Väärässä olin ja väärin laskeskelin – Stubb nousemassa Haaviston rinnalle

Blogi, torstaina 14.09.2023

Ensimmäinen kierros Haavistolle? Toinen Stubille?

Onko tässä tammikuun presidentinvaalien asetelma ja myös tulos?

Ja kyllä, myönnän arvioineeni väärin tilannetta, missä mm. pohdiskelin suomalaisten käyttäytymistä presidentinvaalien toisella kierroksella. Olen edelleen sitä mieltä, että puolustusministeri Antti Häkkänen olisi ollut erinomainen ehdokas ja jopa mahdollinen voittaja. Mutta kun joukkueenne päätyi yhdessä Alexander Stubbiin niin nyt on mukana myöntää virhearvioni ja todeta, että Alex on kovassa nosteessa ja ympärillä on jo hypeä.

Ja gallupit kertovat nyt hyvin, että Alex tulisi keräämään hyvin – ratkaisevankin hyvin – keskustaoikeistolaisia ääniä Perussuomalaisista, keskustasta, RKP:stä ja kristillisdemokraateista. Ne äänet lopulta toisen kierroksen ratkaisevat kuten jo aikanaan täällä kirjoitin.

Nyt tuoreessa Ylen gallupissa vihreiden Pekka Haavisto ja Alexander Stubb (kok.) ovat vahvimmin menossa toisella kierroksella presidentinvaaleissa. Haavisto olisi selvä ykkönen ensimmäisellä kierroksella (31%), mutta ratkaisevalla toisella kierroksella kisa olisikin todella tasainen.

Avauskierroksella Stubb keräisi 19 prosenttia äänistä ja kisa käytäisiinkin käytännössä tässä. Stubbin takana tulevat nimittäin keskustan Olli Rehn, Mika Aaltola  (sit) ja PS:n Jussi Halla-aho.

Dramaattisin tilanne näyttää olevan SDP:llä. Demareiden ehdokas Jutta Urpilainen näyttäisi häviävän jopa vasemmistoliiton Li Anderssonille. Urpilaisen kannatus olisi vaatimatonta 5 prosentin luokkaa. Tulos on heikko puolueena gallupien kärkipaikkaa yli 20 prosentin kannatuksella pitävälle puolueelle. Kysymys kuuluukin, että lähteekö Urpilaisen edes ehdolle ja onko SDP puolueena tosissaan kisassa mukana, missä demarit jo näyttävät äänestävän heti ensimmäisellä kierroksella vihreiden Haavistoa?

Mutta se toinen kierros….

Ratkaisevalla toisella kierroksella Haavistoa kannattaisi nyt 45% ja Stubbia 42% äänestäjistä. Epävarmoja on eniten perussuomalaisten ja keskustan äänestäjissä ja he ovatkin lopulta presidentinvaalien kuninkaantekijät ja ratkaisivat. He joutuvat pohtimaan jäävätkö kotiin, äänestävätkö Haavistoa vai Rehniä? Kotiinjääminen voisi lopulta ratkaista sen, että Haavisto voittaisi? Olisiko se keskustalaisten ja perussuomalaisten toive? En usko ja siksi he lähtevät uurnille ja äänestävät.

Ylen gallupin mukaan ”Toisella äänestyskierroksella Stubbin kannatus laajenee puoluekentän keskustaan ja oikeaan laitaan. Keskustan äänestäjistä hieman yli puolet siirtyy Stubbin tueksi.”

Mielenkiintoinen loppuvuosi tulossa.

…..

Aikainen herätys Rovaniemellä ja aamusta heti lisää matkailun ajankohtaisia ja sitten Meri-Lappiin. Siellä kohta vierailu ensi viikolla avattavalle Metsä Groupin biotuotelaitokselle. Ja iltapäivällä vielä kiertotaloutta ja Aromtechin vierailu.

Ja Finnairille yöksi kotiin…

 

 

Kommentit