Valiomaitoa Toukolan tilalta Hausjärveltä – Ja luomuna jo kohta 20 vuotta.

Blogi, maanantaina 13.10.2014

Tänään minulla oli jälleen ilo tutustua yhteen hienoon maatilaan täällä Hämeessä. Itseasiassa moderniin ja uudenaikaiseen Toukolan Maitotilaan Hausjärvellä. Tilan nykyinen isäntäperhe on paikkaa pyörittäneet viitisen vuotta ja sitä ennen emännän Aino Warhénin suku jo kymmenessä polvessa heitä ennen. Aino ja Mikael Wathénin Toukolan tila on Valion Luomumaitotiloja ja hieno esimerkki siitä, että suomalaiseen ruoantuontantoon uskotaan ja siihen halutaan panostaa. Viimeiset suuremmat investoinnit tila on tehnyt aivan viime vuosina 2012 ja 2013 ja tänään tilalla on 45 lypsävää lehmää.

Luomuun tila siirtyi peltojen osalta jo vuonna 1990 ja lehmien eli maidon osalta sitten 1996. Pitkät ovat siis jo perinteet luomunkin saralla ja uusi vuonna 2013 rakennettu navetta Westfalian 2×3 autotandem lypsyasemoineen ja vasikka- ja hoito- sekä poikimakarsinoineen ovat upeassa kunnossa. Siistiä ja tyylikäs ja eläimistä näki, että tälläkin tilalla niistä pidetään hyvää huolta. Olikin hauska kuulla kuinka tilan emäntä kertoi paikan tärkeysjärjestystä arjesta selviytymiseen ja hyvin talolla onkin selvitty.

Kylmäpihatto tarjosi lehmille vapaan mahdollisuuden ulkoiluun ja hieno jaloittelutarha houkuttelikin heti osan lehmistä paikalle kun nurkkia ”tarkistimme”. Ja mihinkäs muuhun maaseutupäivää olisi ollut mukavampi päättää kuin Valion Luomujugurttiin ja suomalaiseen reiluun sämpylään. Siis hyvää Suomesta.

Antoisa aamupäivä. Paljon jälleen uuttakin juttua ja aina näillä maatilavierailuilla kuulee niitä arjen hyviä ja huonojakin uutisia. Mutta tämäkin tila jälleen kerran osoitti sen, että kyllä täällä pärjätään kun vain asenne on kohdalla ja rohkeutta ja halua tehdä riittää. Hieno osoitus siitä hämäläistenkin laulun kertomasta ”Jos toimeen tartutaan” -hengestä on tämä Toukolankin tila. Silloin kun toimeen tartutaan niin silloin tehdään. Ja kotimatkalla hain kaupasta maitoa ja Toukolan innoittamana luomuna.

Päivä takana. Hausjärveltä Riihimäelle ja sieltä sitten kokoukseen. Ilta onneksi tänään vapaa sillä edessä jälleen aikalailla tiukka viikko. Mutta palataan siihen tarkemmin tässä viikon mittaan.

Niin ja hullu ja toimimatonhan tuosta uudesta alkoholilaista tuli. Se on kaikkien myönnettävä jo nyt. Laki on syytä ottaa uudelleen arvioitavaksi ja korjata järjettömyydet ja ne kohdat jotka tuottavat tällaisia virkamiestulkintoja. Otan asian huomenna puheeksi eduskunnassa ja tehdään vaikka lakialoite. Uskon, että yli 100 kansanedustajaa allekirjoittaa.

Kommentit