Vain pieni vähemmistö vastusti – Eduskunta hyväksyi Lissabonin sopimuksen selvin numeroin

Uutiset, keskiviikkona 11.06.2008

Eduskunnan kevään yksi iso työ saatii päätökseen, kun täysistunnossa keskiviikkona äänestettiin Euroopan unionin uudistetusta perussopimuksesta eli ns. Lissabonin sopimuksesta. Äänetyksen jälkeen eduskunta hyväksyi sopimuksen selvin numeroin 151–27, kun hyväksymiseen tarvittiin kahden kolmasosan enemmistö. Suomen rinnalla uuden sopimuksen on vahvistanut jo 13:ta EU:n 27 jäsenmaasta, kun Suomen kanssa samaan aikaan myös Viro antoi vahvistuksensa.

– Sopimus on merkittävä yhteisen EU:n kehittymisen kannalta. Niin hyvä se ei ole ettei työtä pitäisi jatkaa mutta toivon todella, että tämä nyt saadaan kasaan kaikissa maissa, totesi äänetyksen jälkeen Lissabonin sopimuksen puolesta äänestänyt kansanedustaja Timo Heinonen.

– Huomenna seuraamme mielenkiinnolla, kun Irlannissa asia menee maan lakien vaatimalla tavalla kansanäänetykseen. Toivotaan, että hyvä mallimme rohkaisee Irlantia tässä asiassa.

Uuden perussopimuksen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa, mutta sitä ennen jokaisen maan on hyväksyttävä se. Lissabonin sopimuksen myötä EU saa mm. lisää toimivaltaa jäsenmailta ja samalla päätöksentekojärjestelmää uudistetaan. Merkittäviä uudistuksia ovat myös ne, että EU-parlamentin asema vahvistuu ja EU saa oman presidentin, ulkoministerin, mutta myös ulkomaanedustustojen verkoston. Myös turvatakuut on merkittävä uudistus. Niiden myötä EU-maat sitoutuvat autamaan toisiaan kaikilla mahdollisilla keinoilla toisen jäsenmaan joutuessa aseelliseen konfliktiin tai luonnonkatastrofin kouriin.

Kommentit