Vähikkälän Koulun väki vastavierailulla – Miksi lapsilisiä leikataan?

Blogi, torstaina 10.04.2014

Tänään vieraanani eduskunnassa kävi koko Janakkalan Vähikkälän Koulun väki. Jo tammikuussa kehuin tätä hienoa kyläkoulua kun siellä itse vierailulla kävin ja tänään täytyy taas antaa tunnustusta tälle koululle ja sakille. Aivan hurmaavia koululaisia ja kaikki yhtä suurta ”perhettä”. Pienimmät ekaluokkalaiset ja isoimmat kuudesluokkalaiset kaikki näyttivät tulevan erinomaisesti toimeen ja ottivat toisensa huomioon ja auttoivatkin. Ja kysymyksiä taisi tulla ihan jokaiselta koulun oppilaalta ja vaikeitakin aina Natosta siihen syttyykö kolmas maailmansota ja kravattieni määrästä siihen miksi lapsilisiä leikataan.

Tänään lapsilisät puhuttavat myös isossa salissa. Se, että lapsilisiäkin päädyttiin leikkaamaan kertoo siitä kuinka vaikeassa taloustilanteessa maamme on. Lapsilisät on aina ollut se viimeinen leikkauskohde ja niiden ostovoimaa on kokoomuksen toimesta haluttu aina vahvistaa. Esimerkiksi viimeksi saimme väännettyä ratkaisun siitä, että lapsilisät sidottiin indeksiin seuraamaan kustannusten nousua ja sitä ennen lapsilisiin tehtiin tasokorotuksia ja mm. yksinhuoltajakorotusta jne.

Mutta nyt niin kuin tässä viikolla aiemmissa blogeissani kirjoitin jouduttiin tekemään jälleen lisää talouden sopeutusta ja lopulta hallitus päätyi siihen, että 8 euron leikkaus lapsilisiinkin tehdään. Vaihtoehtona olisi ollut mm. lisäleikkauksia kuntatalouteen, mutta sinne on tehty jo niin paljon säästöjä, että ne lisäsäästöt olisivat väistämättä näkyneet jo rumalla tavalla lasten arjessa kouluissa, päiväkodeissa ja myös terveydenhoidossa. Tässä valossa itse olin valmis hyväksymään pienen leikkauksen myös lapsilisiin ja tavoitteena se, että tasokorotus voidaan tehdä takaisin mahdollisimman pian. Ja toisaalta myös siksi, että kaikista pienimmillä toimeentuleville lapsiperheille lapsilisäleikkaus korvataan toimeentulotuen vastaavalla nousulla.

Ei tämä kuitenkaan helppoa ja mukavaa ole. Itseasiassa tuo parin viikontakainen kehysriihipaketti on kaikin puolin ikävä ja kaikkia suomalaisia koskettava. Mutta toisaalta se nyt vain oli pakko tehdä ja sitä pitää myös arvioida kokonaisuutena. Kokonaisuutena se on niin iso, että maamme talous saadaan takaisin tasapainoon, velkaantuminen taittuu ja talous saadaan kasvu-uralle. Ja mikä arvokkainta suomalainen hyvinvointiyhteiskunta pelastettua ja turvattua myös tulevaisuudessa vaikka nyt arjessa sattuukin. Mutta itse uskon, että tästä me kaikki selviämme ja toisaalta olen varma, että suomalainen yhteiskunta ei kenenkään anna tähän kaatuakaan. Apua aivan varmasti saa jos tilanne liian tukalaksi käy.

Yhtenä apuna kehysriihensä päätettiin myös siitä, että perustoimeentulotuen laskenta sekä maksatus siirtyy koko maassa Kelan hoidettavaksi vuoden 2017 alusta lähtien. Tavoitteenamme tehostaa kuntien ja Kelan toimeentulotukeen liittyvää yhteistyötä, mutta myös ennen muuta yhdenvertaistaa kansalaisia asuinpaikasta riippumatta.

Nyt ryhmäkokoukseen tai sitä ennen vielä kokoomuksen työvaliokuntaan. Tänään menee yöhön asti.

….

Kello 22.45 ja kotia kohden. Juuri täysistunto ja keskustelut päätökseen. Itse pidin vielä illalla toiseksi viimeisen puheenvuoron juuri hetki sitten ja kävin läpi siinä hieman talouden isoakuvaa ja talouden sopeuttamisen ratkaisuja viime vuosilta. Nyt takki aikalailla tyhjä ja huomenna sitten aikainen paluu talolle taas. Mutta illan keskustelu hyvä ja laaja ja hienoa, että tärkeät perheiden asiat lapsilisät ja muutkin puhuttavat näin. Katsotaan vielä mitä yksityiskohtia asian parissa voidaan tarkastella kun nyt tämäkin säästöpäätös viedä laintasolle perusteellisen valmistelun kautta. Mutta tuo pitkähkö puheeni pöytäkirjassa huomenna aamulla ja sen voitte sieltä kurkata eli täältä Eduskuntatyö-sivun kautta pääsette sinne.

Lapsilisien leikkaus minulle todella kipeä paikka. Mutta niin on moni muukin tämän talouden tasapainottamisen ratkaisu. Mutta todetaan nyt se, että tästä on selvitty ennenkin. Esimerkiksi vuonna 1995 Paavo Lipposen ja SDP:n johdolla lapsilisiä leikattiin 570 markasta 535 markkaan. Säästöä saatii silloin 750 miljoonaa markkaa. Se oli varmasti silloinkin kipeä ratkaisu, mutta siitäkin selvittiin ja maamme talous saatiin sillä ja ennen muuta kymmenillä muilla suurilla ratkaisuilla tasapainoon. Ja kun sieltä talous nousi niin Kokoomuksen johdolla tällä vaalikaudella lapsilisät sidottiin lopulta indeksiin eli seuraamaan hintojennousua ja myös tehtiin viime vaalikaudella 10 euron tasokorotus yksinhuoltajakorotukseen lapsilisistä. Onneksi ne nostot nyt pohjissa ja olen varma, että tästäkin siis selviämme. Mutta tätä aihetta olen nyt monta kertaa täälläkin käsitellyt. Ja hyvä niin sillä asia on iso ja tärkeä.

Huomenna aamusta jatkammme eduskunnassa. Vieraitakin jälleen tulossa ja valiokunnat sekä täysistunto kello 13. Ja illalla sitten Lopen Seurakunnan isoiskoulutukseen vieraaksi Kesijärvelle. Minulle rakas ja muistorikas paikka.

 


Kommentit