Valtiovarainvaliokunnan budjetti valmistuu – Ratkaisussa mukana Riihimäen liitäntäpysäköinti, Kelirikkokorjauksia ja isompia tiehankkeita, Aulanko ja Liesjärvi sekä Torronsuo,

Blogi, keskiviikkona 05.12.2018

Nyt on se on valmis. Eilen allekirjoitimme keskustan Timo Kallin ja sinisten Matti Torvisen kanssa meidän hallituspuolueiden budjettipaperin ja siinä lisäämme ja jaamme yhteensä 60 miljoonaa euroa hallituksen ensi vuoden talousarvion täydennykseksi. Olen itse enemmän kuin tyytyväinen hallituspuolueiden kesken tehtyihin budjettilisäyksiin vuodelle 2019. Pidimme tärkeänä, että panostamme merkittävästi lisää osaamisen ja sivistyksen sektorille. Ja toisena painopisteenä oli kasvua ja elinvoimaa tukevat liikennehankkeet. Tämä oli ensimmäinen kerta kun tästä kokonaisuudesta kannoin kokoomuksen vetovastuun ja pääneuvottelut ja olen enemmän kuin tyytyväinen.

Isoimmat panostukset tulivat koulujen kerhotoimintaan 3 miljoonaa, liikkuvan varhaiskasvatushankkeeseen aloittamiseen miljoona ja alakoulujen tasa-arvon vahvistamiseen kaksi miljoonaa euroa. Lisäksi seuratukeen osoitettiin miljoona euroa harrastusmaksujen alentamiseksi.

Muutama kuva viime kevään sorateiden kierrokselta yhdessä Liikenneministeri Anne Bernerin kanssa. Nyt tiet saamme kuntoon ja monet muutkin Hämeen huonokuntoiset tiet.

Hämeeseen  esityksestäni saatiin myös merkittävästi lisäpanostuksia liikenteeseen. Riihimäen VT3 liityntäpysäköinnin rakentamiseen Herajoen risteysalueelle varataan nyt 200 000 euroa ja Riihimäen kaupungin vastaavan panostuksen turvin hanke tullaan tekemään etuajassa jo ensi vuonna. Iso juttu oli myös se, että Kantatie 54 saa riista-aitaa lisää Topenolta Riihimäelle 370 000 euron summalla. Kyseisellä tieosuudelle on tapahtunut vuosittain lähes sata peurakolaria. Yksi maamme vaarallisimpia tieosuuskia siis.

Isona hankkeena mukana on myös Selänojantien korjaus Riihimäeltä Hausjärvelle. Tähän varasimme nyt 400 000e.

Lisäksi isompana toin mukaan pienempien teiden kelirikkokorjauksia eri hämäläiskuntiin. Liikennepaketissa osoitetaan peruskorjausvarat mm. Janakkalan Tanttalantielle 210 000e, Padasjoen Auttoinen-Porasa 3200-tielle 100 000e, Tammelaan Ojajärventielle 50 000e ja Lopella Järventaustantielle 60 000e ja Hirvijärventielle 70 000e. Nämä tiet eivät siis mahtuneet ns. kelirikkorahoitukseen, mutta tätä kautta niille nyt rahoitus järjestyi ensi kevääksi. Pidin tätä tärkeänä, kun mm. kyseisten teiden kunto ihmetytti myös keväällä liikenneministeri Anne Berneri, kun hän kanssani niillä vieraili. Korjaustarve oli ilmeinen ja nyt kun pystyi niin halusin niille rahaa varata. Iso kiitos myös Aarne Hakalalle, Eero Alholle, Eeva Pyhälammille, Petri Tarkkalalle, Pasi Tarkkalalle ja Simo Lehtoselle. He olivat teiden surkeaa kuntoa ja kunnostustarpeita esittelemässä kanssani ministerille. Lisäksi erillisellä kelirikkorahoituksella korjataan ensi kesänä mm. Tammelan Teurontie, Hausjärven Puujaantie ja Lopen Mustajoentie.

Hämeestä lisäksi hallituspuolueiden lisäysesityksellä Hämeenlinnan Liesontie-Porraskoskentie peruskorjataan ja asfaltoidaan 900 000 euron määrärahalla. Myös Asikkalan Rutalahdentien kunnostamiseen tulee ensi vuodelle 300 000 euroa sekä tieturvallisuuden parantamiseen välillä Kurhila-Hillilä-Asikkalan kirkonkylä 750 000 euroa. Kaiken kaikkiaan liikennehankkeita lisätään ensin vuoden budjettiin noin 26 miljoonalla eurolla.

Neljä vuotta vetovastuullani on ollut Valtiovarainvaliokunnan asunto- ja ympäristöjaosto. Sieltä saimme ensi vuodelle merkittävästi luontokohteisiin lisärahoitusta. Hämeestä mukana ovat Aulangon Näkötornin peruskorjaus 200 000 eurolla. Tässä iso kiitos asian esillä pitämisestä Sari Rautiolle ja Anni Puntilalle. Ja mukana myös Liesjärvi ja Torronsuo korjaus ja kehittämistyöt 400 000 eurolla. Siellä vierailin yhdessä kunnanjohtaja Kalle Larssonin kanssa ja yhteistyö ja korjaustarpeet ovat tulleet hyvin selville. Kiitos myös kuuluu asiassa taustatyötä tehneelle Alarton Manulle. Lisäksi EVO:lle osoitetaan 150 000 euroa ja pienempänä Melkuttimen ja Luutaharjun tiet ja Komion suojelualueen rakenteet saavat 50 000 euron korjausrahoituksen. 

Lisäksi nostimme uutena painopisteenä ja kehittämiskohteena esille esteettömien luontokohteiden lisääminen Luontopalveluiden kohteisiin. Tämä on uusi painotus ja varasimme siihen 300 000 euroa ja lisäksi jatkoimme autiotupien korjauksien lisärahoitusta 200 000 eurolla. Minun iso toive ja tietynlainen vahva tahto on ollut se, että saamme tähän maahan lisää myös esteettömiä luontokohteita ja siksi nyt esitin sinne näin merkittävän lisärahoituksen. Kohteiden paikat eivät ole määritelty, mutta tällä siis syntyy leveitä pitkospuita, esteettömiä nuotiopaikkoja ja toivottavasti vaikka jo kiva luontolenkkikin esteettömänä.

Ympäristöjärjestöille esitetään lisäksi 100 000 euroa lisärahoitusta ja myös Metsästäjäliitolle mm. kosteikkojen rakentamiseen 100 000euroa. Metsästäjäliitto tekee niin upeaa työtä luontoarvojemme vaalimiseksi ja näissä kosteikko jutuissa heidän panoksensa on aivan korvaaton. 

Muina nostoina voisin tuoda esille myös 250 000 euroa mikä varataan oikeusiasiamiehelle vanhusasioiden valvontaan ja myös 100 000 euroa mediatuomarijärjestelmän laajentamiseksi valtakunnallisesti. Myös sosiaali- ja terveysministeriöön lisättiin varoja laaturekistereihin 1,32 miljoonaa, tutkimukseen 2,8 miljoonaa, ruoka-apuun 1,2 miljoonaa ja tärkeänä asiana väsymysoireyhtymän tutkimuksiin 200 000 euroa. Tässä iso kiitos kuuluu teille aktiivisille äideille.

Pienempiä, mutta toiminnan kannalta tärkeitä lisäyksiä olivat Heinolan Lintutarhan 50 000 euron toimintatuki. Tämän saimme vielä viime metreillä mahtumaan mukaan. Ja myös Sofia säätiö sai lisärahoitusta ja muutamat muut.

Hallituspuolueiden vastaavina eduskunnan lisäyksistä ensi vuoden budjettiin neuvottelivat kanssani siis päävastuussa keskustan Timo Kalli ja Sinisten Matti Torvinen. Heille kuuluu kyllä iso kiitos ja haluan myös kiittää täällä blogissani myös meidän kokoomuksen neuvottelijoita eri jaostoissa. Erinomaisen hyvää ja sitoutunutta työtä.

Yhteistyö sujui hyvin ja ratkaisuihin päästiin kohtuullisen helpolla. Tarpeita oli paljon ja kaikki ei tietenkään mahtunut mukaan, mutta kokonaisuus on minusta hyvä ja hallituksen pohjaesitystä täydentävä.

….

Kello 23.15 ja Vanajanlinnan Linnanjuhlista kotiin. Hauska ja ihana ilta tuttujen ja ystävien ja myös monien uusien tuttavuuksien kanssa linnalla. Ja kiitokset myös kymmenistä viesteistä liittyen päiväiseen budjettitäydennykseemme. Olen samaa mieltä, että sain neuvoteltua lähes jackpotin tänne Hämeeseen. Kiitos kaikille!

Huomenna sitten Itsenäisyyspäivä ja Linnanjuhlat!

Vanajanlinnalla myös nuorten porukka hienosti edustettuna! Hienoa Hanna, Anni ja Henrik!

Ja Jokelan Mika ne parhaat herkut aina tekee! Hieno ystävä jo vuosien takaa!

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit