Ben Zyskowicz eduskunnan puhemiehistöön – eduskunta järjestäytyi ja työt alkavat

Blogi, tiistaina 28.04.2015
WP_20150428_14_01_04_Pro

Puhemiehistöön valittu Ben Zyskowicz palkitsi itsensä istunnon jälkeen milläs muullakaan kuin jätskillä 🙂

Eduskunnassa tänään toimitettiin puhemiesten vaalit. Meiltä puhemiehistöön valittiin Ben Zyskowicz Juha Sipilän ja Timo Soinin rinnalle. Tällä puhemieskolmikolla siis mennään nyt hallitusneuvotteluiden aika ja sitten eduskunta järjestäytyy uudelleen. Aamupäivällä pidimme jo ryhmäkokouksen ja nyt illansuussa suurimman puolueen puheenjohtaja asetetaan hallitustunnustelijaksi ja tämän jälkeen puolueet saavat vastattavakseen tunnustelijan kysymykset. Tämä vaihe vie aikaa ensi viikon alkupuoliskolle ja sen jälkeen alkaa varsinaiset hallitusneuvottelut kun toimiva hallituspohja löytyy. Sekään ei tosin vielä tarkoita sitä, että kyseiset puolueet välttämättä hallituksen yhdessä muodostavat vaan se ratkeaa sitten neuvottelujen kautta.

Tänään myös puolueet jakavat sitten valiokuntapaikat ja puheenjohtajuudet keskenään ja sen jälkeen pääsemme oman ryhmämme kanssa paikkajakoa tekemään. Omat tavoitteeni olen ryhmäjohdolle jo kertonut ja katsotaan millainen paketti aikaan saadaan.

Päättyneen kauden ulko- ja turvallisuuspolitiikan parissa työtä tehneenä olen tänään seurannut myös ”vedenlaisen kohteen” etsintää. Merivoimien järjestelmä havannoi eilen maanantaina puolenpäivän aikaan mahdollisen vedenalaisen kohteen Itämerellä Suomenlahdella. Yöllä toiseen havaintoon perustuen annettiin varoitus käyttäen käsisyvyyspommeja. Kyse siis pienestä noin litran kokoisesta pommista jolla annetaan merkki vedenalle, että kohde on havaittu. Käsisyvyyspommin tarkoitus ei ole siis tuhota mitään vaan antaa vain merkki. Ja näin se myös tällä kertaa toimi. Tämän jälkeen uusia havaintoja ei järjestelmä ole enää antanut.

Mikä sensoreihin tämän viestin antoi on edelleen epäselvää. Periaatteessa se voi olla jonkun maan sukellusvene, mutta myös esimerkiksi merelle harhautunut valas tai esimerkiksi merivirtojen kuljettama tynnyri tai vastaava. Asian tutkinta on nyt käynnissä mm. valvontajärjestelmän tuottama materiaali analysoidaan. Tästä saadaan lisätietoa jonkun ajan kuluttua. Mutta puolustusvaliokunnassa neljä vuotta työtä tehneenä voi jälleen olla tyytyväinen, että meidän järjestelmät toimivat ja juuri hetki sitten keskustelin aiheesta myös puolustusministeri Carl Haglundin kanssa.

 

Kommentit