Valokuiduista vetovoimaa ja pitovoimaa – Lopella panostetaan nopeisiin tietoliikenneyhteyksiin

Blogi, perjantaina 02.11.2018

Kotikuntani Loppi sijaitsee vain vajaan tunnin ajomatkan päästä Helsingistä ja pääkaupunkiseudusta. Meitä on aikanaan siunattu myös jopa 350 järvellä ja lammella ja nämä yhdessä ovat taanneet sen, että kuntani on myös erittäin vahva kesämökki- ja tänäpäivänä myös yhä enemmän vapaa-ajanviettokunta. Nyt kun valitettavasti vakinaisten loppilaisten määrä on kääntynyt laskuun niin ehkä jo ensi kesänä Lopella on parhaana loma-aikana jopa enemmän kesäloppilaisia kuin meitä kantaloppilaisia.

Kaupungistuminen kurittaa nyt kovalla kädellä siis meidän kaltaisia maalaiskuntia, mutta myös esimerkiksi koko Hämettäkin kaupunkimme Riihimäki, Hämeenlinna ja Forssa mukaanlukien. Väestö pakkautuu entistä kiivaammin Tampereen ja Helsingin kainaloon ja helppojen työmatkojen päähän. Tätä kehitystä ei voi mahtikäskyllä eikä lainsäädännölläkään estää. Kuvaavaa on se, että nyt keskustalaisen Juha Sipilän ollessa pääministerinä ja keskustan pääministeripuolueena on kaupungistuminen hurjempaa kuin vuosikymmenin. Eli tämä ei ole varmastikaan puoluepoliittinen valinta tai ratkaisu eikä poliittisideologinenkaan vaan yksinkertaisesti vain tosiasia.

Me olemme täällä Hämeessä etsineet ratkaisuja nimenomaan niin, että asuminen myös täällä olisi jatkossakin houkuttelevaa ja mahdollista. Siksi olemme panostamassa merkittävästi pääradan remonttiin ja myös toimivat ja riittävät junayhteydet ovat olleet huolenamme ja työnalla. Samaan aikaan on etsitty sopivia asuinalueita ja oikeanlaisia taloja tämän ajan perheiden toiveiden täyttämiseksi. Haaveet ovat erilaisia kuin vielä 2000-luvun ensimmäisellä kymmenellä. Uskokaa tai älkää.

Yhtenä isona ratkaisuna täällä kotikunnassani Lopella nostimme entisen kunnanjohtajamme Karoliina Frankin ja silloisen elinvoimajohtajamme Jyrki Käen kanssa kehityksen kärkeen toimivat tietoliikenneyhteydet. Tämä kaksikko vielä Lopella toimiessaan toi pöytään erilaisia esityksiä riittävännopeiden nettiyhteyksien saamiseksi kuntaan. Nyt työnalla onkin laajakaistayhteyksien saaminen koko Lopen alueelle niin, että yhä useampi voisi täältä tehdä myös työtä ja tuoda myös vaikkapa yrityksensäkin tänne. Etätyö tulee nimittäin lisääntymään myös kiihtyvällä vauhdilla ja paikasta riippumaton työnteko ja myös yrittäjyys tulevat olemaan arkipäivää.

Nopea laajakaista -hanke laitettiin maanlaajuisesti liikkeelle kokoomuslaisen viestintäministeri Suvi Lindenin johdolla jo vuonna 2009 ja tavoitteeksi asetettiin silloin valtiontuella nopean laajakaistan saatavuus 120 000 kotitaloudelle haja-asutusalueilla. Viime vuoden loppuun mennessä valtiontukea oli maksettu 40 miljoonaa euroa ja tällä oli saatu rakennettua jo noin 70% tuosta tavoitellusta saatavuuden kasvusta. Nopea laajakaista oli näin saatu rakennettua jo noin 83 000 maaseudun kotitaloudelle. Kaiken kaikkiaan tätä nopeaa tietoliikenneverkkoa oli vuoden 2017 loppuun mennessä laitettu maanalle yhteensä noin 20 000 kilometriä ja tänä vuonna työ on jatkunut.

Halusimme valtiontoimesta vielä vauhdittaa tätä loppukiriä ja näin myös valtiontukisääntöjä parannettiin. Nyt loppuvuodesta valtiontuki onkin herättänyt maakunnissa lisää kiinnostusta ja nähtäväksi jää riittääkö tukea kaikille hankkeille. Valtiontuki maaseudun laajakaistahankkeille päättyy nimittäin nyt vuodenvaihteessa ja nyt viimeisiä hakemuksia tätä rahaa varten tehdään vauhdilla ja niin täällä meillä Lopellakin.

Nyt työtä Lopella on jatkettu uuden kunnanjohtajamme Mikko Salmelan johdolla. Olemme myös kuntana päättäneet tukea näitä hankkeita useammalla sadallatuhannella eurolla ja ensimmäinen iso hanke onkin nyt lähdössä liikkeelle Lopen Järventakana missä liittymiä on alustavasti myyty ja varattu jo yhdeksisenkymmentä. Myös meidän perheen oma mökki sijaitsee tuolla ja jos linja saadaan sinnekin järkevästi niin olen luvannut olla osaltani mukana. Nyt voimassa olevat valtiontukisäännöt mahdollistavat tuetun valokuiturakentamisen itseasiassa aiempaa laajemmille alueille ja säännökset ovat lisänneet myös hankkeiden valtiontukiosuutta merkittävästi.

Nopea laajakaista -tukiohjelman hankkeiden rakentaminen mahdollistetaan myös vuoden 2019 jälkeen, mutta tukea ei enää myönnetä tämän vuoden jälkeen uusille hankkeille. Uusien hankkeiden tukihakemukset pitää siis tehdä Viestintävirastolle vuoden 2018 loppuun mennessä. Nyt alkaa olla siis jo kiire.

Pidensimme siis kuitenkin itse rakennusaikaa ja tämän tavoitteena oli ja on edelleen, että tukiohjelmaan varatut rahat saadaan hyödynnettyä ja tuettujen yhteyksien rakentamiselle jää riittävästi aikaa. Myöntämätöntä tukea oli tälle vuodelle jäljellä noin 24 miljoonaa euroa. Lisäksi nyt jo voimassa olevalla lakimuutoksella sallittiin asiaan liittyvien päätösten ja muiden asiakirjojen toimittaminen hakijalle sähköisessä muodossa.

Meillä Lopella siis Järventaustan Valokuituhanke etenee hienosti. Erkki Leino ja Markku Siivola ovat tehneet erinomaisen upeaa työtä ja kartoituksia on tehty myös muissakin kylissä ja myös operaattorit ovat olleet liikkeellä.

Kurkatkaapa mitä Järventakana tapahtuu: www.lopenjärventausta.fi.

Hieno tieto oli myös se, että Liikenneministeriöstä varmistui 470 000 euron rahoitus Lopen Räyskälän Lentokentän kehittämiseen. Räyskälä Säätiön toiminnanjohtaja Mari Heikkilä on tehnyt joukkoineen hyvää työtä ja tällä rahalla saadaan mm. asfaltoitua kentän kiitoteitä. Tämä omalta osaltaan edesauttaa myös kenttämme kehittämistä eteenpäin AirPark-hankkeen osalta ja muutenkin.

Valtionavustusta myönnettiin Hyvinkään Ilmailukerho ry:lle (210 000 e), Kiikala-Säätiölle (600 000 e), Päijät-Hämeen lentokenttäsäätiölle (120 000 e), Nummelan lentokenttäyhdistys ry:lle (200 000 e), Pyhtäälle Redstone Aero Oy:lle (400 000 e) ja Räyskälä-Säätiölle (470 000 e) heidän ylläpitämiensä lentopaikkojen investointihankkeisiin. Kohdennus pääkaupunkiseudulle perustui eduskunnan lausumaan, jossa edellytettiin korvaavien lentokenttätoimintojen turvaamista, jotta Malmin lentokentän ilmailutoimintoja voitaisiin jatkaa hyvien yhteyksien ja etäisyyksien päässä. Malmin lentokenttä sulkeutuu näillä näkymin vuoden 2019 lopussa. Se on valitettava juttu, mutta lisätuki maaseutukentille enemmän kuin hienoa.

Sateinen päivä ja nyt jo istun kotitoimiston pöydän takana. Töitä paljon, mutta tässä säässä sisätyöt ihan mieluisia.

Kello 20.19 ja päivä paketissa. Tänään ei illalla mitään sovittua kalenterissa ja mukava pitkäst aikaa olla iltaa kotona. Huomenna sitten Valtion Liikuntaneuvoston vpj:nä Helsingin jäähallille. Taitoluistelukisat eikä mitkä tahansa kisat. Huomenna niistä.

 

Kommentit