Valtion Liikuntaneuvosto linjasi tulevaa… 23 liikunpaikkaa saamassa valtion rakentamistukea ensi vuonna.

Blogi, keskiviikkona 19.11.2014

Tänään työpäiväni eduskunnassa alkoi Valtion Liikuntaneuvoston kokouksella. Olen saanut istua tämän pöydän ääressä kohta jo kahdeksan vuotta ja päässyt läheltä näkemään ja vaikuttamaan siihen mitä ja minne liikunnan ja urheilun parissa maahamme rakennetaan. Hankkeita on viety eteenpäin ja väännetty ja käännetty ja aina tällaisen jälkeen on ollut hieno päästä sitten katsomaan mitä rahalla on saatu valmiiksi. Viimeksi sain kunnian olla mukana jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosen kanssa Riihimäen uuden jäähallin avajaisissa ja pari viikkoa sitten kävin katsastamassa salibandyväen kutsumana Hämeenlinnan uuden Elenia Areenan. Ja yksi hieno kohde oli myös Espoon Honka-halli jonka paikallinen seura rakensi omille harrastajilleen. Paikka muuten valittiin myös vuoden liikuntapaikaksikin silloin. Ja hienoja kohteita on ollut monia Lahden Salpausselän Kisamontusta lähtien lukuisiin uimahalleihin, palloiluhalleihin ja jäähalleihin ympäri Suomen.

Ensi vuodelle kunnat ovat esittäneet alustavia hakemuksia yhteensä 141. Se on hieman tätä vuotta vähemmän, mutta ehkä kohteina hieman mielenkiintoisempiakin. Yhteissummaltaa nämä oli 875 miljoonaa euroa ja niistä uusia liikuntapaikkoja on 87 ja peruskorjauksia 54. Eri liikuntapaikkoihin ne jakautuvat niin, että ulkokenttiä on nyt normaalia enemmän eli 21, erilaisia liikuntasaleja ja halleja 43, uimahalleja  21, jäähalleja 16 ja muita urheilu- ja liikuntapaikkoja 40. Tukeen olemme varanneet 2015-2018 kehyskaudelle rahaa 68 miljoonaa eli vuositasolla noin 17 miljoonaa näihin hankkeisiin.

Hämeeseen hyvä potti.

Meidän esitys kehykseksi valmistui tänään ja se sitoo ensi vuoden 86%. Jakamatta tai kohdetamatta jää vielä n. 2 miljoonaa. Tästä varataan 500 000 euroa lisätukiin uuden Suunta-asiakirjamme kriteerien mukaisesti. Hankkeet siis voivat saada vielä korotusta tukeensa kun esimerkiksi energiaratkaisut yms. selviävät varsinaisissa hakemuksissa alkuvuonna. oli hieno myös kuulla, että johtamani Rakentamisjaoston tekemä uusi Suunta-asiakirja on ollut luetuin asiakirja tänä syksynä OKM:ssä. Kannattaa tutustua siihen jos liikuntarakentaminen kiinnostaa sillä se luo myös uusia velvoitteitakin kunnille sporttipaikkojen ylläpidon ja huolehtimisen suhteen. Mutta antaa siis myös uusia kannustimiakin.

Hämeeseen ensi vuodelle ehdotamme tuettaviksi Heinolan uimahallin peruskorjausta (800 000e), Hämeenlinnan uimahallin peruskojausta (800 000e). Nämä hankkeet saavat nyt maksimituen ja mahdollisesti myös esimerkiksi uusiutuvan energian kannustimia. Mihin ratkaisuihin he sitten lopullisessa hakemuksessaan päätyvätkin. Vuodelle 2016 esitämme tukea varattavaksi Hausjärven Ryttylän koulun liikuntahallille (490 000e) ja Ypäjän Liikuntahallille (630 000). Lisäksi vielä varasimme esityksessämme Lahden Urheilukeskuksen MM-kisarakentamiseen ensi vuodelle 2015 500 000 euroa. Yhteensä koko maassa ensi vuonna siis tukea saanee 21 hanketta ja 2 valtakunnallista hanketta.

Lisävarauksena vielä ensi vuodelle korvamerkitsimme uuden 600 000 euron määrärahan lähiliikuntapaikkojen tukemiseen.

 

Iitin Moottorirata palautettiin listoille –
Kymiring saa ensi vuonna ensimmäisen valtiontukensa.

Iso ratkaisu ja minulle tärkeä juttu oli myös Iitin Moottoriradan palauttaminen valtion tukemien urheilupaikkojen listalle. Hanke on saanut aina täyden tuen Olympiakomiteaa ja muita lausujia myöten ns. valtakunnallisena huippu-urheilun tapahtuma- ja harjoituspaikkana. Viimeksi kuitenkin silloinen kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki yllättäen kaikkien urheilun asiantuntijoiden ylikävellen pyyhki hankkeen kokonaan pois. Ei siis vain siirtänyt myöhemmäksi vaan poisti kokonaan. Nyt urheiluministerinä on Carl Haglund ja näin palautimme hankkeen takaisin listoille. Ja olisimme sitä sinne esittäneet totta kai vaikka Arhinmäki olisi ollut edelleenkin ministeri. Kaikki kriteerit ja muut nimittäin puoltavat sitä yhdeksi huippu-urheilumme kärkihankkeeksi.

Tänään esitimme lausunnossamme, että Kymiring saa ensi vuonna käynnistykseen 1 miljoonan tuen ja seuraavana vuonna 2 miljoonaa euroa. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on nyt 20,3 miljoonaa euroa ja näin siis leijonan osa rahoituksesta tulee yksityiseltä sektorilta ja myös mm. AKK-Motorsportilta ja Moottoriliitolta. Alueelle tulee harjoitus- ja kilpailupaikat käytännössä kaikille moottoriurheilulajeille ja alustavasti paikalla on varauduttu järjestämään 2016 kaksikin MM-tason motorsporttapahtumaa. Niistä on olemassa esisopimukset. Ja parhaimmillaan paikka tarjoaa siis olosuhteet jopa myös F1-kilpailulle, mutta ei nyt mennä vielä niin pitkälle.

Esityksemme on siis nyt ns. rahoitussuunnitelman lausunto ensi vuodelle. Ministerin kautta se vahvistetaan ja lopullinen jako sitten tehdään alkuvuodesta. Sitten vasta kuokkaa maahan ympäri Suomen. Liikkuva kivi ei sammaloidu.

Kello 22.00 ja aika paketoida tämä päivä. Hauska on ollut huomata, että tälläkin viikolla esimerkiksi Radio Häme on tehnyt Ylelle kolme uutista täältä minun blogistani. Ja pari valtakunnallistakin juttua. Vuosien saatossa tästä on tullut aikalailla luettu blogi ja nyt jälleen ollut monta yli 1000 lukijan päivää. Kiitos siis teille kaikille ja ennen muuta teille jotka vuodesta toiseen päivittäin blogiani luette. Kohta tätä olen kirjoittanut jo yhdeksän vuotta jokaikinen päivä. Tullut tavaksi.

Tänään eduskunnassa puolustusvaliokunnan kokous VLN:n lisäksi ja myös ulkoasiainvaliokunnan kokous. Työ kriisinhallintaveteraaniasian parissa jatkui tänäänkin ja edelleen toivon, että iso ja tärkeä työ saataisiin valmiiksi ensi vuoden alkupuolella. Kriisinhallintatehtävien tullessa kokoajan vaativammaksi ja vaarallisemmiksi tämä on ensiarvoisen tärkeää ja tänään sainkin PUV:ssa lausuntoomme tästä tiukan kirjauksen. Esitykseni sai yksimielisen tuen.

Täysistunnossa sitten mielenkiintoinen ja pitkä keskustelu demokratian tilasta maassamme ja nyt kotona. Tänään en ehtinyt Hämeen Kokoomuksen piirikokoukseen Hartolaan. Työt pitivät iltaan asti kiinni ensin eduskunnassa ja sitten vielä parissa neuvottelussa. Mutta hyvinhän tuon kokouksen seuraaminen onnistui myös Twitterissä ja FB:ssä. Onnea vielä puheenjohtajallemme Juha Rostedtille. Hän tuli tehtävään minun jälkeeni ja jatkaa nyt ensi vuonnakin. Erinomainen mies ja tekijä jolle oli helppo antaa puheenjohtajan nuija seuraavaksi. Ja onnea myös muille valituille. Piirihallitukseen tuli jälleen erinomainen ryhmä hämäläisiä kokoomuslaisia ympäri koko Hämeen. Edustava joukko! Onnea!

Kommentit