Vain hyvää Suomesta.

Blogi, keskiviikkona 13.11.2013

Tänään eduskunnassa vietämme lähiruokapäivää. Oma Vain suomalaista ruokaa -kampanja oli huulilla sielläkin ja useampikin alan toimija tuli esittäytymään ja kertomaan seuranneensa kamppaajani. Oli ilo kertoa, että maaliskuussa teemme sen uudelleen ja katsomme onko mitään tässä Suomenmaassa muuttunut vuodessa. Viimekeväänähän moni yritys kyllä lupaili ja vannoi, että teemme sitä ja tätä. Mm. Fazerin Amica lupasi työpaikkaruokaloihin ruuan alkuperämerkinnät. Ainakaan vielä niitä ei ole näkynyt eduskunnan ruokalassa. Ja myös suomalaisen rukiin nimeen vannoi moni leipomo. Kuitenkin aniharvasta valtakunnallisesti tunnetusta leipäpaketista löytyy Joutsenlippua vieläkään. No onneksi pieniä tekijöitä riittää ja lähileipomoista saa hyvää suomalaista leipää. Siis leipää joka on myös leivottu suomalaisista jauhoista.

Eduskunnassa päivä alkoi lähiruokaseminaarilla, sitten Lähetystöjen vastaanottotilassa lähiruokatori ja päivällä Amican ruokalassa poikkeuksellisesti lähiruokaa tarjolla. Miksi ei kuitenkaan joka päivä?

Nyt maisteltu makuja ympäri Suomen. Hyvää ruista, Lapin ja Pohjanmaan herkkuja, suomalaista ilmakuivattua lihaa ja mitä parhaita herkkuja. Mukana olivat mm. Ruislandia Oy, Saparokuja Oy P.O.R.K, Armas-perhe, Ahlbergin puutarha, Kolvaan kala, Rosala Bagaren Oy, Sysmän Luomuherkut Oy, Naurisahon Palvi, Ranua Revontuli Oy Viini & Marjat, Kivelän marjatila, Komppa-Seppälän tila, Ruoka-Suomi Teemaryhmä, Aitojamakuja.fi, Lähiruokaohjelma, EkoCentria, Ruokakoulu, Ruokavisa, Hyvää Suomesta –merkki.

Jos sitten seuraavaksi ulkopolitiikkaa. Ulkoasiainvaliokunta alkaa kello 11.

Kello 16.34 ja keskustelu eduskunnassa jatkuu. Juuri pidin huolestuneen puheenvuoroni sivistyspuolelle tulevista säästöistä. Itse etsisin mieluummin ratkaisuja rakenteita ja toimintapoja uudistamalla. Mutta nyt linjaksi valittu tämä ja jo aiemmin esillä olleistakin ratkaisuista luovuttu. Harmin paikka.

Tänään olin myös Ylen suorassa valtakunnanverkon keskustelussa Valtiopäiväsalissa. Markus Mustajärven ja Eeva-Maria Maijalan kanssa keskustelimme mm. arktisista asioista ja Talvivaarasta ja minä myös jouduin kommentoimaan valitettavaa kahden Hawkin tämänpäiväistä törmäystä. Onneksi tämän hetken tiedon mukaan henkilövahingoilta vältyttiin. Syitä on syytä nyt tutkia huolella. En halunnut ainakaan heti nähdä yhteyttä lentotuntien määrään vaan uskon, että kyse on joko inhimillisestä virheestä tai vahingosta tai teknisestä viasta. Asia on selvitettävä huolella.

Nyt puhelin piippasi, kello 16.41, ja kertoo, että toinen lentäjistä on menehtynyt. Syvä osanottoni omaisille. Järkyttävä uutinen ja surullinen päivä. Voimia nuoren omaisille ja läheisille.

Suuntaan vielä illalla Riihimäen Nuorisoteatterin vieraaksi. Ensi-illassa tänään Majakassa Peter Pan!

Kello 20.24 ja Riihimäen kautta kotiin.

Kiitos jälleen Riihimäen Nuorisoteatteri!

RNT oli tehty tällä kertaa kauppakeskus Majakkaan Peter Panin. Uuden nuorisoryhmän ensimmäinen näytelmä ja täytyy kyllä hattua nostaa. Uusia akuhirviniemiä ja niinalahtisia on siis kasvamassa. Ohjaaja Pia Serkamo on tehnyt näytelmän haukasti ympäri kauppakeskusta ja me yleisönä kuljimme tarinan, juonen ja näyttelijöiden matkassa ympäri Mikä mikä maata kauppakeskuksessa. Vajaan tunnin mittainen näytelmä meni hetkessä ja perheen pienimmätkin jaksoivat ja lähes uskalsivatkin katsoa kaiken 🙂 Siis sopivasti jännitystä ja nuoret todellakin onnistuivat tunnelman luomisessa hyvin. Jännitystä lavalle toi erinomaisen roolisuorituksen Kapteeni Koukkuna tehnyt Lauri Riihiaho. Mainio näyttelijä ja hieno vaativa roolisuoritus. Ja toinen joka toi aivan toisenlaista tunnelmaa lavalle oli Annika Pitkänen Leena Sulosen roolissa. Ihastuttava veto ja mikä pirteys – sarjakuvamaista. Myös Peter Panin pääroolin näytellyt Jenna Ravantti oli todella hyvä ja taitava ja johdatteli tarinaa satujen maailmaan Helinä-Keijun Henna Ristiniemen kanssa. Ristiniemen roolisuoritus sai myös ihastuksen tunteita kun hän keijuna puhumatta sanaakaan näytelmässä oli yksi päähahmo lavalla. Taitavat tytöt Jenna ja Henna.

Lisäksi upea joukko muita nuoria pienemmissä rooleissa ja osa vielä vuoronäytöksin vaihtorooleissakin. Se osoittaa osaltaan sitä, että Riihimäen Nuorisoteatteri haluaa opettaa ja kouluttaa nuoria monipuoliseen näyttelemiseen ja nopeaankin eri rooliin heittäytymiseen. Ja arvostan muutenkin RNT:n toiminnassa sitä, että näytelmiä ei vain tehdä vaan vuosi pitää sisällään paljon myös harjoittelua, opiskelua ja lavastamista ja vaikka mitä. Vastuutakin nuorille annetaan nuoresta pitäen. Hienoa työtä ja mukava, että Riihimäen Nuorisoteatteri rantautuu myös Lopellekin ensi vuoden alussa. Sanna Saarelan vetämä RNT aloittaa uudet ryhmät Lopella heti tammikuussa. Eli kaikki innokkaasti mukaan upeaan oppiin ja hienoon harrastukseen. Tässäkin näytelmässä jo loppilaisiakin lavalla eli hieno harrastus on vienyt jo osan Riihimäellekin harrastamaan.

Riihimäen Nuorisoteatterista lisää ja myös Peter Panin tulevat esitykset löytyvät netistä: www.rnt.fi. Ja lippuja täältä: Peter Pan. Menkää ihmeessä katsomaan mitä kaikkea tämän päivän nuoriso osaa tehdä. Nyt on taas aihetta kehua nuoria.

 

Kommentit