2012

Tänään luvassa ainakin huikea ilta. Muusikko Jare Tiihonen alias Cheek kutsui minut vieraakseen loppuunmyydykke Barona-Arenalle Vain Elämää -konserttiin. Kaksi konserttia myytiin hetkessä loppuun. Molemmat puolessa tunnissa ja se lupailee aivan mahtavaa tunnelmaa arenalle ja tottakai nämä biisit ja tulkinnat tekevät tästä Illan isolla I:llä. Kiitos Jare kutsusta. On kunnia-asia saada olla mukana kutsuvieraanasi tässä illassa.

Aamulla saimme harmillisia uutisia. Valtion suurista puhtaista tuista huolimatta STX päätti rakentaa seuraavan jättiristeilijän Ranskan telakallaan. Telakka haki Suomelta 50 miljoonan lainaa. Hallitus kuitenkin myönsi hankkeelle mieluummin yhteensä 44,3 miljoonaa euroa vastikkeetonta innovaatiotukea. Mutta tämäkään ei siis riittänyt. Ei siis puhdas raha lainan sijaankaan. En siis tiedä olisiko tässä enää enempää ollut tehtävissä. Ala on todella sairaaksi kilpailtu ja näyttää siltä, että mikään ei riitä.

Ongelmana oli siis pyydetyn lainan eli valtionavun laillisuus. Kannarraa muistaa, että hallitus ei ole ollut haluton auttamaan, vaan valtiota sitoo vientilainsäädäntö. Ja toisaalta myös korealaisen telakkayhtiön erittäin huono taloustilanne muutenkin. Ratkaisu oli siis erittäin luova ja toimiva. Hanke sai kutakuinkin saman rahamäärän, mutta EU:nkin näkökulmasta ”laillisesti” eli innovaatiotukena ei valtion lainana. Innovaatiotuki on siis juuri telakkateollisuutta varten EU:ssa luotu toimintamalli ja siis hyväksytty sellainen ja tätä korttia maamme hallitus käytti viimeisenä keinonan.

Mutta tästä huolimatta on nyt syytä selvittää miksi näin kävi. Kyseessä kuitenkin erittäin merkittävä hanke. Jättitilaus olisi tuonut noin 12 000 henkilötyövuotta. Todennäköistä oli sekin, että päätös oli jo STX:ssä tehty ennen tätä viimeistä tukea. Kyse taisi olla viime metrien iltalypsystä. Tomi iltalypsystä jonka olisi soinut onnistuvan vaikka mahdoton tehtävä se taisi lähtökohtaisestikin olla.

Uskokoon ken haluaa, että 50 miljoonan lainan ja nyt annetun puhtaan 44,3 miljoonan euron välinen erotus eli 5,7 miljoonaa euroa olisi lopulta ratkaissut tilauksen päätymisen saman yrityksen Ranskan telakalle.

Seurataan tilannetta.

….

Nyt kuitenkin perjantaita. Vuosi lähenee loppuaan. Mutta tämähän on vain elämää.

Kello 16.57 ja Helsingissä. Kiitos palautteesta liittyen STX:n risteilijäasiaan. Tapaus on todellakin erikoinen kaikin puolin. Kannattaa nyt muistaa se, että STX:n turkulainen telakka teki kaksi vastaavaa Oasis-tyypin laivaa ilman tällaista näytelmää. Nyt STX siis käytännössä kilpailutti kaksi omaa telakkaansa toisen Suomessa ja toisen Ranskassa ja käytännössä huutokauppasivat tai oikeastaan vedättivät maita tässä epäterveessä kilpailussa. Koko alaa siis vaivaa todellakin sairas kilpailutilanne missä tuet mitä erilaisemmat näyttelevät jo pääosaa. Kannattaa siis muistaa että myös meillä valtio teki kaiken mahdollisen tukien telakkateollisuutta EU:n sallimissa rajoissa.

Ja vielä erikoisemmaksi tämän tekee korealaisen telakkayhtiön erittäin huono taloustilanne. Maamme hallitus käsitteli siis asiaa lukuisia kertoja ja kaikki päätökset tehtii yksimielisesti eli mukana oli kaikki kuusi puoluetta vasemmistoliitto ja SDP mukaan lukien. Ja tätä päätöstä tehdessä otettiin huomioon myös korealaisen telakkayhtiön huono ja itseasiassa koko ajan edelleen huonontunut taloudellinen tilanne. Tämä näkyy pitkän aikavälin kilpailukykyongelmina, viime vuosien huonona kannattavuutena – viimeisimpien vuosien vaikeat talousluvut ovat nähtävissä yhtiön julkisista tilinpäätöstiedoista.

Ja Finnveran aiemmat voimassaolevat vastuut RCCL:stä ovat 1,5 mrd. Telakan osalta on saatu lupa kertoa myös se, että lisäksi rakennusaikaisesta rahoituksesta maamme olisi ottanut vielä yli 600 milj.euron vastuut edellyttäen, että riittävä oma rahoitus olisi myös kunnossa.

Mutta kaiken kaikkiaan tämä oli erittäin synkkä päivä maallemme. Mutta on myös syytä selvittää huolella miten Ranska on asiassa toiminut. On tärkeää, että epäterveestikin kilpailtavalla alalla toimitaan kuitenkin yhteisten pelisääntöjen mukaan. 

Mutta nyt Helsingissä ja yritin tuossa vertakin luovuttaa. 81. kerta jäi nyt väliin liian alhaisen HB:n takia. Rautakuurille laittoivat Heinosen. Mutta sitten teen paluun.

Nyt kohti Barona Arenaa ja Vain Elämää -konsertti.

Kello 0.12 eli ollaan jo lauantain puolella. Vain elämää -livekonsertti venyikin sitten lähes neljätuntiseksi ilotulitukseksi. Katri-Helena, Erin, Kaija Koo, Neumann, Jonne Aaron, Jari Sillanpää ja Jare Tiihonen alias Cheek tarjosivat sellaisen illan, että en edes uskaltanut odottaa. Uskomaton oli tunnelma täpötäydessä Areenassa ja tunnetilat menivät sisälläkin laidasta laitaan. Ja ei silmäkulmakaan kestänyt tälläkään kertaa tätä kostumatta. 

Jotain ohjelman ja näiden tähtien suosiosta kertoo sekin, että nyt Vain elämää levyä on myyty jo yli 235 000 kappaletta. Levy on jo nyt vuosituhannen myydyin ja tätä rataa pian myös maamme historian myydyin. Ja kun kultalevy on 10 000 kappaletta, Platina 20 000 ja tuplaplatina 40 000 jne… niin siitä voi sitten laskea mikä platinan tämä levy saakaan. Edellä siis enää Jari Sillanpään levy Jari Sillanpää joka on kautta-aikojen myydyin levy 272 942 ja Eppujen Repullinen hittejä 249 666.

Mutta jos jostain vielä saatte sunnuntain konserttiin liput niin kannattaa todellakin mennä. Tällaista ei toista kertaa varmasti tule ja elämys on mahtava.

Suuri kiitos siis vielä kulttuurikummisetä Jare Tiihoselle kutsusta, että sain tulla mukaan ja elää hetken mukana tätä vain elämää.

 

 

 

 

 

Kommentit