Valtion Liikuntaneuvoston varapuheenjohtaja Timo Heinonen: Kymiring avaus yksi 12-vuotisen uran kohokohtia

Uutiset, tiistaina 20.08.2019

Valtion Liikuntaneuvoston varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Timo Heinonen oli tyytyväinen näkemäänsä ja kokemaansa, kun uusi Kymiringin -moottorirata avattiin kaksipäiväisillä MotoGP:n testeillä. KTM:n Mika Kallion ajamat avauskierrokset saivat tunteet pintaan ja tuhatpäinen yleisö osoitti aplodein suosiotaan varmasti Kalliolle, mutta myös samalla avatulle moottoriradalle.

-Kyllä siinä kylmät vääreet menivät, kun Mika (Kallio) avauskierroksen veti. Yli kymmenvuotinen rataprojekti tuli näin yhdelle ruutulipulleen, mutta kyllä tämä huipensi myös oman yli 12-vuotisen urani Valtion Liikuntaneuvostossa. Kun aikanaan aloitin niin moottoriurheilun rakentamista ei tukilistoilla näkynyt. Lopulta työ tuotti tulosta ja saimme sinne Oulun uuden Ouluzonen ja näin pään auki sille, että myös moottoriurheilun suorituspaikkoja voidaan tukea valtiontuilla. Mutta myönnän, että tämä Kymiring-projekti oli sitten aivan omaa luokkaansa ja todellinen työvoitto koko porukalle, kertoi silminnähden liikuttunut Timo Heinonen Kymiringin varikkosuoralla.

Kymiringin toimitusjohtaja Markku Pietilä ja Valtion Liikuntaneuvoston varapuheenjohtaja Timo Heinonen Kymiringin avaustesteissä.

Heinonen kertoi ministereiden vaihtuneen monia kertoja matkan varrella ja joskus valo oli vihreämpää ja joskus taas punaisempaa eri ministeriöissä ja ministeidenkin keskuudessa.

-Tuntui, että joskus oli voitolla voimat, jotka olisivat koko homman kuopanneet. Mutta lopulta sitten neuvottelu ja keskustelu keskustelulta palaset loksahtivat myös politiikan saralla oikeaan suuntaan. Rataporukka Timo Pohjolan johdolla teki valtavan työn kaikilla rintamilla. Heille täytyy nostaa hattua, kiitteli Timo Heinonen.

Heinonen kertoi saaneensa itsekin epäilevien puheenvuoroja osakseen. Osa oli pelotellut Heinosen tuhoavan myös oman poliittisen uransa Kymiringin kanssa.

-Olihan niitä monenlaisia. Tuntuu, että Suomessa aina se kateuskin on sellainen voima, että kun sen kaiken energian saisi kanavoitua hyvään ja tuloksiin niin tässä maassa tapahtuisi paljon enemmän. Itselleni motorsport on ollut aina lähellä sydäntä enkä sitä rakkautta ole piilotellutkaan. Olen ollut rohkeasti sitä mitä olen ja lupaan olla jatkossakin. Oma uskoni hankkeen onnistumiseen oli vahva ensimmäisistä palavereista lähtien, pohti Heinonen.

Heinonen sanoo tehtävää radalla vielä riittävän ja ensi kesäksi MotoGP:n kilpailukuntoon radan saattaminen vaatii pitkiä päiviä. Ensi kesäksi on jo varmistunut radalla kuitenkin motocrossin MM-osakilpailuviikonloppu.

-Itse uskon, että MotoGP Kymiringillä ajetaan. Onko se ensi kesänä niin se on varmaan aikalailla fifty-sixty, sanoi Heinonen, mutta uskoi isomman puolikkaan olevan toteutumisen puolella.

Kymiringillä on Kansainvälisen autoliitto FIA:n korkein Grade 1 eli myös F1-kilpailut mahdollistava luokitus sekä kansainvälisen Moottoripyöräliiton FIM:n korkein Grade A -luokitus.

-Joitain muutoksia rataan varmaan vielä tehdään. Ainakin Mika (Kallio) totesi joidenkin mutkien kaipaavan hieman uutta muotoilua. Mutta kyllä se siitä. Ja olen aiemmin todennut, että Silverstonen rata täytti joku aika sitten 50 vuotta ja sitä muuten rakennetaan edelleen, hymyili Heinonen.

Radan Master Plan -suunnitelma toteutettiin FIA instituutin rahoituksella (Facility Improvement Programme) 2010. Pääsuunnittelua ovat toteuttaneet KymiRing Oy, Arkkitehdit Sankari Oy, Destia Oyj, Test & Training International sekä Apex Circuit Design Ltd.

Kymiringin testiajoihin osallistuivatkaikki kuusi MotoGPTM -tiimiä: Aprilia, Ducati, Honda, KTM, Suzuki ja Yamaha. Suomen Mika Kallio oli myös mukana KTM:n tehdastiimissä. MotoGPTM -tiimit keskittyivät testaamaan renkaita, pyörien säätöjä ja myös uusia kehitysosia.

-Oli hienoa, että myös meidän nuoret ratamoottoripyöräilijät pääsivät heti kotirataa testaamaan. Tällä radalla tulee olemaan todella iso merkitys meidän tulevaisuuden tähdille niin kaksi- kuin nelipyöräistenkin parissa.

Heinosen kolmas nelivuotiskausi päättyy Valtion Liikuntaneuvostossa alkusyksystä. Kokoomus on esittänyt Heinoselle jatkoa VLN:ssä.

-Urheiluministeri Hanna Kosonen tekee valinnat. Toki itse toivon, että voisin ja saisin jatkaa. Uskoisin, että pitkästä liikuntarakentamisen kokemuksestani olisi hyötyä jatkossakin. Myös työ tämän kokonaisuuden hieman uudistamiseksikin on kesken, kertoi Heinonen.

 

 

 

Kommentit