Vaaligallupeja tiuhaan tahtiin Yhtä lukuunottamatta Kokoomus nousussa ennen loppurutistusta

Uutiset, perjantaina 16.03.2007

Kokoomuksen vahva nousu ja kannatuskehitys on jatkunut lupaavana ennen eduskuntavaalien sunnuntain vaalipäivää. Helsingin Sanomien torstaina julkaiseman mielipidemittauksen mukaan Keskustan kannatus oli 23,3 prosenttia, kun samaan SDP:n kannatus on heikentynyt vajaalla prosenttiyksiköllä ollen 22,6 prosenttia. Kokoomusta kannattaa nyt 22,1 prosenttia vastanneista, mikä on prosenttiyksikön verran enemmän kuin kuukausi sitten.

– Yleinen trendi näyttää siltä, että puolueemme on hyvässä nousussa ja keskusta on vakaassa tilanteessa ja SDP on alamäessä. Tämä siis tilanne kun katsoo tutkimuksia laajemmin, totesi Timo Heinonen ja uskoi kokoomuksen loppukirin vielä nostavan puolueen taisteluun jopa suurimman puolueen paikasta.

– Jyrki Katainen on menestynyt loistavasti viimeisissä vaalitenteissä ja toreilla ja turuilla on ollut hyvä tunnelma. Toivotaan, että se enteilee nappiajoitusta.

Demarit laskussa

Helsingin Sanomien torstaina julkaisema tutkimus oli kolmas peräkkäinen mittaus, jossa näkyi sama trendi eli SDP:n lasku ja Kokoomuksen nousu. Poikkeuksen muihin mittauksiin tekee vain tällä viikolla Taloustutkimuksen Ylelle tekemä kannatusmittaus, jonka mukaan keskustaa äänestäisi 24,7%, SDP:tä 21,3% ja Kokoomusta 20,4%. Tutkimusten mukaan keskusta näyttäisi olevan ykköspaikalla ja toisesta sijasta käydään tiukka kamppailu Kokoomuksen ja SDP:n välillä.

– On toki hyvä muistaa, että Taloustutkimuksen mittaukset ovat aina vaalien alla poikkeuksetta näyttäneet puolueellemme useita prosenttiyksikköjä todellista kannatusta alempia lukuja. Vastaavasti demarit on aina saanut vaalitulostaan parempia mittaustuloksia, muistutti Heinonen.

– Eurovaaleissa 2004 Taloustutkimus meni kokoomuksen kohdalla metsään 6,3 prosenttia siis alakanttiin, 2004 kunnallisvaaleissa 3,5 prosenttia, presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella viime vuonna 4,1 prosenttia ja toisella kierroksella 3,2 prosenttia. Eli tässä valossa puolueemme todellinen tilanne on paljon parempi kuin mitä Ylen tutkimus osoittaa. Keskiarvona Taloustutkimus on epäonnistunut kokoomuksen kohdalla siis yli 4 prosenttia, muisteli Heinonen aiempia tutkimuksia.

– Eli tosiasiassa puolueemme taitaa kisata joka tapauksessa kakkospaikasta tai näillä luvilla jopa ykköspaikastakin. Sen eteen teemme nyt loppuun asti töitä. Jos haluamme saada muutosta Suomeen ja vallitsevaan menoon niin ainoa ratkaisu siihen on äänestää kokoomusta ja saada puolueemme nousemaan ykköseksi tai kakkoseksi ohi SDP:n.

Kommentit