Valtuustonpuheenjohtajalta: Yhdessä tästäkin selviämme – Vältetään kaikki turhaa vastakkainasettelua

Kynästä, keskiviikkona 22.04.2020

Hieman huolestuneena tai enemmänkin huolestuneena olen seurannut varsinkin sosiaalisen median keskustelua koronakriisistä. Keskusteluissa on valitettavan usein rajua vastakkainasettelua ja myös syyttelyä. Ja nyt en siis tarkoita sitä, että ei asioista saisi olla eri mieltä ja myös tuoda mielipiteitä ja erilaisia vaihtoehtoja esille. Näin myös itse muuten toimin kansanedustajanakin. Itse ainakin uskon, että avoimesti keskustellen, pohtien ja myös vaihtoehtoja ja ideoita esille nostaen löydämme parhaat ratkaisut niin valtakunnan tasolla kuin kotikunnan arkeenkin. Vaikka kriisin aikana pyrimmekin vahvaan yksituumaisuuteen niin pitää muistaa sekin, että käytännössä lähes kaikkeen mitä nytkin tehdään on aina ollut myös erilaisia vaihtoehtoja.

Mutta se mistä olen nyt huolissani myös meillä Lopella on osan keskustelun tyyli ja henki liittyen mm. kesäloppilaisiin ja vapaa-ajanasukkaisiimme. Kun kaunis kuntamme sijaitsee tässä Uudenmaan rajalla niin on luonnollista, että tapahtumat Uudellamaalla ja Uudenmaan osalta ovat koskettaneet myös läheisesti meitä. Lopella sijaitsee tuhansia kesämökkejä ja vapaa-ajanasuntoja yli 300 järven ja lammen rannoilla ja muuallakin kauniissa kunnassamme. Erityisesti kesäaikaan kuntamme väkiluku lomakaudella jopa tuplaantuu, kun mökit ja huvilat täyttyvät. Nyt monet mökit olivat tyhjillään pääsiäisenä ja aiempinakin viikonloppuina Uudenmaan sulun johdosta. Se muuten näkyi Lopella monessa.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus päätti viime viikolla purkaa Uudenmaan rajoitukset. Pääministeri kuitenkin vetosi, että kukaan ei vielä mökeille lähtisi. Uskotaan ja toivotaan, että mahdollisimman monet noudattavat päämisterin ohjetta. Se on tärkeää taudin leviämisen hillitsemiseksi ja myös maakuntien ja kuntien terveydenhoidon kestämiseksi.

Mutta muistetaan samaan aikaan myös se, että meille Lopelle vapaa-ajanasukkaat ovat siis enemmän kuin tärkeitä. Heidän, ja teidän, ansiosta Lopella on monia niitä palveluita, joita ei täällä ilman laajaa vapaa-ajanasukkaiden joukkoa olisi.  Kesäloppilaiset ja vapaa-ajanloppilaiset myös tuovat kuntaamme eloa ja ovat aktiivisia monessa muussakin niin järvien suojelutyössä, laajakaistahankkeissa, laajalti seura- ja yhdistystoiminnassa ja monessa muussa. Me tarvitsemme heitä, teitä, jatkossakin ja toivottavasti kaikki toivottavat heidät avosylin tervetulleiksi, kun taas läheisyyttä saa ottaa.

Ainakin itse toivotan kaikki kesäloppilaiset ja vapaa-ajanloppilaiset mahdollisimman pian jälleen tervetulleiksi Lopelle. Jos korona-epidemia antaa periksi niin tulemme jälleen kesällä järjestämään suunnitellusti kymmenen torstain kesätori-iltaa Lopen torilla. Toivottavasti niistä ainakin osan voimme järjestää. Ja toivottavasti siellä jälleen saamme viettää kesäiltaa yhdessä loppilaisten ja kesäloppilaisten kesken.

Vastuullisesti tästäkin selviämme. Ja parhaiten yhdessä.

Timo Heinonen
Lopen Kunnanvaltuuston puheenjohtaja

Kommentit