Vähän kuin olisi itselleen välikysymyksen tehnyt – Vihreät syyttelivät hallitusta myös omista koulutusleikkauksistaan

Blogi, keskiviikkona 15.03.2017

Vihreät osaavat Ville Niinistön johdolla populismin.

Se tuli jälleen tänään heidän välikysymyskeskustelussa todistetuksi. Eduskuntaryhmämme varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz nimittikin Ville Niinistöä jo salonkipopulistiksi, kun Vihreät tekivät välikysymyksen sellaisista koulutussäästöistä, joista olivat itse päättämässä viime hallituksessa. Niin uskokaa tai älkää eli itse päättämistään koulutussäästöistä.

Ben aivan perustellusti kysyikin, että oliko eduskunnan käsittelemä Vihreiden välikysymys jo ”kaksinaamaisuuden huippu”?

Jollain tavalla Vihreiden virheettömyydestä ja muita paremmuudesta kertoo se kuinka he Ville Niinistön kaudella ovat nostaneet itsensä kaikessa kaiken yläpuolelle ja unohtaneet autuaasti sen mitä halusivat viime hallituksessa. Itseasiassa jokainen eduskunnassa nyt istuva puolue on ollut hyväksymässä koulutuksenkin säästöjä, mutta Vihreillä on kyllä jälleen täydellinen muistinmenetys! Nyt nykyhallituksen aikana on jouduttu säästämään edelleen kaikesta kun esimerkiksi rakenneuudistuksia ei ole aiemmin kyetty tekemään. Jos ne olisi ajallaan tehty olisi monilta kipeiltä ja epämiellyttäviltä säästöiltä vältytty.

Ja niinkin se taisi olla, että Vihreät myös oppositiossa tekemässään tämän vuoden varjobudjetissaan olivat valmiit tekemään lähes yhtä suuret leikkaukset ammatilliseen koulutukseen kun nyt hallitus joutui tekemään. Sanat ja puheet siis hieman ristiriidassa.

Ihmeellisenä pidin myös entisen SDP:n opetusministeri Jukka Gustafssonin puhetta missä hän kaipasi paluuta siihen kun ammattikoulussa oltiin luokassa tai ns. lähiopetuksessa 35-38 tuntia viikossa. Se tarkoittaisi, että työssäoppimisesta luovuttaisiin kokonaan. Itse en niin rajuun muutokseen lähtisi vaikka osalla aloja ehkä lähiopetusta olisikin tarpeen hieman palauttaa ja lisätä. Mutta itse pidän tärkeänä ennen muuta pojille sitä, että voi oppia ja opiskella myös tehden ja ns. työpaikalla käyden. Tähän myös vastaamme koulutussopimuksilla oppisopimusten rinnalla. Annetaan siis erilaisille oppijoille heille parhaiten sopivia teitä ja malleja opiskella ja oppia.

Itseasiassa nyt tehdäänkin se ammatillisen koulutuksen uusitus mikä olisi pitäny tehdä jo aikoja sitten. Nyt tehtävässä amisreformissa mm. ehkäistään syrjäytymistä, tehdään jokaiselle nuorelle oma oppimisuunnitelma, nostetaan ammattikoulun läpäisyä ja itseasiassa mikä tärkeintä varmistetaan koulutuspaikka jokaiselle nuorelle asuinpaikasta riippumatta.

Erikoinen näytelmä nähtiin myös pääministeri puolue Keskustan  ryhmäpuheenvuorossa kun sen pitänyt kansanedustaja Petri Honkonen totesi, että ”keskustalla on halu löytää hallituksen puoli­vä­li­rii­hessä ratkaisuja ammatillisen koulutuksen tilanteen helpot­ta­mi­seen”. Hetkeä myöhemmin kuitenkin keskustalainen pääministeri Juha Sipilä totesi, että säästöjä ei peru hallitus eikä keskustakaan. Salissa muutkin kuin aina hämmentynyt Piia Viitanen olivat hämmentyneitä. SDP:n Pia Viitanen totesikin, että pääministeri antoi aikamoisen korvapuustin omalle keskustan ryhmälle. En tiedä mitä sillä tavoiteltiin – kaksilla rattaillako ajelua.

Mutta se siitä. Todellakin ikäviä ja kovia säästöjä nämäkin, mutta toivottavasti saamme nyt talouden pysymään kasvu-uralla ja myös työllisyystilanteen tässä maassa parantumaan niin sitä kautta pääsisimme ns. normaaliin päiväjärjestykseen säästäminen tieltä. Onneksi siihen on nyt pystyvä kolmikko hallituksessa.

….

Kello 19.27 ja kotona jo. Aamulla eduskunnassa puolustusvaliokunnassa kuultavina kaksi entistä komentajaa, kenraali Ari Puheloinen ja amiraali Juhani Kaskeala. Erittäin mielenkiintoiset puheenvuorot puolustusselonteosta ja jälleen opin monenlaista ja sain paljon ajattelemisenkin aihetta.

Nyt vielä lyhyesti puheenpohjaa huomisia Tampereen urheilumessujen avajaisia varten. Saan jälleen huomenna kunnia palkita Vuoden Liikuntapaikan. Aamupäivällä palataan asiaan.

 

 

Kommentit