Väärin vapautettu.

Blogi, tiistaina 14.05.2013

Mielenkiinnolla olen tässä seuraillut suomalaisen median kirjoittelua Jemenin pankkivankitapauksesta. Väistämättä uutisoinnista on syntynyt sellainen kuva, että väärin vapautettu. Tänään saimme ulkoasiainvaliokunnassa asiasta ulkoministeri Tuomiojalta ja virkamiehiltä laajan ja perusteellisen selvityksen. Tapauksen tutkinta jatkuu ja varmasti julkisuuteen tulee ajallaan kaikki olennainen.

Mutta jatkossa on syytä pohtia sitä, että mikä on omavastuu ja maamme vastuu tilanteissa joissa matkustusrajoituksista ja varoituksista huolimatta, välittämättä, joku päättää matkustaa tällaiseen maahan? En siis puhu tästä tapauksesta vaan tulevasta. Tämä tapaus on hoidettu nyt voimassa olevan lainsäädännön mukaan ja niin pitääkin hoitaa, mutta jatkossa tätä vastuu kysymystä mm. kustannuksista on syytä pohtia.

Mutta itse olen tyytyväinen ja iloinen, että kaksi suomalaista ja heidän seurassaan panttivankina ollut itävaltalaismies on vapautettu. Ei tässä ulkoministeriössä kaikkea ole siis aivan huonosti tehty ja hoidettu.

Aamulla vieraanani eduskunnassa kävi koululaisia Tampereelta Kaukajärven Koulusta. Entisen opettajaopiskelukaverini Titta Heleniuksen ja entisen opettajatyökaverini Esa Sinivuoren kuutosluokat. Aamun ruuhka hieman viivytti tamperelaisten tuloa Helsinkiin, mutta ihan mukava aamutuomio reippaiden koululaisten kanssa. Täältä heidän matka jatkui luokkaretken merkeissä Eläintieteelliseen museoon ja Stadionin torniin. Eli siis ihan perusluokkaretkiohjelmaa niin kuin pitääkin.

Nyt hetki aikaa työhuoneessa ja sitten täysistuntoon.

Istunnossa tänään käsittelyssä Lex Juha Hakola eli laki vakavimpien rikosten valmistelun kriminalisoinnista. En edes muista kuinka monetta kertaa aiheesta nyt kansanedustajavuosieni aikana salissa puhuin, mutta toivottavasti nyt viimeistä kertaa. Eli laki saadaan vihdoin voimaan vuosien väännön jälkeen ja mm. murhien, koulusurmien, suurten ryöstöjen ja kidnappausten valmistelusta tulee tässäkin maassa rikos. Onhan tilanne ollut hullu, että valmisteluun ei poliisi ole voinut puuttua, mutta on sitten murhaa toki joutunut tutkimaan. Nyt toivottavasti moni vakava rikos voidaan estää jo etukäteen.

Illalla saimme viestin, että Hämeeseen ei synny uutta Etelä-Hämeen Osuuspankkia. Janakkalan Osuuspankissa edustajisto äänesti yhden äänen erolla – 13 äänellä hankkeen nurin. Janakkalassakin siis 23 edustajiston jäsentä oli uuden pankin kannalla, mutta 13 jäsenen turvin hanke kaatui. 24 ääntä olisi riittänyt asian etenemiselle. Tämä  Hauhon, Hämeenlinnan Seudun, Janakkalan, Lopen sekä Riihimäen Seudun Osuuspankkien uuden pankin perustamishanke oli sovittu niin, että päätös pitää syntyä kaikissa pankeissa. Muut pankit olivat yksimielisesti uuden pankin perustamisen kannalla, mutta Janakkalan tuo yksi ääni kaatoi hankkeen. Muttä näin demokratiassa pitää toimiakin. Nyt siis pulinat pois.

Uskon niin, että muut pankit aloittavat varsin pian uudestaan neuvottelut. Uusi Etelä-Hämeen Osuuspankki voi yhtä hyvin syntyä uusien neuvottelujen jälkeen myös Hämeenlinnan, Hauhon, Lopen ja Riihimäen Seudun Osuuspankkien varaan. Mielenkiintoista nähdä kuinka nopeasti uudet neuvottelut alkavat. Tosiasia on kuitenkin se, että Hämeeseen tarvitaan vahvempi pankki tulevaisuutta varten. Sitä tarvitsevat ennen muuta alueella toimivat yritykset ja uudet investoinnit, mutta myös pankin henkilöasiakkaat. Mielenkiintoista nähdä mitä seuraavaksi tapahtuu.

Itse ehdin illalla vielä Lopen Ampumaurheilukeskuksen kokoukseen. Lopen Ampumarata kasvaa kovaa vauhtia ja korkeatasoinen ja monipuolinen keskus vetää väkeä yhä laajemmalta alueelta. Tänään kävimme läpi vuosikokouksen asiat ja käynnissä on vielä viime vuottakin vilkkaampi ja hienompi ammuntavuosi. Lopella myös kesällä Skeetin SM-kilpailu ja minulla kunnia saada olla suuren tapahtuman suojelijana. 

Ampumaratayhdistyksen kokouksessa itse nostin esille entistä paremman meluntorjunnan. Nyt kun radan suuri rakennusurakka on käytännössä ratojen osalta (yhtä lukuunottamatta) valmis niin minusta syytä siirtää panoksia myös melun lisätorjuntaan. Tässä asiassa kannattaa itse olla pro-aktiivinen eikä odottaa sitä, että joko säädökset tiukkenevat tai melusta tulee valituksia. Jo nyt rata on toiminut tässä hyvin ja vastuullisesti, mutta jo tänään keskustelussa esille nousi malleja joilla ääntä voidaan yhä vähentää. Metsä tottakai hyvänä suojana, mutta myös erilaisilla seinämillä ja rengasrakenteilla voidaan ääntä vähentää ja ohjata uudestaan. Tätä työtä on syytä tehdä tästä eteenpäin vuosittain määrätietoisesti.

Ammunta-asioiden parissa olen tässä viime ja tällä viikolla tehnyt muutakin työtä. Valmistelin hallitukselle selvityspyyntöä kirjallisen kysymyksen kautta uuden valmisteilla olevan metsästysasetuksen ampuma-aseita koskevien sääntöjen tai niiden tulkintojen osalta. Uusi asetus on tarkoittamassa sitä, että kaikki itselataavat aseet kielletään. Syynä lintudirektiivi ja luontodirektiivi tai niiden alaisten lajien metsästys. Asiasta on tarkoitus saada pian selvyys ja yritetään saada asetukseen korjaus ennen kesää. Tietojeni mukaan uusi asetus olisi tulossa voimaan jo peräti kesäkuussa. Järjen tässä pitäisi kuitenkin lopulta voittaa. Palaan asiaan kun saa hallitukselta huoleemme vastauksen.

Jätin tänään hallitukselle myös esityksen lisätoimista ns. nuorisotakuun toteuttamiseksi. Yksi nykyhallituksen suurimpia ja tärkeimpiä lupauksia on ollut tämän nuorisotakuun toteuttaminen. Tämä on ollut ennen kaikkea lupaus nuorille siitä, että yhtäkään ei jätetä. Jokaiselle nuorelle siis on haluttu taata opiskelupaikka, työharjoittelupaikka tai työpaikka. Nuorisotakuu pitää siis sisällään niin koulutustakuun kuin yhteiskuntatakuunkin. Minusta takuu-sana on yksiselitteinen ja jos takuu ei toteudu niin silloin tarvitaan lisätoimia.

Tällä hetkellä näyttää nimittäin siltä, että alle 25-vuotiaiden työttömien määrä on edelleen takuusta huolimatta maassamme kasvussa. Nuorisotakuulupauksesta huolimatta maamme nuorisotyöttömyys on kasvanut vuodessa lähes 17 prosenttiyksikköä. Myös nuorten, vastavalmistuneiden korkeakoulutettujen työllistyminen on erityisen vaikeaa ja pahenee jatkuvasti.

Nuorisotakuun toteuttaminen vaatii näissä olosuhteissa tehokkaita toimenpiteitä. Nuorten työllistämistä tulee helpottaa ja heille suunnattujen työpaikkojen luomiseen kannustaa. Tämä on yksi osa takuun toteuttamista, ja toinen on koulutuspaikkojen turvaaminen nuorille niin yläkoulun jälkeen kuin jatko-opintoihinkin suunnattaessa. Tilastojen valossa nuorisotakuun toteuttaminen vaatii kuitenkin edelleen lisätoimia, jotta lupaus saadaan lunastettua.

Esitänkin, että nuorisotakuusta vastuulliset ministeri SDP:n Lauri Ihalainen ja Jukka Gustafsson ryhtynyt nyt lisätoimiin takuun toteuttamiseksi. Tarvitaan lisäpanostuksia ja lisää voimavaroja niin nuorten työpaikkojen luomiseksi kuin myös opiskelupaikkojen varmistamiseksi. Minusta on syytä nyt vielä kertaalleen tarkistaa myös toisen asteen aloituspaikkamääriä alueellisesti. Pahaa pelkään, että leikkaukset yhä pahentavat tätä tilannetta ja siksi koulutustakuun toteuttamiseksi on aloituspaikkaleikkauksia ehkä vielä syytä tarkastella uudestaan.

 

 

 

Kommentit