Perunastaan kuuluisa – Ja kuoroistaan tunnettu Loppi.

Blogi, tiistaina 14.10.2014

Näinkin voisi rakasta kotikuntaamme kuvata. Lopella on pitkät ja poikkeuksellisen menestyksekäs historia kuorojen parissa ja tässä työssä pitkäaikaisimpana ja varmasti merkittävimpänä tekijänä on ollut kansankoulunopettaja, Director cantus Pekka Perko. Hänen johdollaan kuorotoiminta alkoi Lopella vuonna 1974 Joentaan Koulun Oppilaskuorosta ja vuonna 1976 perustettiin Lopen Nuorison musiikkiharrastuksen tuki ry. Tänä syksynä tuli kuluneeksi siis 40 vuotta siitä kun Lopen Lapsikuoro syntyi ja 25 vuotta siitäkin on jo kulunut kun kuoron kokeneimmille laulajille luotiin aikanaan oma Timotei-kuoro. Menestystä nämä kuorot ovat niittäneet niin kotimaassa kuin ulkomaillakin ja juuri tänään illalla me saamme nauttia Timotein seuraavan kilpailumatkan lähtökonsertista Loppisalissa. Illalla kuoro viimeistelee kilpailuohjelmistoaan Anneli Julenin johdolla Barcelonan matkaa varten. Kannattaa tulla kuuntelemaan illalla jos suinkin vain ehditti ja voin luvata, että kauempaakaan ei matka mene hukkaan.

Viime perjantaina Pekka Perko julkaisi upean yli 430 sivuisen historian kirjan Lopen kuoroista. Kirja julkistettiin Encore-kuoron johdolla Lopella ja upeassa kirjassa on mukana satoja kuvia aina 1970-luvulta 2010-luvulle asti. ”Kuorojen soinnista – äänten virittämisestä…” – Lopen lapsi- ja nuorisokuoron, sekä naiskuoro Timotein kehityskaari 1974-2010 on upea kokoomateos kuorojen historiaa. Pekka on tehnyt työtä kirjan parissa neljä vuotta ja saanut aikaan ainutlaatuisen kirjan josta varmasti kaikki kuoroissa joskus laulaneet löytävät itsensä jopa kuvistakin. Niin tein minäkin. Pienenä pulleaposkisena kuoropoikana monissa kuvissa ja sitten vielä muutamissa myös kansanedustajanakin muistamassa ja kiittämässä Pekkaa hänen elämäntyöstään Lopen ja kuoromusiikin hyväksi. Ja näistä kiitoksista ja ennen muuta näistä vuosista muistuttamassa meitä nyt ja tuleviakin polvia kasvaa koulukeskuksen Loppisalin pihamaalla nyt meidän yhdessä istuttamamme tammi.

Omat kuoromuistoni vievät mm. Tallinnan Laulujuhlille. Siellä Lopen Nuorisokuoro esiintyi Neuvostoliiton aikaan ensimmäisenä ulkomaalaisena kuorona. Muistan hienot Sympaatti-festivaalit, BBC:n jouluohjelman kuvaukset Lopen Vanhassakirkossa ja äänitykset Lopen Siunauskappelissa. Kuin myös konsertit Temppeliaukion kirkossa ja Lopen A-Salissakin mm. joka vappuna Vappumatien parissa. Ja viime vuosilta lukuisat hienot konsertit Timotein ja lapsikuorolaisten johdolla kirkossa ja monessa muussa paikassa.

Kuoromusiikki on suuri ja merkittävä osa koko Lopen kunnan identiteettiä. Olen varma, että oikeastaan varmasti ihan jokainen loppilainen on joko itse laulanut kuoroissamme tai tietää jonkun joka on laulanut. Kuoro on luonut elämänmittaisia ystävyyssuhteita niin täällä kotikunnassa kuin ympäri Suomen ja ulkomaitakin myöten. Ja antanut meistä monelle ikimuistoisia kokemuksia ja elämän oppeja. 

Pekka Perkon kuoromusiikin historiakirja on teos joka ansaitsee ison kiitoksen. Tällaisia kirjoja tehdään enää harvoin ja harva tällaisia pystyy edes tekemään. On uskomatonta miten paljon hienoja kuvia on tallessa aina 1970-luvun ensimmäisiltä vuosilta aina tänne digikameroiden ja kuvaamisen valtakauteen asti. Seija Perkon kamera on tallentanut kuoroäidin filmille kymmeniä ja kymmeniä hienoja hetkiä ympäri maailman ja kirjassa on myös paljon Matti Kytömäen Lopen Lehden aikaisia kuvia kuin myös Kare Aspin Uutislopenkin kuva-arkistoa. Ja paljon myös muita kuvia vuosien ja laulujen varrelta.

Itse selailin kirjan eilen illalla. Siis heti kun sen Seijalta ja Pekalta illalla sain. Moni kuva pysäytti ja vei kirjan teksteihin ja tarinoihin. Silmäkulmankin se muutaman kerran kostutti ja paljon rakkaita muistoja toi mieleen. Voin siis todellakin suositella tätä kirjaa kaikille entiselle kuorolaisille ja loppilaisen kuoromusiikin ystäville vaikkapa joululahjaksi. Kirjan voi hankkia Lopen Kirjastosta tai vaikkapa täällä nettikaupastakin: Pekka Perko: Kuorojen Soinnista….

Ja kuulin muuten eilen, että pian myös Lopen Lapsi- ja Nuorisokuoron levytkin löytävät Spotifysta. Siis sieltä mitä ei ollut edes keksitty kun Lopella jo kuorot aloittivat 🙂

Kiitos Seija ja Pekka ja kiitos Lopen kuorot. Tiedätte kyllä mistä kaikesta.

Niin ja muistakaahan siis tänään illalla. Naiskuoro Timotei toivottaa kaikki lämpimästi tervetulleeksi Loppisaliin tiistaina 14.10. klo 19. Konsertissa Timotei esittää lokakuisen Barcelonan kilpailumatkamme ohjelmiston. Väliajalla kahvia, pientä purtavaa ja arpajaiset.Tulethan mukaan antamaan meille viimeiset tsempit ennen kisamatkaa! Minä menen ja tule sinäkin.

Nyt kello 6.27 ja kohta Riihimäen Rautatieasemaa kohden ja eduskuntaan. Siellä täysikalenterininen töitä tällekin päivälle varattuna.

 

Kommentit