Valitettavasti pohjavettä ei nyt Räyskälästä muille riitä – Se on syytä myöntää ja jättää luonto rauhaan.

Blogi, maanantaina 15.12.2014

Ajattelin tänään avata blogini sivun yhdellä kotikuntani asialla. Asia on Räyskälän pohjavesivarannot joista Forssan kaupunki on suunnitellut nappaavansa osan itselleen. Koepumppaukset ovat kuitenkin osoittaneet sen, että pohjavesivarannot eivät tätä kestä.

Forssan toimesta alueella toteutettiin nimittäin viime kesänä koepumppauksia ja ne osoittivat pian, että pohjavesivarannot eivät kestä tällaista määrää. Tavoite oli 3000 kuutiota vuorokaudessa, mutta jo pian oli selvää, että määrä määrä putoaa kolmannekseen. Koepumppaus tehtiin Parkuvan rannalla Ramboll Finlandin toimesta ja jo koepumppaus tyhjensi alueen kaivoja ja myös lampien vedenpinta laski. Parkuvalta sain jo heti kesällä yhteydenottoja ja karuja ja surullisia kuviakin rannoilta ja myös Sillastenlammella vedenpinta laski dramaattisesti. Ja vaikutukset näkyivät allemmallakin pumppausteholla laajemmallakin alueella.

Viikonloppuna koepumppauksista järjestettiin alueen asukkaille tiedotustilaisuus. Valitettavasti töitteni takia en paikalle ehtinyt, mutta sain hyvä raportin tilaisuudesta materiaalin lisäksi. Minusta paljon puhuva oli hydrogeologin toteamus, että jos vedenottoon ryhdyttäisiin jouduttaisiin lampien vedenlaatu turvaamaan johtamalla niihin muualta lisävettä. Minusta tämä jo yksin kertoo sen, että alueen pohjavesi ei tätä kestä ja minusta se on jo lainkin takaama suoja alueelle.

Myös kymmenenkunta kaivoa kuivui ja myös heille pitäisi vesi toimittaa muuta kautta. Epäselväksi minulle on jäänyt saisivatko he pumppaamoltakin veden maksutta niin kuin nytkin saavat omista kaivoistaan. Se olisi oikeus ja kohtuus. Ja tämä myös osoittaa sen, että alueen pohjavesivarannot eivät riitä nyt muualle. Ja itseasiassa nyt tehty koepumppaus oli vielä kovin rajattu myös seurannan osalta ja todennäköistä on, että kaivoja tyhjenee enemmänkin ja vesienpinta laskee pohjavesi- ja lähdepohjaisissa järvissä ja lammissa. Uhattuina ainakin Parkuvan ja Siltastenlammen lisäksi myös Kaarjärvi ja Kaartjoki ja sen alajuoksu. Tietojeni mukaan vettä pumpattaisiin vettä menettäviin lampiin Ali-Myllyjärvesta, Taipaleenjärvestä tai Alimmaisista. Mitäköhän niille sitten tapahtuu? Ja itseasiassa kaikkien näiden järvien tila on tähän pumppaamiseen sopimaton. Esimerkiksi Ali-Myllyjärven pinta on laskenut viime vuosikymmeninä jo huomattavasti ja kaksi muuta lampea ovat todella matalia jo alkujaankin. Ja myös rehevöityminen on niissä nähtävissä. Lähdelampien vettä siis korvattaisiin tällaisella?

Neljän kuukauden koepumppaus 2000 m3 teholla siis aiheutti alueella jo suuria ongelmia juomaveden ja luonnonkin osalta. Mitä tapahtuu kun tehoja nostetaan tai kun pumppaus jatkuu vuosia. Kuivia kesiä en edes uskalla ajatella.

Kirjoitin aiheesta blogiini jo loppukesästä. Se löytyy täältä blogista elokuulta. Sekin kannattaa lukaista. Otsikoin silloin blogini näin: ”Forssan vesiliikelaitokset Räyskälän koevedenpumppausten vaikutukset otettava vakavasti.” Tämä on tosiasia joka on nyt otettava vakavasti kun Forssassa jatkoa pohditaan. Joku varmasti kysyy, että kuinka ei edes rajanaapurikaupunki voi tällaisia asioita päättää tai edes suunnitella.

Kirjoitin tästä elokuussa näin: ”Kuka sitten omistaa maanalla olevan veden, soran tai kallion ja niiden rikkaudet? Maamme lainsäädännössä ei ole selvästi määritelty sitä, kuka omistaa maan syvällä maanpinnan alapuolella.”

”Meillä Suomessahan vesilakia uudistettiin vuonna 2011. Tässä uudessa vesilaissa on mahdollisuuksia pakkotoimiin mm. lunastusluvan ja tutkimusluvan myöntäminen toisen omistamalle alueelle. Laissa on kohta, että ”oikeus vedenottoon voidaan antaa yhdyskunnan vesihuollon järjestämiseksi sekä sellaista teollista tai taloudellista toimintaa varten, jolle pohjaveden saanti on erityisen tärkeää. Oikeutta ei voida myöntää, jos vedentarve on mahdollista tyydyttää muulla tavalla”. Uudessa laissa sallittiin myös veden pumppaaminen ylikuntarajojen. Näin siis meilläkin pohjavesi on määritelty ehdonalaisesti liiketoimille avoimeksi kauppatavaraksi. Ja tähän oikeuteen siis perustuu Forssankin Vesihuoltoliikelaitoksen toimet Lopella jopa maanomistajien tahdonvastaisesti.

Ehto menee näin: ”Veden tarvitsijalle voidaan antaa oikeus ottaa pohjavettä toisen alueelta tavanomaista kiinteistökohtaista käyttöä varten (4:4). Lisäksi oikeus vedenottoon voidaan antaa yhdyskunnan vesihuollon järjestämiseksi sekä sellaista teollista tai taloudellista toimintaa varten, jolle pohjaveden saanti on erityisen tärkeää. Oikeutta ei voida myöntää, jos vedentarve on mahdollista tyydyttää muulla tavalla.”

”Jos veden muut edellä mainitut käyttötarpeet voidaan tyydyttää, lupa voidaan myöntää etusijajärjestyksessä viimeisenä olevaan vedenkäyttöön eli veden siirtämiseen paikkakunnan ulkopuolelle käyttötarkoituksesta riippumatta. Tämä luokka sisältää myös veden kaupallisen myynnin. Jos vesi kuitenkin pullotetaan paikkakunnalla ja myydään sen jälkeen muualle, kyseessä on etusijaluokkaan kolme kuuluva teollinen veden käyttö paikkakunnalla.”

Mutta nyt koepumppaukset ovat osoittaneet sen, että alueen omaa paikallista veden tarvetta ei voida enää turvata jos tämä iso pumppaamo perustetaan. Ja samaan aikaan myös upea luonto on uhattuna. Ne minusta ovat sellaiset faktat ja arvot, joita ei tuon vesilain mukaankaan voida ohittaa.

Eli tosiasiat nyt estävät veden ottamisen näin suuressa mittakaavassa Länsi-Lopelta. Kyse ei siis ole siitä, että vettä ei haluttaisi antaa vaan siitä, että vettä ei nyt yksinkertaisesti vain ole riittävästi. Muu vaihtoehto on pakko löytää ja olen edelleen niin kuin kesälläkin varma, että Forssan lähiympäristöstä löytyy myös sellaisia pohjavesialueita jotka kestävät vedenoton eikä sillä tuhota ympäristöä ja luontoa. Tai sitten keinotekoisia pohjavesiratkaisuja tai puhdistettua vettä.

Olen myös vakuuttunut, että tätä ei ympäristön ja luonnon kannalta tule hyväksymään myöskään tuore ympäristöministerimme Sanni Grahn-Laasosenkaan. Hän muuten on vielä forssalainen. Ratkaisu asiasta tehdään kevään aikana ja kuulemma vasta sen jälkeen ryhdytään perusteellisempiin tutkimuksiin alueella. Sellaisille ei ole tarvetta, kun jo nyt luonto ja kaivot ovat sanonneet ei.

Ja ihan pienenä huomiona lopuksi asian hoidosta. Kesän koepumppauksissa oli nimittäin myös epäselvyyksiä. Kesällä kerroottin, että ”Siltastenlammin, Tourijärven, Taipaleenjärven, Alimmaisen ja Avauslammen pluskorkeutena ilmoitetut tiedot on korjattu aikaisemmasta. Oikeat tiedot ovatkin selvästi miinusmerkkisiä.” Vaikutukset siis olivat kovemmat kuin alkuun annettiin ymmärtää.

…..

Nyt Helsinkiin. Tällä viikolla eduskunta istuu kaikkina päivinä ja edessä myös satoja äänestyksiä ja pitkiä istuntoja. Se on takuuvarma joulun tulemisen merkki.

…..

Kello 22.30 ja juuri kotia kohden. Tänään siis mentiin heti avauspäivänä budjettiviikolla kellon ympäri. Itse pidin pääpuheenvuoroni ensi vuoden budjetista jo päivällä. Siinä käsittelin talouden nykytilaa ja tulevaa, mutta myös hieman sitä mitä pitäisi vielä tehdä tässä loppukaudesta ja myös heti ensi kauden alussa. Puheessani esillä siis yrittäjyys, vanhemmuuden kustannukset, vaka-laki, alv-verotus ja moni muu. Niin ja totta kai myös puolustusvoimien määrärahat ensi kaudelle ja siitä eteenkin päin. Koko puhe viimeistään aamusta siis tuolla Eduskuntatyö-sivun alla luettavissa.

Pitkään istuntoon mahtui myös monta muutakin aihetta ja puheenvuoroanikin. Viimeinen puheenvuoroni tänään oli pitkälti kymmenen jälkeen. Silloin puhuin isyyslain muutoksesta joka lähti keväällä 2009 liikkeelle minun kirjallisesta kysymyksestä jonka tein MTV:n 45 Minuuttia ohjelman jälkeen. Kyse oli siis ns. Jannen Tarinasta eli biologisen isän oikeudesta omaan lapseensa. Nyt se asia tulee kuntoon! Kiitos Jannen Tarinan takana oleva oikea isä Mikael Jämsänen. Lex Jämsänen nyt siis totta!

Oli aika tunnelmainen tilanne salissa, kun lopulta Puhemies Eero Heinäluoma totesi asian tulleen päätetyksi ja löi nuijan pöytään. Lehtereillä istui yksi yksinäinen mies. Hän nosti katseensa ylös ja hymyili onnellisena. Hän oli Mikael Jämsänen. Hänen tapaukseen tämä laki ei suoranaisesti enää ehdi, mutta toivottavasti antaa pohjaa keskeneräiselle oikeuskäsittelylle. Tuokin pieni lapsi ansaitsisi oman isänsä ja Mikael oman tyttärensä.

Kello nyt jo kuitenkin niin paljon, että tänään vain näin lyhyesti täällä. Iso kiitos palautteestanne liittyen aamuisen avaukseeni Räyskälän vedenottoasiaan liittyen. Olen avuksi tässäkin.

 

 

 

 

 

Kommentit