Puolustusvaliokunnan kanssa Hämeessä – Patria ja Riihimäen varuskunta tutustumiskohteina.

Blogi, tiistaina 18.11.2014

Tänään jatkoin hieman samoilla aiheilla kuin eilen. Eilisen Sakon vierailun jälkeen kohteina oli ensin Hämeenlinnassa Patrian tehdas ja sitten iltapäivällä muutoksia kokeva Riihimäen varuskunta-alue. Matkassa siis tänään olimme eduskunnan puolustusvaliokunnan ryhmän kanssa.

Aamupäivä meni siis Patrialla, jolla on pitkä perinne puolustusmateriaalien parissa. Yritys on puolustus-, turvallisuus ja ilmailualan elinkaaripalvelujen ja teknologiaratkaisujen tuottaja, jonka omistavat siis Suomen valtio (73,2 %) ja Airbus Group (26,8 %). Yritys tekee panssaroituja pyöräajoneuvoja, kranaatinheitinjärjestelmiä ja ampumatarvikkeita. Ja vastaa myös niiden elinkaaren tukipalveluista. Tänäänkin Hämeenlinnan tehtaalla oli päivityksessä Ruotsin armeijan Patria AMV -ajoneuvoja eli tämänpäivän ”Paseja”. Ja samaan aikaan samassa hallissa tehtiin uusintauutta olevia AMV XP-vaunuja useampaankin eri maahan niin aavikkovärityksellä kuin erilaisilla vihreänkin sävyillä.

Lisäksi Patria vastaa mm. lentokoneiden ja helikoptereiden elinkaaren tukipalveluista sekä lentäjäkoulutuksesta Suomessa ja myös Puolustusvoimiemme Maavoimien materiaalien kunnossapidosta. Ja yhtenä osana myös tiedustelu-, valvonta- ja johtamisjärjestelmien kehityksestä ja integroinnista sekä niiden elinkaaren tuesta. Ja yritys tyollistää kaiken kaikkiaan noin 4000 henkeä.

Mielenkiintoinen vierailu siis yhdessä meidän Hämeen isossa yrityksessä. Ja paljon jälleen uuttakin ja paljon tietojen päivitystä vaikka Patria totta kai minulle naapurikunnan poikana enemmänkin kuin tuttu ja myös puolustusvaliokunnankin kautta jo moneen kertaa läpikäyty.

 

Riihimäen Viestirykmentti loppuu –
Mutta Riihimäen varuskunta-alue kasvaa ja kehittyy.

Toisena kohteena olimme sitten tutustumassa Puolustusvoimien tuleviin toimintoihin Riihimäellä. Muutoksen myötä Riihimäelle tulee lisää työpaikkoja noin 100. Näin kokonaishenkilömäärä nousee n. 660 palkattuun henkilöön. Varusmiehiäkin on jatkossa vuosittain huipussa noin 300. Vai alokaskoulutus siis loppuu ja keskittyy uuden Hattula-Riihimäen Varuskunnan Parolaan. Erikoiskoulutus tapahtuu kuitenkin jatkossakin siis Riihimäellä. Ja muuten aika merkittävä uutinen on sekin, että Puolustusvoimat investoivat Riihimäelle nyt 30 miljoonaa euroa. Se on historia suurin panostus tällaisessa tilanteessa olevaan varuskuntakaupunkiin. Ja iso juttu on myös se, että Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen väestä noin puolet sijoittuu Riihimäelle ja paikasta kehittyy tässäkin mielessä vahva osaamiskeskittymä.

Riihimäen Viestirykmentti ehtii siis juuri täyttää 70 vuotta, mutta sitten edessä on uudet tuulet. Totta kai osittain haikeutta ja työpaikkojenkin siirtoja, mutta lopputulos kuitenkin minusta hyvä. Työpaikkoja lisää, varusmieskoulutus jatkuu ja saamme alueellemme paljon uutta korkeaa osaamista useammallakin eri saralla.

Mielenkiintoista oli käydä nyt perusteellisesti läpi tämä uudistus tai oikeastaan sen viimeistely ja sitten laajasti eri osaamisalueet ja niiden ajankohtaiskatsaukset mitä Riihimäellä on.

Huomenna sitten eduskunnassa normaalityöpäivä. Nepalin matkan ja nyt kahden maakuntapäivän jälkeen sitä siellä odottaakin jo aikamoinen työmäärä. Aamusta aloitamme Valtion Liikuntaneuvostolla. Tarkoitus linjata ensi vuoden liikuntapaikkarakentamisen valtiontukia. Ja tavoite myös saada listoille takaisin Iitin Kymiring jonka entinen kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki sieltä pois pyyhki. Rata kuitenkin syntyy yksityisellä rahalla ja tulee isoon tarpeeseen.

 

Kommentit