”Puhukaa, mutta puhukaa aina ystävällisesti”
Se oli Joulupukin ohje meille kansanedustajille, kun matkailuelinkeinon ajankohtaisten asioiden ohessa pääsimme hänet Napapiirillä tapaamaan.
Joku siinä velmuili vielä kysellen, että mitä eroa on joulupukilla ja Heinosella? Kuulemma, joulupukilla on lahjoja. Aika velikultia.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajisto ja johtoa vierailulla joulupukin luona.
Mutta antoisa ja onnistunut visiitti Lappiin. Kävimme tutustumassa useampaankin Rovaniemen alueen matkailualan yritykseen ja kohteeseen ja täytyy sanoa, että oli mukava kuulla välillä puheita missä enemmänkin oltiin innoissaan, kiiteltiin ja kehuttiin miten hyvin menee. Tulevana talvena Rovaniemelle lentää suoria vuoroja yhteensä 22 eri kohteesta ja se tietää, että ennätyksiä taas tehdään. Ja täytyy muistaa, että edelleen kiinalaiset loistavat koronan jälkeen aikalailla poissaolollaan ja tietysti hyökkäyssotaa Ukrainassa käyvät venäläisetkin. Kiinalaisia toki odotamme takaisin Suomeen ja tulevana talvena näin uskotaan jos pikkuhiljaa alkavan käyvänkin.
Ensimmäinen vierailukohteemme oli nopeasti kasvava uniikki Apukka Resort. Vanha kestikievari on saanut uuden elämän nopeasti kasvavana ja ainutlaatuisena luksuskohteena Rovaniemen kainalossa. Yrittäjä ja toimitusjohtaja Harri Mällinen esitteli kohdetta mihin tullaan kaukaa ja kokemaan jotain ainutlaatuista. Apukkaan on rakentunut parin viime vuoden aikana yli 100 uutta kammia, joissa jokaisessa on oleskelutilat ns. maan alla ja maakuuhuone kodan huipulla 360 lasi-ikkunanäkymällä taivaalle. Revontulet siellä juoksevat.
Apukassa on paljon myös tekemistä eli hyskeja, poroja ja hevosia ja totta kai kaikkea muuta mahdollista mitä vierailijat vain osaavat toivoa ja kysyä. Talvi on myyty jo hyvin pitkälle loppuun ja uusia varauksia tehdään koko ajan. Laskeskelin, että Apukkaan on investoitu ainakin parisenkymmentä miljoonaa parin vuoden aikana tai ehkä enemmänkin. Luotto on siis kova ja tekeminen vielä kovempaa. Arvostan.
Kannattaa ehdottomasti käydä Apukka katsomassa. Luksusta keskellä erämaata, mutta oikealla Lapin hengellä ja tyylillä.
Seuraavana pysähdyimme Arctic Treehouse Hotellilla Ilkka Länkisen vieraana. Joulupukin luola ja upea moderni puuhotelli ja lisäksi paljon muuta majoitusta. Apukan tapaan luksuskohde ja vieraat lähes kaikki ulkomailta. Länkisen johdolla alueelle suunnitellaan nyt myös uutta kylpylää eli isoja isoja investointeja myös alueelle tehdään.
Legendaarinen Lapland Sky Ounasvaara oli meidän yöpymiskohteemme ja upea Sky-ravintola illallispaikkana. Ja täytyy sanoa, että kyllähän sitä maisemaa myös suomalainen mielellään ja haltioituneena katseli. Aamulla laskeuduimme tuolihisseillä alas Lapland Hotel Ounasvaaran Chaletsiin ja siellä yrityksen toimitusjohtaja Ari Vuorentaus esitteli meille Lapland Hotelsin konseptia Lapissa, mutta myös eri puolilla Suomea. Hieman erilainen toimija kuin kaksi aiempaa vierailukohdettamme, mutta luksusta tämäkin.
Lapland Hotelsin historiakin on aikalailla uniikki. Lapland Hotelsin historian voidaan katsoa alkaneen jo ennen toista maailmansotaa. Vuonna 1938 Suomen matkailijayhdistys rakennutti nimittäin Lapland Hotels -ketjuun nykyisin kuuluvan alkuperäisen Pallaksen tunturihotellin. Tämä hotelli tuhoutui jo muutamaa vuotta myöhemmin, kun saksalaiset räjäyttivät sen perääntyessään Lapin sodassa. Vuonna 1944 palanut hotelli rakennettiin uudelleen ja sodan jälkeen vuonna 1948 Pallas hotellin tarina jatkui. Itse en ole tuolla käynyt, mutta paikka tuli muuten enemmänkin tutuksi, kun aikanaan sain olla perustamassa ja päättämässä Pallas – Yllästunturin kansallispuistosta ja sen osana pöydällämme oli myös Pallas hotellin tilanne ja sen hiihtohissit. Lapin tuntureiden ensimmäinen hiihtohissi nimittäin rakennettiin tänne vuonna 1953. Tämä vaijerihissi purettiin myöhemmin ja korvaavaksi rakennettiin Laukukeroon ankkurihissi vuonna 1968. Tämä hissi haluttiin turvata myös kansallispuiston perustamisessa. Pallaksen vetonaulana on edelleen monessa mielessä pysähtynyt aika ja koskematon luonto.
Mutta tänään Lapland Hotelsin perheyrityksen hotelliketjussa on jo 19 hotellia Helsingistä Tampereen kautta aina Lappiin. Nimensä mukaisesti hotelleista 14 sijaitsee Lapin maakunnan alueella. Lapland Hotels on maamme Suomen kolmanneksi suurin majoitusalan yritys , edellään vain Scandic Hotels Oy ja Sokotel Oy. Lapland Hotels omistaa lisäksi viisi hiihtokeskusta ja Kittilän lentokentän ravintolatoiminnot. Yritys avasi uusimman hotellinsa Tampereen Kannen Nokia Areenalle vuonna 2021.
Komeita tarinoita – menestystarinoita ja hienoa, että koronan kurjimuksesta Lapissa on noustu näin upeasti ylös. Viime vuonna 2022 Lapissa yövyttiin 3,1 miljoonaa kertaa eli yhtä paljon kuin pandemiaa edeltäneenä vuonna 2019. Itseasiassa loppuvuonna kävijöitä oli jo jopa enemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2019.
Ja mennään eteenpäin.
Luotto huomiseen oli vahva ja toivottavasti hyvä myönteinen leviää myös muualle Suomeen. Miettikääpä millaisia mahdollisuuksia on esimerkiksi Järvi-Suomella ja saaristollamme. En tiedä mikä siellä voisi olla rajana.
Ja pidetään me eduskunnassa mielessä se joulukin ohje: Aina ystävällisesti, vaikka eri mieltä olisikin.