Valtion Liikuntaneuvoston varapuheenjohtaja Timo Heinonen Liikunnan ja Urheilun Ansioristi – ”Tunnen että tämän siemen kylvettiin jo aikanaan Lopen Laakassa”

Uutiset, keskiviikkona 27.02.2019

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho on myöntänyt Valtion Liikuntaneuvoston varapuheenjohtaja Timo Heinosen Urheilun Ansioristin. Heinonen on toiminut Valtion Liikuntaneuvostossa pian jo kahdentoista vuoden ajan ja tätä ennen hän toimi aktiivisesti niin pesäpallon kuin salibandyn seuratoiminnassa.

-Kuulin tunnustuksesta eduskunnan kahvilassa, kun ministeri Jari Lindström tuli onnittelemaan. Totta kai oli kunnianosoituksesta otettu. On ollut ennen kaikkea ilo ja kunnia saada tehdä työtä urheilun ja liikunnan parissa näin pitkään, totesi Timo Heinonen.

Liikuntakulttuurin ja urheilun ansioristejä ja -mitaleja on jaettu vuodesta 1947. Tänä vuonna ansioristin kultaisena saivat muun muassa olympiavoittaja Pertti Ukkola, painivalmentaja Toivo Sillanpää, olympiamitalisti Juha Hirvi, jääkiekkovalmentajat Hannu Aravirta, Hannu Jortikka ja Alpo Suhonen, entinen jääkiekkopuolustaja Timo Jutila, muodostelmaluisteluvalmentaja Anu Oksanen, selostajalegenda Anssi Kukkonen sekä emeritusprofessori Kimmo Suomi.

– Myöntäessään ansiomerkkejä ministeriö haluaa tällä tavoin osoittaa arvostusta sille työlle, jota ansiomerkkien saajat ovat suomalaisen liikunnan ja urheilun eteen tehneet seurojen ja liittojen hallituksissa, valmentajina, huoltajina ja urheilijoina, totesi  urheiluministeri Sampo Terho.

Vuosittaiset ansiomerkit myönnetään suomalaisen liikunnan ja kulttuurin parissa ansioituneille. Ansiomerkkejä on neljä: ansioristi kultaisena, ansioristi, ansiomitali kullatuin ristein sekä ansiomitali.

-Itse en ollut urheilullisesti lahjakas. Pääsin kuitenkin isäni kautta mukaan Lopen Laakan pesäpallotoimintaan. Kiitollinen olen Vellulle (Veli-Pekka Halonen), Jussille (Juha Lehtolalle), Killille (Ari-Pekka Lehtolalle) ja koko joukkueelle. He ottivat minut nuorena poikana mukaan ja sitten sain toimia niin pelinjohtajana kuin tuomarinakin. Myöhemmin sitten Lopen Laakan ja RSS Laakan salibandy piti pitkään mukanaan, kiitteli Timo Heinonen.

Omaksi lajikseen Heinonen tänä päivänä liikunnan näkökulmasta nostaa ratsastuksen ja urheilun näkökulmasta moottoriurheilun.

-Pian kaksikymmentä vuotta olen saanut ratsastamaa. Upea laji ja hieno harrastus. Moottoriurheilu oli pitkään myös työni yritykseni kautta ja tänä päivänä intohimo, totesi Heinonen.

Käytäntönä on, että ansiomerkit myönnetään Ivar Wilskmanin syntymäpäivänä, 26. päivänä helmikuuta. Wilskman oli suomalainen urheiluvaikuttaja ja professori. Ansioristi luovutetaan Heinoselle myöhemmin päätettävänä ajankohtana.

Kommentit