Nurmon Atrian tehtaille.

Blogi, maanantaina 13.05.2013

Tänään mielenkiintoinen maakuntapäivä. Keväällä sain kutsun Atrian tehtaille Pohjanmaalle. Nurmo siis tänään kohteena ja pääsemme pienen ryhmän kanssa tutustumaan yritykseen, joka vannoon suomalaisuuden nimeen. Joutsenlippu-merkki kaikissa Atrian lihapaketeissa kertoo, että liha on aina suomalaista. Tänään pääsen mm. ministeri Paula Risikon kanssa kuulemaan aiheesta ja yrityksestä lisää. On hieno saada isännöidä ympäristövaliokuntaryhmämme puheenjohtajana tällaista vierailupäivää. Ja uskoisin, että tulen takaisin Hämeeseen monta kokemusta rikkaampana.

Nyt kello jo yli kuuden aamulla ja kohta Riihimäen rautatieaseman kautta kohti Pohjanmaata. Hämäläinen siis tuloo. Mutta ennen matkaanlähtöä haluan täälläkin onnitella vielä Lopen Kansallisia Senioreita. Seniorimme juhlivat tänään yhdistyksensä juhlapäivää Marskin Majalla. Olisi ollut upea saada olla mukana, mutta nyt työt vievät mennessään. Mutta suuri kiitos arvokkaasta työstä yhteisen aatteemme eteen ja lämpimät onnittelut Lopen Senioreille aurinkoisena kevätpäivänä.

Kello 19.14 ja Hämeessä jälleen. Atria tarjosi todellakin mielenkiintoisen päivän Nurmossa. Yrityksen korkeinjohto isännöi päiväämme ja pääsimme käymään niin laajaa ja monipuolista keskustelua kuin näkemäänkin suuren tehtaan toimintaa. Esille nousi niin suomalainen ruoka, Atriankin toive ruuan alkuperämerkintöjen pakollisuudesta ja myös kaupan hinnat. Ja sai ministerimme Paula Risikko hallituksellekin nipun ranskalaisia viivoja vietäväksi siitä miten suomalainen ruoka voisi jatkossa ranskalaista paremmin. 

Tehdas kierros oli myös sykähdyttävä. Tuhansia sikoja ja vielä enemmän broilereita menee tehtaan läpi vuorokaudessa ja ketju on on yhtenäinen ja nopea. Itseasiassa suurin piirtein niin, että alkuviikosta teurastetut siat ovat tuotteina kaupassa loppuviikosta. Ja broilereilla ketju on vieläkin nopeampi. Tehtaan siisteys ja hygieniataso oli korkeaa luokkaa ja en edes muista kuinka monen eri desinfioinnin läpi jouduimme päivän aikana suojavaatteinemme kulkea. Ja herkimmille alueille emme edes päässeet. Tietenkään.

Oma viestini ja toiveeni oli, että Atria jatkaisi määrätietoista työtään ruuan alkuperämerkintöjen edelläkävijänä. Nyt jo liha Atria-tuotemerkin alla on aina suomalaista ja itse sanoin, että minusta yritys voisi olla esimerkinnäyttäjä myös muiden ruoka-aineiden alkuperämerkinnöissä mm. kolmioleivissään ja esimerkiksi Bravuuri-nimikkeen alla olevien ruokakien kanssa. Katsotaan tapahtuuko.

Pitkä päivän vierailumme päättyi vielä yrityksen tunnuslukujen läpikäyntiin tehdaskierroksen jälkeen. Suomalainen ruuantuotanto on tiukoilla niin maatiloilla kuin valmistuksessakin, mutta itse uskon, että päivä päivältä suomalainen puhdas ruoka on yhä useamman suomalaisen huulilla. Käänne on tapahtunut.

Suuri kiitos vielä Atrialle vierailusta ja kaikille jotka päiväämme olivat mahdollistamassa ja rakentamassa. Nostan suomalaisen siniristilipun yhä korkeammalle. Suomalaisen ruuan parissa tehdään hyvää ja arvokasta työtä ja me kuluttajat lopulta päätämme mitä kaupasta haluamme.

Huomenna eduskunnassa jatkamme. Aamusta vieraakseni opiskeluaikaisen ystäväni Titta Heleniuksen pieniä koululaisia ja sitten valiokuntien kautta viikko käyntiin. Niin ja mielenkiintoinen tämän päivän uutinen oli myös seutukuntamme kuntajohtien avaus siitä, että tekisimme kuntarakenneselvityksen. Hyvä keskustelun avaus ja minusta arvokasta, että se tuli puhtaasti kuntajohtajilta jotka tietävät todella missä tässä maassa mennään. Palaan aiheeseen ja katsotaan millaisen vastaanoton aihe saa. Keskustelua nyt tarvitaan ja ennen muuta siitä miten turvaamme hyvät palvelut ensi vuonna ja viiden ja kymmenenkin vuoden päästä. Siihen en itse usko, että Sote-alueen kokoinen kunta olisi järkevä. Se olisi minusta tällaisilla monikeskuksisilla alueilla liian suuri ja moninapainen.

 

Kommentit