Hullu päivä.

Blogi, torstaina 14.11.2013

Joskus ja aika usein päivistä muodostuu aikataulun takia aivan hulluja. Tämä torstai on sellainen ja vaati aamusta aikamoista järjestelyä, että pystyin kaikki päätösasiat viemään maaliin niin Valtion Liikuntaneuvostossa kuin Veikkauksessakin ja sen perään valiokunnissa jne. Kokouksista ei siis tänään todellakaan pulaa.

Valtion Liikuntaneuvosto teki tänään oman esityksensä tulevien vuosien liikuntapaikkarakentamisen rahoittamiseksi. Ensi vuosi jo hyvinkin lopullinen ja sitten seuraavat 2017 asti rahoitussuunnitelmatasolla. Pari hanketta nostimme vielä tällekin vuodelle siirtyneen hankkeen ja sitä kautta säästyneen rahna käyttäjiksi. Ohituskaistaa liikkeelle pääsevät esityksemme mukaan Kokkolan Isokylän koulun liikuntahalli 690 000 euron avustuksella ja Varalan Urheiluopiston testausasema 144 000 eurolla. Vielä mahdollisesti saamme jotain muutakin liikkeelle etupainotteisesti kun rahaa jäi jaettavaksi vielä tämänkin jälkeen hieman tälle vuodelle.

Taloussuunnitelmavuosille 2014-2017 hankkeita on listalla kaiken kaikkiaan 158 ja loppusumma 960 305 000 euroa. Näistä uusia liikuntapaikkoja 97 ja peruskorjauksia 61. Ja uudet jakautuvat niin, että ulkokenttiä 15, liikuntasaleja ja -halleja 31, uimahalleja 6, jäähalleja 13 ja muita liikuntapaikkoja 32. Peruskorjauksissa suurimpana uimahallit 21 kohteella.

Meiltä Hämeestä ensi vuonna listalle nostimme Heinolan uimahallin peruskorjauksen (670 000e avustuksella), Kärkölästä Järvelän uimahallin saneeraus  (420 000 eurolla). Seuraavana vuonna 2015 mukana on rahoitussuunnitelmassa Hattulan Päivärinteen monitoimitalo, Hämeenlinnan vanhan uimahallin peruskorjaus  ja sitten vuonna 2016 Hausjärven Ryttylän koulun liikuntasali ja lähiliikunta-alueet (360 000e). Hausjärvi siirtynyt siis vuodella eteenpäin kunnan omasta esityksestä. Eli sanoisinko, että enemmän kuin hyvin olemme listoilla kun kuitenkin samassa nipussa me Uudenmaan ja Helsingin sekä Kaakkois-Suomenkin kanssa. Vuosien 2014-2017 15:sta hankkeesta meille Hämeeseen joka kolmas.

Valtakunnallisista hankkeista esitämme TTS:n ensi vuodelle 2014 vielä Hämeeseen Lahden Salppurin remontteihin 510 000 euroa. Ja mainita haluan myös moottoriurheilun jättihankkeen Iitin Kymi-Ringin nousun mukaan ensi vuoden listalöle tuettavien kohteiden joukkoon. Kova juttu.

No tässä lyhyesti tiivistelmä VLN:n lausunnosta koskien liikuntapaikkarakentamisen valtakunnallista rahoitussuunnitelmaa vuosille 2014-2017. Lopullisesti ensi vuoden lista lyödään lukkoon alkuvuoden kokouksissa, mutta hyvin pitkälle tämän mukaan olemme aina edenneet. Ja kannattaa myös muistaa, että ELY:n kautta tulee jakoon 7,3 miljoonaa euroa ensi vuonna. Sieltä mukaan sitten pienemmät hankkeet kuten ratsastusmaneesit ja vastaavat. Sekä kuntien pienemmät liikuntapaikkahankkeet.

Mutta nyt sitten eteenpäin. Seuraavaksi ulkoasiainvaliokunta ja sitten ryhmäkokoukset ja kyselytunti ja illalla vieraakseni eduskuntaan iso delegaatio Riihimäen ja Hyvinkään Kauppakamarin väkeä.

Eilinen keskustelu Yleltä: Ajantasan vallattomasti valtiopäivillä; Mitä tehdä Talvivaaralle? Myöhemmin Ylen tieto kummankin lentäjän pelastumisesta osoittautui vääräksi. Siksi ohjelmassa väärin totean huojentuneena enkä ottanut osaa menehtyneen lentäjän omaisten ja läheisten suruun. Nyt otan ja toivon voimia ja jaksamista kaikille.

Hyvä päivä.

Niin sitä vaan vauhdikkaasta kaaospäivästä lopulta ihan hyvä päivä. Kaikki sovitut klaarattu ja hoidettu ja illalla vielä hyvä parituntinen keskustelu Riihimäen ja Hyvinkään Kauppakamarin väen kanssa eduskunnassa. Kävimme läpi mm. koulutuksen ajankohtaisia aiheita alueemme suurempien ja pienempienkin yrityksien näkökulmasta kuin myös yrittäjyyden turhaa sääntelyä ja byrokratiaa ja isona aiheena myös Riihimäen VT3:n Arolammin eritasoliittymää. Liittymän rahoituksesta kaupunki maksaa yhden kolmasosan, yritykset yhden kolmasosan ja kolmasosa pitäisi saada valtiolta. Alueelle tulossa Valion Suomen päätehdäs joka myös palvelee Venäjää ja Pohjoismaita ja sen investointi vaatii jo yksin rekkaliikenteen takia uuden liittymän. Liikennemäärät jopa tuplaantumassa alueella ja valtavasti tulossa uusia työpaikkoja niin Valiolle kuin muillekin alueen toimijoille. Toivottavasti nyt onnistumme tässä työssä ja isohanke saadaan eteenpäin ja Valio-investointi Hämeeseen lopultakin maaliin.

Mutta nyt kello jo 22.59 ja kotona vihdoin. Pitkäksi siis venähti päivä. Salissa tänään keskustelussa mm. Jaana Pelkosen erinomainen lakialoite jonka tavoitteena taata jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle oikeus tavata kunnan sosiaalityöntekijä tai vastaava. Itse esitin aloitteeseen myös laajennusta niin, että myös nuorelle tulisi velvollisuus osallistua tähän tapaamiseen. Usein he joita tämä eniten auttaisi eivät varmastikaan vapaaehtoisesti tapaamisiin tulisi. Mutta aloitteella reilusti yli 100 allekirjoittajaa ja asia siis etenee. Hyvä niin ja iso kiitos Jaana Pelkoselle hyvästä aloitteesta.

Huomenna aamusta eduskuntaan ja hieman tavallisempi eduskuntapäivä luvassa.

Kommentit