Tänään oli ilo Valtion Liikuntaneuvoston varapuheenjohtajana palkita Hämeenlinnan Ahveniston Maauimala Vuoden Liikuntapaikkana

Blogi, torstaina 16.03.2017

Ahveniston maauimala oli 30 vuotta käyttämättömänä ja joutui myös maailman 30 hylätyn olympiapyhätön listalle. 2010-luvun alussa Hämeenlinnan kaupunki teki päätöksen, että vanha maauimala peruskorjataan. Asia oli meidän Valtion Liikuntaneuvoston pöydällä ja muistan kuinka kokouksessa tein muutosesityksen, että hanke nostetaan myös valtion tuettavien hankkeiden listalle. Lopulta Hämeenlinna kuitenkin ilmoitti, että rakentaminen ei kuitenkaan ala talouden taantuman takia. Hetkeä myöhemmin asia oli onneksi jälleen uudelleen pöydällämme ja uusimme tukiesityksemme ja tällä kertaa kaupunki ryhtyi toimeen. Maauimalan remontti alkoi vuonna 2013 ja uudelleen maauimala avattiin yleisön käyttöön 26.7.2014.

Kuva: Hämeenlinnan Kaupunki

Tänään minulla oli kunnia saada olla julkistamassa valintamme Vuoden Liikuntapaikasta. Jo viime vuonna nostin esille, että Ahveniston maauimala ansaitsisi ehdottomasti tämän arvokkaan tunnustuksen. Tänään itsenäisyyden 100. juhlavuoden Vuoden Liikuntapaikaksi Ahvenisto päätettiin sitten nimetä ja hetki sitten ojensimme palkinnon kaupungin edustajille urheilumessuilla Tampereella.

Kuva:Hämeenlinnan kaupunki

Hämeenlinnan Ahveniston maauimala rakennettiin siis vuoden 1952 Helsingin olympialaisia varten. Maauimalassa kilpailtiin nykyaikaisen viisiottelun uinnit. Olympialaisten jälleen maauimala palveli käytössä aina 1980-luvun alkuun. Vuonna 1995 paikka julistettiin suojelukohteeksi, mutta siitäkin meni lähes 20 vuotta kunnes paikka saatiin jälleen arvoiseensa kuntoon ja käyttöön.

Jossain vaiheessa itseasiassa näytti jopa siltä, että paikka peitetään hiekalla ja betonilla, mutta onneksi lopulta järki voitti. Valtion liikuntaneuvosto esitti maauimalan kunnostamiseen 700 000 euron rahoituksen ja suuri remontti lähti liikkeelle ja nyt kesäisin olympia-allas on ollut erittäin suosittu uintipaikka ja lähiliikuntapaikka. Allas on auki vuosittain neljästä kuuteen kuukauteen. Appara täyttää erinomaisella tavalla viime kaudella johdollani valmistellut liikuntapaikkarakentamisen Suunta-asiakirjan vaatimukset ja on tämänkin myötä mitä parhain kohde Vuoden Liikuntapaikaksi.

Ahveniston olympiapuistosta tuli remontin myötä nykyvaatimukset täyttävä urheilukeskus. Altaaseen tuli mm. hissi, mikä mahdollistaa myös liikuntarajoitteisten pääsyn altaaseen. Remontoitu maauimala on rakennuksena lähes tuplaten suurempi kuin vanha allas ja se on varustettu nykyaikaisella allastekniikalla. Altaan vesi voidaan myös lämmittää.

Näinä vuosina olen saanut ojentaa tämän arvokkaan palkinnon niin koripallohallille, uimahallille, ampumaurheilukeskukselle ja monelle muulle. Tänään tehtäväni oli erityisen mieluinen kun minullekin rakas Appara sai tämän palkinnon. Onnea Hämeenlinna ja kiitos arvokkaasta ja historiallisesta kulttuuriteosta ja työstä minkä remontin myötä teitte.

Kello 21.27 ja hetki sitten eduskunnassa kämpille. Illalla vielä esittelin lakialoitteeni mikä on tarkoitus ja tarve saada voimaan vielä tämän kevään aikana. Aiheesta joku aika sitten täällä laajemmin kirjoitinkin ja kyse siis siitä, että karkoitustaan odottava vaaralliseksi luokiteltu entinen vanki pitää voida pitää ns. säilöönotettuna myös yli vuosi jos tässä ajassa karkoitus ei ole onnistunut. Oli hieno huomata, että aloitteeni keräsi kaikilta laajan tuen ja toivon, että esitys menee nyt ns. kiireellisenä läpi.

Tampereelta siis suoraan Pendolinolla eduskuntaan töihin ja tuhti työpäivä vielä siellä mm. ryhmäkokouksen ja huomisen MRL- ja asuntoraportin julkistuksen valmistelun parissa. Huomenna siis raportti julki ja palaan siihen heti julkistuksen jälkeen täälläkin laajemmin.

Nyt hetki vielä töitä kotikoneella ja sitten nukkumatin maan kautta huomista kohden.

 

Kommentit