”Ravintolat ja baarit pullistelevat väkeä, kesäfestareilla kaulaillaan ja lapsiperheet pakkautuvat lomalennoille kouluvapaiden aikana aiempaan tapaan”.

Blogi, tiistaina 12.01.2021

Suomen Hypoteekkiyhdistys ennustaa alkaneella vuodelle peräti 3,2 prosentin talouskasvua. Pääekonomisti Juhana Brotherus arvioi, että koronarokotuksen myötä kulutus jälleen kasvaa. HyPo:n arvio perustuu olettamalle, että koronan riskiryhmiin kuuluvat saataisiin jo kevään aikana rokotettua. Näin kesän jälkeen koronan otetta alkaisi helpottaa eikä se kiusaisi enää ei ihmisten terveyttä ja arkea eikä näin myöskään maamme talouttakaan nykyisellä tavalla.

Yli 3,2 prosentin talouskasvu edellyttäisi siis paluutta aikalailla normaaliin arkeen, mitä Brotherus kuvaili tiedotteessa näin…

”Ravintolat ja baarit pullistelevat väkeä, kesäfestareilla kaulaillaan ja lapsiperheet pakkautuvat lomalennoille kouluvapaiden aikana aiempaan tapaan”.

Vienti kasvaisi näin 6,0 prosenttia, kun vielä päättyneenä menneenä vuonna se laski 10,5 prosenttia. Vastaavasti tuonti nousisi 5 prosenttia laskettuaan viime vuonna peräti 8 prosenttia.

”Ravintolat ja baarit pullistelevat väkeä, kesäfestareilla kaulaillaan ja lapsiperheet pakkautuvat lomalennoille kouluvapaiden aikana aiempaan tapaan”.

Talousennusteessaan Hypoteekkiyhdistys nostaa esille kuitenkin viime vuonna rajusti nousseen julkisenvelan. HyPo:n mukaan maamme velkakestävyyttä koetellaan ja julkista taloutta painavat nyt otetutu peräti 20 miljardin euron lisävelat. Julkinen velka nouseekin 70 prosenttiin tänä vuonna ja  vuonna 2022 70,5 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Talouskasvua heikentää myös maamme vaisu väestö- ja tuottavuuskehitys. Ja mikä huolestuttavaa työttömyysasteen noussee tänä vuonna 8,0 prosenttiin. Työllisyyden parantuminen kaipaisi siis kiireisti vaikuttavia työllisyystoimia ja toimia, joilla työllisyyttä saataisiin nostettua pysyvämminkin. Tässä pääministeri Sanna Marinin hallitus on täydellisesti epäonnistunut. Tytyöllisyystoimia ei ole haluttu tehdä ja nyt samaan aikaan koronan pitkittyminen tullee kurittamaan yrityksiä ja lisäämään työttömyyttä. Näyttää siltä, että Marinin keväinen lupaus siitä, että yksikään yritys ei ajaudu konkurssiin koronan takia on nyt unohdettu? Vielä keväällä Aamulehti (20.3.2020) kirjoitti kuinka pääministeri Marin lupasi, että ”yksikään yritys ei ajaudu koronan takia konkurssiin. Hän painotti, että valtio huolehtii kaikesta”.

HyPo:n mukaan maamme inflaatio pysyy 0,1 prosentissa parin vuoden ajan ja vuonna 2022 talouskasvu hiipuu hieman tästä vuodesta noin 2,5 prosentiin.

Kello 20.58

Päivä sai surullisen käänteen, kun julkisuuteen kerrottiin, että entinen pääministeri Juha Sipilä oli joutunut väkivaltaisen iskun kohteeksi eduskunnan edustalla. Järkyttävä tapahtuma ja osoittaa jälleen sitä miten lyhyt matka kovista sanoista ja somen mekkaloinnista on itse väkivaltaan. Tällainen toiminta pitää tiukasti kaikkien tuomita ja tekijä saattaa vastuuseen. Isku kansanedustajaa, demokraattisesti valittua entistä pääministeriä ja nykyistä kansanedustajaa, kohtaan on isku demokratiaa ja kansanvaltaa kohtaan. Olen surullinen, pettynyt ja järkyttynyt.

Tänään kuitenkin tiukka päivä töitä. Kolmen tunnin Kokoomuksen Tammisemaari ja myös yksi antoisa tapaaminen liittyen kuntavaaleihin. Lounastapaaminen varmisti aivan erinomaisen upean ehdokkaan Hausjärvelle kevään kuntavaaleihin. Tänään myös soiteltu ehdokkaita niin Lounais- kuin Päijät-Hämeeseenkin ja talkoot jatkuvat. Yhdessä teemme keväällä parhaan mahdollisen tuloksen.

Kenen kanssa tänään kävin ehdokaslounaalla ja kahvilla? Se paljastuu myöhemmin, kun Hausjärven Kokoomus julkistaa kevään ehdokkaitaan. Mutta sen sanon, että erinomainen ja hyvä ehdokas tältä lounaalta mukaamme lähti.

Mutta nyt talvipäivä päätökseen. Illalla onneksi ehdin lasten kanssa vielä vähän omastakin lapsuudestani tuttuun Viertolan pulkkamäkeen. Parasta just nyt.

 

Kommentit