Puolustusvaliokunnan Timo Heinonen: Suomen estettävä lailla ISIS-terroristien paluu Suomeen

Uutiset, lauantaina 02.03.2019

Terroristijärjestö ISIS:n riveissä Syyriassa ja Irakissa on taistellut yli 40 000 ulkomaalaista. Suomesta terroristijärjestöön tiedetään lähteneen vähintään 80 hengen. Terroristitaistelijoiden ja heidän puolisoiden tulevaisuus on epäselvä ja pääsy takaisin kotimaihin epävarmaa. Puolustusvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Timo Heinonen (kok) haluaa myös Suomen muuttavan pikaisesti lakia niin, että paluu ei enää olisi edes mahdollista.

-Britanniassa on jo käytössä laki kansalaisuuden menettämisestä. Laki antaa siellä mahdollisuuden ottaa pois kaksoiskansalaisuus ”yhteisen hyvän nimissä”. Tällainen mahdollisuus tarvitaan meillekin ja turvallisuus pitää mennä tässä kaiken muun edelle, vaatii Timo Heinonen, joka toimii eduskunnan puolustusvaliokunnassa ja on tällä kaudella toiminut myös hallinto- ja turvallisuusjaostossa.

Isis-morsiameksi vuonna 2015 lähtenyt nuori nainen menetti Britannian kansalaisuutensa ja Ruotsikaan ei aio auttaa terroristijärjestön riveihin lähteneitä kansalaisiaan.

-Osa Suomesta lähteneistä on kuollut taisteluissa ja joitain on jo palannut Suomeen. Palaajien määrän uskotaan kuitenkin nousevan, kun ISIS:in alue on pienentynyt Syyriassa. Tämä luo toteutuessaan todellisen korkean turvallisuusriskin maahamme. Palaavat pitää ottaa kiinni ja varmistaa, että saamme lain turvallisuuden kannalta kuntoon ja heidät palautettua lähtömaihinsa, toteaa Heinonen.

Kesällä 2017 Suomessa kerrottiin, että viranomaiset jopa pohtivat Isisin luota Suomeen palanneille ”ohituskaistaa” asuntojonoihin ja yhteiskunnan palveluihin.

-En tiedä millaisessa kuplassa nämä tätä pohtineet oikein elävät. Mutta esitettiinhän vielä 2013 SDP:n kansanedustajan toimesta, että Suomessa täytyy varmistaa Syyrian sodasta palaavien terroristitaistelijoiden hoitokin. Onneksi nyt silmät valtaosalla ovat avautuneet ja tämä vakava turvallisuusuhka nähdään ja toivottavasti siihen myös tartutaan, toteaa Heinonen.

Suomesta on lähtenyt ISIS terroristijärjestöjen riveihin noin 80 henkilöä. Määrän uskotaan olevan jopa suurempikin, sillä kaikkia Syyriaan ja Irakiin matkustaneita ei välttämättä ole pystytty varmistamaan.

-Lähtijöiden joukossa on sekä miehiä että naisia lapsineenkin. Suojelupoliisikin on todennut, että palatessaan he voivat olla uhka turvallisuudellemme. Minusta lakiin pitää saada pykälä kansalaisuuden menettämisestä ja varmistaa, että palaamaan pääsevät eivät pääse olemaan vapaana. Uhka täytyy ottaa nyt vakavasti, vaatii Heinonen ja odottaa hallitukselta esityksiä Englannin lain ja Ruotsin päätösten tapaan.

Kommentit