Vakavien rikosten rangaistuksia kovennettava – kriminalipolitiikkaa ei saa ohjata raha

Blogi, keskiviikkona 29.04.2015

Hovioikeus päätti muutama päivä sitten vapauttaa elinkautisvangin useiden viranomaisten vastustuksesta huolimatta. Vapauttamista vastustivat niin Rikosseuraamuslaitos kuin myös Turun vankila ja Psykiatrinen vankisairaala. Poikkeuksellisen törkeistä seksuaalirikoksista ja myös murhasta elinkautiseen tuomittu elinkautisvanki vapautuu ensi vuoden syyskuussa. Ainakin hovioikeuden päätöksen mukaan. Toivottavasti siitä kuitenkin vielä valitetaan korkeimpaan oikeuteen ja asia saadaan uuteen käsittelyyn.

Kyseessä on rikollinen joka sai ensimmäisen tuomionsa 1993. Tuolloin mies raiskasi puukolla uhtaen 13-vuotiaan tytön Tampereella. Tuomio oli kolme vuotta vankeutta. Tuomiostaan mies istui vain osan vapautui 1995. Vapaana mies oli vain kaksi kuukautta kunnes hän murhasi 15-vuotiaan tytön veitsellä. Tuomio oli elinkautinen murhasta jonka tuolloin naimissa ollut kahden lapsen isä oli tehnyt täydessä ymmärryksessä.

Mies istui jälleen vain osan tuomiostaan ja pääsi vapaalle. Kesällä 2005 vain kolmen tunnin vartioimattomalla lomalla mies iski jälleen. Nyt uhrina oli pieni 4-vuotias lapsi, jota mies käytti seksuaalisesti törkeästi hyväksi. Tuomio oli vain vuosi ja kolme kuukautta.

Hovioikeuden mukaan nyt kuitenkin mies on turvallista laskea vapaalle 1. syyskuuta 2016. Tätä en voi ymmärtää. Oikeuden kolme tuomaria perusteli vapauttamista sillä, että tuomittu on istunut vankeudessa jo 19 vuotta ja 6 kuukautta, mikä ylittää ”olennaisesti elinkautisen vankeusrangaistuksen 12 vuoden vähimmäisajan”. Tuomarit pitivät myös vangin opiskelua ja päihteettömyyttä vapautta puoltavina seikkoina. Tosin julkisuuteen on kerrottu, että myös aiempien rikostensa aikana mies oli opiskellut ja ollut myös päihteetön. Ja myös siis naimissakin.

Tällaisen rikollisen paikka ei voi olla vapaalla jalalla.

Jokin aika sitten eduskunnassa saimme lisättyä vapautuvien vankien vaarallisuusarviointien tekoa. Nykyisin vaarallisuusarvioita tehdään pitkäaikaisvangeille, jotka pyrkivät ehdonalaiseen vapauteen. Vaikka vaarallisuusarvioista kuitenkin noin joka viides menee pieleen, niin siitä huolimatta jos vankien vaarallisuutta arvioitaisiin enemmän, iso osa uusista rikoksista voitaisiin estää. Mutta edelleen monet sellaiset rikolliset pääsevät vapauteen ilman vaarallisuusarviointia joille se olisi tarpeen tehdä. Ja näyttää myös siltä, että oikeus ei ammattilaisten arvioita edes arvosta? Oleellista on se, että vaaralliseksi tiedettyjä vankeja ei vapauteta.

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että törkeiden henkeen, terveyteen ja seksuaaliseen koskemattomuuteen kohdistuvien rikosten minimirangaistuksia on korotettava. Myös ensikertalaisuus”alennuksista” tulisi luopua ja vähintäänkin muuttaa heti käytäntöjä niin, että ensikertalainen voi rikoksentekijänä olla vain kerran. Tulen tästä tekemään lakialoitteen heti nyt kun istuntokausi alkaa. Tänään Tasavallan Presidentti valtiopäivät virallisesti avaa. Niin ja rangaistuksen pituuden lisääminen tehtyjen rikosten määrän perusteella olisi myös tarkoituksenmukaista.

Ja tärkeää on nyt ymmärtää sekin, että tällä hetkellä jo maamme kriminalipolitiikkaa ohjaa raha. Näin ei voi enää tulevaisuudessa olla. Jos tällä tiellä jatketaan on siitäkin kannettava vastuu päätöksentekijöiden.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avasi uudet valtiopäivät – Vahva puhe yhteisestä vastuunkannosta ja muutosmyötärinnasta

Tänään Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö avasti uudet valtiopäivät. Poikkeuksellisesti avajaiset pidettiin viime kauden päättäjäisten tapaan Finlandiatalolla Eduskuntatalon suurremontin vuoksi. Presidentti tuttuun tyyliinsä piti vahvan puheenvuoron. Hän totesi, että me uudet kansanedustajat ja myös työnsä pian aloittava uusi hallitus on vaativan tehtävän edessä. Niinistö totesi, että ”kenellekään tässä talossa ei ole epäselvää, missä tilanteessa Suomi on. Talous on taantunut, julkisen velan ja alijäämän mittarit ovat punaisella, valtion takaussitoumukset ovat huomattavat ja työttömyysvakuutusrahastollakin on suuri velanoton tarve. Ne muodostavat yhdessä kokonaisuuden, josta ei selvitä ilman uutta otetta, muutosmyötärintaa.”

WP_20150429_13_37_01_ProPresidentti muistutti, että maamme on yhä kilpailukykyinen ja hyvä monella muullakin mittarilla mitattuna. Mutta samaan hengen vetoon lisäsi, että ”nyt meidän täytyy nousta mittausten tasalle – se on meistä itsestämme kiinni. Tiedämme mitä pitää tehdä, sovitaan miten se tehdään. Ja jos tueksi apumiehiä tarvitaan, niin ottakaa tämä ilmoittautumisena, tai Antti Rokan sanoin: Täs siul on sellane!”

Minusta oli hienoa, että presidentti Rokan sanoin ilmoitti antavansa tukensa ja panoksensa vaativaan taloustyöhön, mutta hän myös ohjeisti, että hallitusohjelmaan ei saisi enää hirttäytyä jos ja kun maailma neljässä vuodessa ympärillä muuttuu. Hallitusohjelman muutos tai uuden ohjelman laatiminen kesken vaalikauden ei tarvitse olla vaarallinen signaali poliittisista vaikeuksista tai heikkoudesta. Tulevan hallituksen todennäköinen pääministeri Juha Sipilä nyökytteli presidentin ohjeelle ja neuvolle ja monessa muussakin kohtaa vahvaa puhetta.

Niinistö totesi, että ”tiedämme, että vaalikauden aikana tapahtuu olosuhteiden muutoksia, joista emme nyt tiedä” ja jatkoi, että ”tästä seuraa kysymys: eikö ole syytä pitää ihan luonnollisena sitä, että hallitus tuo uuden ohjelman eduskuntaan, jos edellisen ohjelman keskeiset taustaolettamat ovat muuttuneet ja vaativat uusia toimia? Joten siis, luovuttaisiin koskemattomana pidettävän hallitusohjelman tabusta. Tosiasioitten tunnustaminen ei ole heikkoutta, vaan vahvuutta.”

Tässä vielä linkki Tasavallan presidentti Sauli Niinistön koko puheeseen valtiopäivien avajaisissa tänään 29.4.2015 Finlandia talolla.

Upea ja juhlava tilaisuus ennen kovaa työurakkaa.

 

 

 

 

 

Kommentit