Eri maissa kasvatetussa lihassa on eroja.

Blogi, perjantaina 11.04.2014

Kuinka moni katsoi tuoreimman Ylen Kuningaskuluttajan? Kannattaa katsoa. Ruuassa on siis todellakin eroja. Ja tässä jutussa kerrotaan fakta nimenomaan lihasta.

Kuningaskuluttaja kysyi, että ”Onko suomalainen liha jotenkin parempaa ja puhtaampaa kuin vaikkapa thaimaalainen broileri, brasilialainen nauta tai saksalainen possu?”

Ja heille vastasi Eviran eli Elintarvikeviraston johtaja Leena Räsänen, että on. Hän kertoi ohjelmassa, että meillä Suomessa tuotanto-olosuhteet ja ympäristö ovat vähemmän saastuneet kuin monessa muussa maassa. Ja näin ollen Suomessa kasvatettuun lihaan päätyy paljon vähemmän ympäristömyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita ja lääkejäämiä kuin muualla.

Merkillepantavaa oli sekin, että jopa Euroopassakin Suomi on käytännössä aivan omaa luokkaansa. Erotumme siis eduksemme vaikka liha tuotettaisiin Suomessa tai muualla Euroopassa. Puhumattakaan siis kaukomaista.

”Meillä mikrobilääkkeiden käyttöä lihantuotannossa on hyvin vähäistä. Myös ruokamyrkytysbakteereita esiintyy huomattavasti harvemmin kuin muissa EU-maissa, saati EU:n ulkopuolisissa maissa.”

Ja aika pienelle huomiolle on jäänyt julkisessa keskustelussa sekin, että meillä ”käytetään antibiootteja vain kuudesosa EU:n maiden keskiarvosta. Monessa muussa EU-maassa antibiootteja syötetään tuotantoeläimille ehkäisemään tauteja ennalta. Eniten antibiootteja käytetään EU:n alueella Saksassa, Espanjassa ja Italiassa.”

Kun meillä käytetään antibiootteja vain 1/6 EU:n keskiarvosta niin monessa muussa maassa maailmassa antibiootteja käytetään eläinten rehussa jopa vain edistämään eläinten kasvua. Suomessa antibiootteja saa käyttää eläimille vain lääkärin määräyksestä jonkin sairauden hoitoon.

Pysäyttävä oli Kuningaskuluttajan tieto siitäkin, että esimerkiksi thaimaalaisen broilerin suurimmat riskit liittyvät ruokamyrkytysbakteereihin. Räsänen totesi, että ”Siellä liha on lähes sataprosenttisesti saastunut kampylobakteereilla, jotka aiheuttavat ruokamyrkytyksiä”. ”EU:n ulkopuolella on myös sallittua käyttää niin sanottua kemiallista dekontaminaatiota eli puhdistusta, jossa broilerin ruhoja käsitellään bakteereja tappavilla kemiallisilla aineilla.”

Ja summa summarum meillä Suomessa mm. sikojen kasvatuksessa on tiukemmat kansalliset vaatimukset kuin muualla Euroopassa. Me siis haluamme, että ruokamme on puhdasta ja turvallista.

Kaupoissa näkyy pian myös Laatuvastuu-merkkejä. Kannattaa seurata. Se kertoo lainsäädäntöäkin tiukemmasta sitoumuksesta eläinten terveyskontrollissa. Mutta jo yksin Joutsenlippu on tässä ruoan puhtaudesta ja turvallisuudessakin aikamoisen hyvä takuu. Varmasti suomalaista ja hyvää ja puhdasta.

Meidän valinnoilla on siis vaikutusta monessakin mielessä eikä siis vähiten omaan terveyteemme ja ruokaturvallisuuteemme.

Nyt eduskuntaa kohden. Muutama tunti kotona pitkän istunnon jälkeen ja kohta jatkamme. Aamusta vieraakseni Riihimäen Peltosaaren koulun miniministerit eli oppilaskunnan hallitus ja sitten ulkoasiainvaliokunta ja iltapäivällä täysistunto. Ja sen perään vielä HAMK:n opiskelijoita tutustumaan johdollani Eduskunnan suureen peruskorjaushankkeeseen opettajansa Teija Lehdon kanssa.

Kello 17.59 ja hetki aikaa kotona ennen Kesijärvelle menoa. Eduskunnassa superhieno päivä. Aamusta ensin vieraakseni Riihimäen Peltosaaren miniministerit eli oppilaskunnan hallitus ja sitten ulkoasiainvaliokunnassa perusteellinen läpikäynti alati pahenevasta Ukrainan tilanteesta. Vakava kokous ulkoministeri Erkki Tuomiojan johdolla. Toivotaan, että nyt löytyy oikeast kortit tilanteen ratkaisemiseksi. Venäjä jo julkaissut mm. tiedotteen, että Suomeenkin matkustamista tulee välttää. Ja samalla listalla paljon muitakin maita. Ihmeellisiä käänteitä, mutta uskotaan edelleen, että ratkaisu löytyy neuvottelemalla koko alueelle.

Täysistunnossa eduskunta äänesti Vasemmistoliiton epäluottamuslauseesta hallitukselle. Eli vielä muutama viikko sitten hallituksessa ollut puolue oli tänään esittämässä jo hallitukselle epäluottamusta. No äänestyksessä esitys nurin ja talouden tasapainottaminen kehysriihipaketin kokonaisuudella sain eduskunnan tuen. 

Iltapäivällä sitten vielä sain vieraakseni Hämeen Ammattikorkeakoulun rakennuspuolen opiskelijoita. Järjestin heille tutustumisen eduskunnan valtavaan peruskorjaushankkeeseen ja hieman myös taloa muutenkin läpi kävimme. Mielenkiintoinen ja todella erilainen juttu tämäkin. Ja kuulemma opiskelijatkin olivat tyytyväisiä kokemaansa, saamaansa ja näkemäänsä. 

Mutta nyt Kesijärvelle tapaamaan isoiskoulutuksessa olevia nuoria.

Kello 22.41 ja hetki sitten Kesijärveltä kotiin. Jälleen hieno porukka nuoria isoiskoulutuksessa ja oli mukana kertoa heille hieman eduskunnankin ajankohtaisista nuoria koskevista asioista, mutta ennen muuta muistella ja kertoa omasta isoisajasta ja siitä miten paljon se aika minulle antoi ja opetti. Kiitollinen kaikesta ja rakkaita muistoja paljon. 

Mutta nyt kello jo paljon ja huomenna ohjelmaa jälleen koko päiväksi. Nähdäänhän muuten päivällä Erälopen ja Kanta-Hämeen Lintutieteellisen yhdistyksen Linnunpönttötalkoot. Nikkaroidaan taas yhdessä uusia koteja kevääksi tinteille. 

Kommentit