Väärillä väitteillä vain kasvatetaan epäluuloja ja jopa vihaa – Hyvä, että pääministeri Sanna Marin pyysi anteeksi twiittejään iskun kohteeksi joutuneesta ex-pääministeri Juha Sipilästä

Blogi, keskiviikkona 13.01.2021

Tammikuun ensimmäisellä viikolla maamme entinen pääministeri Juha Sipilä joutui väkivaltaisen iskun kohteeksi eduskunnan edustalla. Sipilä halusi ensin salata henkilöllisyytensä iskun kohteena, mutta päivän mittaan media kertoi väkivallan kohdistuneen nimenomaan kansanedustaja Sipilään ja lopulta myös ex-pääministeri kommentoi asiaa.

Kuvakaappaus Ilta-Sanomien 12.1.2021 vaalitentistä, missä pääministeri Sanna Marin lopulta taipui pyytämään anteeksi twiittiään edeltäjästään ex-pääministeri Juha Sipilästä nyt Sipilän jouduttua väkivaltaisen iskun kohteeksi.

MTV Uutisille 12.1.2021 Juha Sipilä kertoi välikohtauksesta: ”Kimppuuni käytiin nyrkein”.

Tällaiset tapahtumat eivät ole Suomessa olleet yleisiä. Hyvä niin, ja demokratiaa meillä on tämänkin kautta haluttu kunnioittaa. Nyt kuitenkin sosiaalisen median, twitterin, facebookin ja erilaisten keskustelupalstojen ja muiden kova kieli ja öyhötys muuttui fyysiseksi väkivallaksi. Tapaus osoitti sen, että kovista sanoista ja uhkailusta ei ole pitkä matka itse tekoihin ja väkivaltaan. Voi vain kuvitella, mitä eduskunnan edustalla olisi voinut tapahtua.

Pääministerinä Juha Sipilä teki kovan työn maamme hyvinvointiyhteiskunnan pelastamiseksi. Maahamme syntyi Sipilän pääministerikaudella 140 000 uutta työpaikkaa, valtiontalous saatiin tasapainoon ja yhtenä vuonna, jopa valtion velkaa jo lyhennettyä ja myös välttämättömiä rakenteellisia uudistuksia pystyttiin tekemään. Iso kuva oli tämä ja tuloksekas.

Tästä huolimatta julkisuudessa haluttiin luoda ja levittää sekä ruokkia aivan toisenlaista kuvaa. Kommentointi ja kieli ei ole vain kansan keskuudessa koventunut. Esimerkiksi 10. tammikuuta 2017 silloinen kansanedustaja ja nykyinen pääministeri Sanna Marin twiittasi Juha Sipilästä: ”Päivä päivältä näyttää enemmän siltä, ettei #Sipilä ole politiikassa edistämässä isänmaan vaan lähipiirinsä etua.”

Marinin twiitti oli häikäilemätön ja törkeä ja lietsoi katkeruutta ja jopa vihaa silloista pääministeri Juha Sipilää kohtaan. Marinilla ei ollut mitään näyttöä väärinkäytöksistä vaan twiitti oli vain häikäilemätöntä ja vastuutonta politiikkaa ja politikointia. Törkeää väärien mielikuvien synnyttämistä ja ruokkimista. Monet Marinin twiitin uskoivat.

Nykyisen pääministeri Sanna Marinin 10.1.2017 lähettämä twiitti Juha Sipilästä nousikin eilen 12.1.2021 esille Ilta-Sanomien vaalitentissä, kun samana päivänä oli tullut julki Sipilän joutuminen väkivallan kohteeksi. Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala nosti twiitin aiheellisesti esille ja kysyi pääministeri Marinin kommenttia siihen nyt viitaten Sipilään kohdistuneeseen iskuun. Poliittinen väkivalta yms. on ollut esillä myös viime päivinä Yhdysvaltain kongressin Capitolin tapahtumien johdosta. Pääministeri Marin pyysikin twiittiään anteeksi – tosin neljä vuotta myöhässä…

”Pyydän tätä tviittiä anteeksi. Se on ollut kovaa kieltä.”

Pääministeri Marinin koko vastaus Ilta-Sanomien vaalitentissä kuului lopun pientä empimistä lukuunottamatta varsin ryhdikkäästi näin: ”Pyydän tätä tviittiä anteeksi. Se on ollut kovaa kieltä. Ja nyt, kun katson taaksepäin ja, kun katsotaan vaikka Yhdysvaltain tapahtumia, tai tätä viimeistä hyökkäystä kansanedustaja Sipilää kohtaan, tai muutoinkin sitä keskustelukulttuuria, joka Suomessakin on esillä, joka on koventunut, niin on totta, että jokaisen meistä pitää joka päivä valita olla rakentava ja valita sanamme huolella, sillä sanat johtavat myös tekoihin. Ja tässä kohtaa pyydän tätä tviittiä anteeksi. Se on ollut kovaa kieltä – ja ehkä tarpeettoman kovaa kieltä. ”

Ilta-Sanomien toimittajat Hanna Vesala ja Timo Haapala laittoivat pääministeri Sanna Marinin tiukoille 12.1.2021 vaalitentissä hänen twiitistään Juha Sipilää kohtaan.

No aivan turha tuo lopun ”ehkä” – Marinin twiitti oli yksinkertaisesti tarpeeton ja väärää totuutta levittävä. Tällaiset perättömät väitteet silloisen opposition keskeisistä riveistä Sipilästä olivat väistämättä osaltaan omiaan luomaan väärää kuvaa ja lietsomaan myös jopa vihaa Sipilää kohtaan. On hyvä, että edes nyt pääministeri Marin tätä twiittiään pyysi anteeksi.

Tällaisesta kielenkäytöstä ja jopa siis valheiden levittämisestä oli kyse myös Yhdysvalloissa. Määrätietoisesti on väitetty sitä ja väitetty tätä ja lopulta osa sen uskoo. Pala palalta katkeruus, kauna ja jopa viha kasvavat ja voivat siis meilläkin eskaloitua nyt koetun tapaan. Eikä tietenkään kyse ollut tästä yhdestä nykyisen pääministerin twiitistä vaan siitä miten tällainen pallo paisuu jokaisesta väärästä sanasta.

Pääministeri Marin oli oikeassa, että ”sanat johtavat myös tekoihin”.

Yksi asia mikä minua Sipilän tapahtumassa on hämmentänyt on Eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savolan kommentit. Ex-pääministeri Juha Sipilä on itse kertonut MTV3:lla, että ”kyse ei ollut pienestä tönäisystä, vaan hänen kimppuunsa käytiin nyrkeillä”. Tästä huolimatta eduskunnan turvallisuusjohtaja edelleen illalla uutisissa kertoi muuta. Eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola oli kuvaillut päivällä Lännen Medialle, että Sipilää vastaan oli tullut henkilö, joka oli kommentoinut ja tönäissyt. Sipilän kertoma kertoo kyllä aivan muuta? Nämä iskut pitää ottaa vakavasti. Meillä ei pidä odottaa, että sattuu vielä vakavampaa. Itse vetoan tässä myös eduskuntaan.

Mutta vetoan myös meistä jokaiseen. Mietitään joka kerta miten toimimme ja millaisen kuvan annamme. Valheiden ja väärien osatotuuksienkin tie voi olla vakava. Ja ei tämä tarkoita sitä, että sananvapautta rajoitettaisiin. Ei tietenkään. Eikä sitä, että ei saisi olla eri mieltä ja myös arvostella. Saa myös olla kriittinen ja sanoa senkin. Mutta valheisiin ja valeuutisiin ei pidä sortua.

Repäisy Ilta-Sanomien verkosto Päivi Lakan uutisesta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tuomitsi suoranaisesti iskun ex-pääministeri Juha Sipilää kohtaan ja vaati malttia ja vastuullista toimintaa kaikilta.

Keskustan Annika Saarikko joutui Ilta-Sanomien tentissä ahtaalle, kun IS:n toimittajat Hanna Vesala ja Timo Haapala tenttasivat häntä siitä miten Keskusta hyväksyi lopulta ulkoministeri Pekka Haaviston lain rikkomisen ja antoi ministerin jatkaa tehtävässään.

Poliisiministeri Maria Ohisalon oli vaikea tuomita Greenpeacen Eduskunta-iskua

Ilta-Sanomien vaalitentin toinen erikoinen tilanne nähtiin, kun toimittaja Timo Haapala nosti vuorostaan esille Greenpeacen eduskuntaa vastaan maaliskuussa 2019 tekemän iskun. Greenpeacen aktivistit kiipesivät köysin repuin varustettuina eduskunnan pylväisiin. Poliisiministeri Ohisalon oli kovin vaikea todeta Greenpeacen toiminnan rikkoneen lakia. Lopulta ties monennen Haapalan tivauksen jälkeen Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo oli valmis yhtymään jo oikeudenkin antamaan tuomioon, että ”Tämä järjestö rikkoi lakia”. Ohisalo siis lopulta käytännössä nurkkaan Haapalan ahdistamana suostui tuomitsemaan aktivistien teon.

Helsingin käräjäoikeus oli 2.12.2020 antanut tuomion eduskuntatalon pylväisiin maaliskuussa 2019 kiivenneille aktivistille.

Ilta-Sanomien toimittajan viimeinen kysymys kuului: ”Eli kannatatteko te sitä, että voiko Greenpeace kivuta eduskuntapylväisiin?”

Ja poliisiministeri Maria Ohisalo vastasi: ”En kannata, koska siinä tämä järjestö rikkoi lakia ja lainsäätäjänä pidän huolen siitä, että lakeja noudatetaan.”

Toivottavasti näin myös Vihreät toimivat jatkossa. Lakeja on noudatettava eikä edes itse hyväksyttävinä pidetyt tarkoitusperät anna kenellekään oikeutta rikkoa lakia. Ei arvon ministeri Ohisalo ja Vihreiden puheenjohtaja Ohisalo, edes ministereille.

Erinomaisen hyvä ja tiukka oli Ilta-Sanomien tammikuun avaustentti. On hyvä, että aiheista puhutaan suoraan ja avoimesti. Ja on myös hyvä, että toimittajat laittavat meidät poliitikot myös vastaamaan. Joskus se vaatiin lukuisia saman kysymyksen toistoja. Sillälailla.

 

 

 

Kommentit