Vaikea uskoa, että kunnista ja valtiolta olisi mahdollista vähentää kymmeniätuhansia työntekijöitä? Juha Sipilän esitys rokottaisi jo opettajia, sairaanhoitajia kuin poliisejakin.

Blogi, tiistaina 28.10.2014

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä esitti viikonloppuna Yrittäjät.fi-haastattelussaan suorana lainauksena, että ”kuntien ja valtion työntekijöiden määrää tulee laskea kymmenillä tuhansilla.” Esitys oli populismissaan huippu.

Opettajien OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kuittasikin Sipilän esityksen blogissaan tänään kirjoittamalla, että ”Aika-ajoin joku yksityisen sektorin työnantajaisokenkäinen tai poliitikko kertoo, miten Suomessa elätetään veronmaksajien rahoilla valtavaa joukkoa hyväpalkkaisia, laiskoja virkamiehiä. Tuollainen viesti uppoaa hyvin asiaa tuntemattomaan kansaan ja kerää sympatiaa rohkealle luspereitten kurmuuttajalle.”

Näin on käynyt Sipilänkin kohdalla. Mutta samaan aikaan monelta on jäänyt huomaamatta se tosiasia, että tällaisen tehostamisen määrä ei enää toteudu vain kuntajohtajia kurmoottamalla ja erottamalla vaan kymmenientuhansien kuntien ja valtion työntekijöiden vähentäminen iskisi kovalla kädellä myös kaikkiin arvokasta työtä tekeviin niin lähihoitajiin, sairaanhoitajiin, lastentarhanopettajiin, luokanopettajiin ja moniin muihin.

Luukkainen jatkaa Sipilälle blogissaan, että ”Sen lisäksi, ettei tuo väite pidä juuri miltään osin paikkaansa, se on törkeää virkamieskunnan halveeraamista. Esittämällä tuollaisia väitteitä ikään kuin osoitetaan sormella virkamieskuntaa ja syyllistetään heitä. Virkamiehet valmistelevat ja panevat toimeksi nimenomaan poliitikkojen määrittämiä tehtäviä.”

Olli Luukkaisen blogi kannattaa lukea muutenkin. Se kuvaa hyvin miten vuosikymmenten saatossa on kuntiin luotu lisää tehtäviä ja tässä ei syytön ole yksikään suomalainen puolue. OAJ:n puheenjohtajan blogi löytyy täältä: Ollin Blogi.

Sipilän heitto oli siis populismia ja sillä hän tavoitteli sympatiaa johtajien kurmoottajana. Mutta nyt kurmootuksen kohteeksi joutuivatkin ihan tavalliset arjen arvokasta työtä tekevät kuntientyöntekijät. Ja ymmärrän, että monessa hoivalaitoksessa ja koulussa ollaan hämmästyneitä, että näinkö sieltä oikeasti voitaisiin vähentää kymmenniätuhansia käsipareja. Itse olen kiertänyt tänäkin vuonna monta kymmentä koulua ja monta hoivataloakin ja tiedän, että valtaosassa tarvittaisiin mieluumminkin lisää niitä käsipareja.

Jos Sipilän esitys sitten tarkoitti vain hallintoa niin silloin toki mittasuhde on pahasti metsässä. Johtajista ei kymmeniätuhansia työntekijöitä voida säästää vaikka kuntarakenneuudistus ja sote-uudistuskin maaliin saataisiin. Toki sieltä jonkun verran hallinnosta säästettävää löytyy, mutta samaan aikaan ikäihmisten määrä kasvaa ja hoivan tarvekin ja sinne tullaan tarvitsemaan lisää lähihoitajia, sairaanhoitajia, suuhygienistejä ja muita.

Olen samaa mieltä, että hallintoa kannattaa ja pitää uudistaa. Tässä toki keskusta ei ole ainakaan ennen ollut aktiivinen. Mutta hyvä jos Sipilä nyt tätä hallintoremonttia on tukemassa. Sieltä varmasti löytyy säästöäkin. Mutta kymmeniätuhansia ei sieltäkään siis ole millään tavalla säästettävissä ilman, että kuntien koulutuksen ja sosiaali- ja terveyspalveluiden keskeiset tehtävät eivät kärsisi. On nimittäin syytä muistaa, että kuntien henkilöstöstä yli 80% (yli 345 000henkeä) toimii sosiaali- ja terveydenhuolossa sekä sivistyspuolella.

Tänään Sipilä täydensi puheitaan ja kertoi, että henkilöstövähennys tapahtuisi toimintojen digitalisoimisella. En usko, että kymmenientuhansien työntekijöiden työtä voidaan jatkossa myöskään näin hoitaa.

Juha Sipilän esitys kymmenientuhansien kuntien ja valtion työntekijöiden vähentämisestä oli siis joko puhtaasti populismia tai autuaan tietämätöntä. Jälkimmäisen voi antaa ja saada anteeksi.

….

Kello 18.30 ja juuri hetki sitten Hämeenlinnasta kotiin. Politiikan Puhemyllyssä tänään jo hieman Nenäpäivän alkuja ja kuvauksia ja sitten ajankohtainen keskustelu tasa-arvoisesta avioliittolaista. Se asia siis edelleen lakivaliokunnan pöydällä ja katsotaan koska saadaan sitten täysistuntoon päätettäväksi.

Tänään ehdin päivällä istuttaa myös yhden puunkin. Pekkalan puupuistoni sai tänään Victoria luumun. Satovarmin luumu ainakin meillä ja nyt yksi Victoria lisää

Kommentit