Kokoomuksen puoluepäivässä näkyy huoli sote-palveluista

Blogi, tiistaina 14.03.2017

Tänään on vietetty kuntavaalien Kokoomuspäivää. Ylen Kokoomuksen päivä on näkynyt aamu-tv:n ja Ykkösaamun starteista läpi päivän ja illalla vielä puheenjohtajamme Petteri Orpo on illan tv-lähetyksissä vieraana ja pitää seitsemän minuutin linjapuheen. Hauskoja uusia ideoita jälleen Yleltä ja hyvä, että puolueet näkyvät ja myös niiden erot tulevat esille.

Itse olen huolissani seurannut tätä julkista keskustelua Sote-uudistuksen ympärillä. On todella vastuutonta, että SDP on esimerkiksi sanonut kaatavansa 2019 aloittavan Sote:n heti saman vuoden keväällä jos he nousevat valtaan. Onneksi tämä taitaa jäädä vain haaveksi sillä on vaikea uskoa, että mikään muu puolue enää haluaisi aloittaa Sotea alusta ja palauttaa ihmiset lääkärijonoihin. Nythän monessa kunnassa lääkäriin joutuu jonottamaan jopa neljä viikkoa ns. kiireettömään vastaanottoon ja onhan se aivan yhteiskunnan rahojen tuhlaamista kun hoitoa odottavien kunto jonoissa aina heikkenee ja lopulta ei enää riitäkään pelkkä lekurin vastaanotto vaan edessä on sairaalareissu ja kalliimmat erikoissairaanhoidon palvelut.

Merkille pantavaa on sekin, että Ruotsissa tämä vastaava uudistus tehtiin jo vuosia sitten ja siellä ihmiset ovat päässeet jonoista pois ja lääkärin vastaanotolle. Aluksi kustannukset hieman nousivat. Se on totta, mutta syy siihen on nimenomaan se, että jonoista päästiin lääkärille. Säästö syntyy pienellä viiveellä kun oikea-aikainen ja tasoinen hoito alkaa näkyä erikoissairaanhoidon käytön laskuna. Edes Ruotsin demarit eivät ole romuttamassa heidän terveyspalveluita eikä edes valinnanvapautta sillä ne toimivat hyvin ja ihmiset pääsevät lääkäriin.

Minusta tässä Sote-pelottelussa pitäisi nyt mieluumminkin kysyä vastustajilta, että onko he tyytyväisiä nykytilaan vai mitä heidän mielestä pitäisi tehdä. Onneksi nykyhallitus on päättänyt, että jonoista ihmiset pitää nyt saada lääkärille ja sen takia Sote-uudistusta tehdään.

Ja toisaalta itse toivon, että kuntavaaleissa isompaan rooliin nousisi myös ne asiat joista tulevaisuuden kunnat itse päättävät. Meidän pitää panostaa lisää päivähoitoon ja varhaiskasvatukseen, mutta myös peruskouluun ja toisenkin asteen koulutukseen. Isossa roolissa tulee olemaan myös maankäyttö ja tähän aiheeseen esittelen tulevana perjantaina eduskunnan isomman uudistuskokonaisuuden. Ja myös elinvoima-asioille pitää saada enemmän sijaa ja toimia kuten myös liikunnalle, kulttuurille ja harrastuksillekin. Näistä kaikesta on tulevaisuuden kunnat tehty.

Nyt kello 19.41 ja kohta illan Kokoomus-ohjelmien pariin. Eduskunnassa tänään puolustusvaliokunta ja valtiovarainvaliokuntakin ja aamusta tapasin myös Suomi100 Nuortenparlamentin työpajoihin tulleita Padasjoen yläkoulun nuoria. Fiksuja nuoria ja mukava aamutuokio heidän kanssa. Iltapäivällä vielä salissa keskustelussa pelastuslaitosalueuudistus. Itse olen hieman huolissani siitä, että palveleeko tuleva maakuntarakenne tässä asiassa parhaiten hädässä olevia kaikkialla Suomessa. Lähetekeskustelussa tämän lisäksi nostin esille myös pelastushelikopteritoiminnan ja merialueiden vaikean sään Super-Puma -helikoptereiden toiminnan. Tämä toiminta pitää turvata ja varmistaa koko maassa sillä pitkien etäisyyksien Pohjolassa nopeille koptereille on usein tarvetta ja niillä pelastetaan henkiä.

 

Kommentit