Vakuusmalli on aiempaa parempi.

Blogi, keskiviikkona 18.07.2012

Eilen maamme hallitus pääsi ratkaisuun Espanjan lainan vakuuksista. Vakuusmalli on siis samanlainen kuin aiemmin Kreikan kohdalla. Neuvotteluista suuri kiitos kuuluu valtiovarainministeri Jutta Urpilaiselle ja VM:n virkamiehille. Saamme Espanjalta vakuudet 40 prosentille maksamastamme lainasummasta ja vakuussopimus tehtiin Espanjan talletussuojarahaston kanssa. Vakuussumma on siis hieman alle 770 miljoonaa euroa ja kyseessä on siis käteisvakuus ja se siis laukeaa jos Espanja ei hoida lainojaan.

Pidän erittäin myönteisenä sitä, että Jyrki Kataisen johtama hallitus on Eurooppa-politiikassaan ja ennen muuta Euroopan lainapolitiikassaan paljon tiukempi kuin edeltäjänsä keskustan Mari Kiviniemen johtama hallitus. Kiviniemen aikanahan ei Kreikan lainalle laitettu mitään ehtoja eikä millään tavalla rajattu meidän suomalaisten veronmaksajien riskiä. Piikki oli siis kovin avoin.

Minusta meidän pitää uskaltaa olla näissä asioissa myös itsekäs. Me olemme oman taloutemme hoitaneet yhteisesti sovittujen pelisääntöjen mukaisesti ja siksi meillä on varaa ja täysi oikeus myös huolehtia siitä, että suomalaisten veronmaksajien vastuut eivät kasva holtittomasti. Meidän ei siis tarvitse hävetä sitä, että haluamme myös jatkossa hoitaa maamme taloutta vastuullisesti ja olla myös tarkkoja siitä miten suomalaisten veroeuroja käytetään. Ja millaisia riskejäkin otamme. Linja siis muuttui keskustan Kiviniemen johtamasta linjasta. Uuden linjan mukaisesti niin nykyhallituksen aikaan Kreikan kakkosen kohdalla kuin nyt Espanjankin kohdalla vakuudet rajaavat meidän suomalaisten taloudellisia riskejä. Tämä on olennaisen tärkeää ja maamme tuen ehto.

Aikataulullisesti homma etenee nyt niin, että hallitus antaa eduskunnalle tiedonannon ja se on meidän käsittelyssä jo torstaina. Myös tämä on minusta erittäin tärkeää. Eduskunnan pitää käsitellä asia ennen Espanjan lainan hyväksyntää EU-tasolla. Nyt järjestys menee oikein ja erittäin myönteistä on myös se, että vakuussopimus käännetään nyt myös suomeksi ja ruotsiksi. Taisi käydä Kreikka-paperin kanssa niin, että ei meitä käynyt kuin kourallinen oikeasti siihen tutustumassa. Mekkala oli sitäkin kovempi. Toki oli helpo huutaa kun ei ollut liikaa tietoa. Niinhän se usein menee.

Mutta nyt Helsinkiä kohden. Työt siis odottavat, mutta ajattelimme kyllä tänään vielä iltapäivällä piipahtaa myös Linnanmäelläkin. Jos sieltä vaikkapa virtaa sitten torstain ja perjantain täysistuntoihin. Maailmanpyörästä.

….

Kello 20.39 ja jo Helsingissä. Itseasiassa tulin jo päivällä tänne ja ehdimme vielä Espanja-papereita odotellessa käydä perheenkin kanssa Linnanmäellä. EU:n talouskriisin pyörteistä siis maailmanpyörän pyörteisiin hetkeksi. Mutta nyt jo odottamassa huomista eduskuntapäivää ja kädessä materiaalit. 

Tässä suora linkki tuohon hallituksen Espanja-tiedonantoon. VNT3.

Lisäksi sitten saimme illalla myös suomennoksen tuosta itse vakuussopimuksesta. Tämä siis vasta 17 sivun tiivistelmä tai epävirallinen suomennosa Espanjan vakuusjärjestelyn keskeisimmästä dokumentistä. Tämä epävirallinen dokumentti on ”salainen suojaustasolla IV”. Mutta tietojeni mukaan vain toistaiseksi eli julkiseksi sekin saadaan. Lisäksi kaikki sopimusasiakirjat käännetään meidän käyttöön mahdollisimman nopeasti. Mutta sopimusasiakirjoja on kaikkiaan kuusi ja niiden pituus on yhteenlaskettuna siis peräti noin 130 sivua. Eli hetken saamme vielä odottaa. Mutta englanninkieliset sopimusasiakirjat on jo meidän saatavissa ja huomenna meille toimitetaan vielä kaikki alkuperäiset englanninkieliset asiakirjat siinä laajuudessa julkisina kuin se on Suomen julkisuuslain perusteella mahdollista.

Mutta nyt materiaalin pariin. Huomenna aamusta täytyy jatkaa ja sitten lounaan jälkeen vielä eduskuntaryhmän ryhmäkokoukseen missä käymme tätä kokonaisuutta pääministerin johdolla läpi. 

Eli nyt on tehtävä töitä ja hieman ihmettelen sitä, että osa kansanedustajista on arvostellut tätä aikataulua. Tai minun puolesta sitä voi hyvin arvostella, mutta jos samaan aikaan ehtii kuitenkin Poriin Suomi Areenan tilaisuuksiin huomenna istuntopäivänäkin niin kyllä silloin voi kysyä mikä tässä nyt on tärkeintä. Vai onko se yksinkertaisesti vaan niin että on parempi meuhkata ja vitsailla kun ei papereita ole edes luettu? Joskus tuntuu siltä.

Ja toisaalta kyllä hieman sitäkin ihmettelin, että perussuomalaisten Timo Soini arvosteli, että Espanjan vakuusasiakirjoihin ei ehdi tutustua. Mutta samalla hän on kertonut jo ennen tutustumista kuitenkin vastustavansa vakuussopimusta ja Espanja-pakettia. En oikein ymmärrä mihin sitä aikaa Soini enää tarvitsee jos ei faktat ja asiakirjat kuitenkaan kiinnosta vaan kanta on jo päätetty? Ei kai silloin aikatauluillakaan ole mitään merkitystä ja ymmärsinkin, että Soini yhtenä viettää aikaansa huomennakin mieluummin Porin yleisötilaisuuksissa kuin eduskunnan istunnossa.

Mutta nyt materiaalien pariin. Huomenna jatketaan.

 


Kommentit