Vaalien pelko taitaa olla koronapelkoa suurempaa – Kuntavaalit voidaan ja pitää järjestää koronaturvallisesti

Blogi, keskiviikkona 17.02.2021

Aamulla oikeuskansleri Tuomas Pöysti totesi STT:lle, että ”Kuntavaalien ajankohta on arvioitava uudelleen mahdollisimman pian.”

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen arvioi Iltalehdessä kuitenkin onneksi hetki sitten, että vaalien siirtäminen vaatisi koronatilanteen merkittävää pahenemista. Jääskeläinen totesi yksiselitteisesti, että ”Olemme nyt tasolla yksi. Siirtyminen tasolle kaksi ei sekään välttämättä vielä riittäisi vaalien siirtämiseen, mutta taso kolme tarkoittaisi jo hyvin todennäköisesti sitä.” Jääskeläisen mukaan taso kolme siis tarkoittaisi käytännössä ns. ”lockdownia”.

Juuri näin. Vaalien siirrolle ei tässä vaiheessa ole mitään perusteltua ja lainkestävää siirtoa. Tällaisen keskustelun ylläpitäminen tuntuukin enemmän nyt vaalien pelolta kuin koronapelolta. Osa hallituspuolueista on helisemässä oman kannatuksensa kanssa ja samaan aikaan perussuomalaiset jyräävät gallupeissa. Nyt tehty vahvasti siis poliittinen vaalien siirto ei muuten aiheuttaisi muuta kuin entisestään PS:n nousua ja arvostelua pääministeri Sanna Marinin hallitusta kohtaan.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti totesi kuitenkin aivan oikei, että ”Vaalienhan pitää olla tasapuoliset ja mahdollistaa äänioikeutetuille lain mukaisesti mahdollisimman laajasti äänestämisen mahdollisuus. Se on perusperiaate”.

Tämä pitääkin nyt jokaisessa kunnassa ja kaupungissa varmistaa. Ennakkoäänestysten aukioloajat pitää venyttää maksimiin, lisätä myös uusia ennakkoäänestyspaikkoja ja varsinaiseksi vaalipäiväksi siirtää äänestyspaikat suurempiin tiloihin, kuten liikuntahalleihin ja muihin. Nämä kaikki on helpolla tehtävissä ja varmistavat hyvin koronaturvalliset vaalit. Samalla pitää vielä laajentaa kotiäänestystä ja antaa oikeus siihen mm. koronakaranteeniin määrätyille ja myös ikäihmisille ja kotipalvelun asiakkaille jne. Kotiäänestyksen kynnys pitää siis madaltaa nyt niin alas kuin mahdollista.

Koronan pelko on siis helppo hoitaa. Toinen asia onkin sitten se persujen pelko. Mutta demokratiassa ei orastavaa vaalitappiota pidä lähteä torjumaan vaaleja siirtämällä.

Kuntavaalit toimitetaan siis maassamme joka neljäs vuosi huhtikuun kolmantena sunnuntaina. Seuraavat kuntavaalit pidetään siis nyt 18.4.2021.

Kevään kuntavaalien aikataulu on seuraava:

– äänioikeusrekisterin tietojen poimintapäivä (missä kunnassa kukin on äänioikeutettu): 26.2.2021
– ehdokashakemusten jättöpäivä: 9.3.2021
– ehdokasasettelun vahvistaminen: 18.3.2021
– ennakkoäänestys kotimaassa: 7. – 13.4.2021
– ennakkoäänestys ulkomailla: 7. – 10.4.2021
– vaalipäivä: 18.4.2021
– tulosten vahvistaminen: 21.4.2021
– valtuustot aloittavat työnsä 1.6.2021.

Äänestäminen vaalipäivänä

Vaalipäivänä äänioikeutettu saa äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin ja äänestäjälle postitse saapuneeseen ilmoituskorttiin. Äänestyspaikat ovat avoinna klo 9–20.

Äänestäminen ennakkoon

Äänioikeutettu voi vaalipäivän äänestyksen sijasta äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Ennakkoäänestys aloitetaan 11. päivänä ennen vaalipäivää ja lopetetaan kotimaassa 5. päivänä ennen vaalipäivää ja ulkomailla 8. päivänä ennen vaalipäivää.

Lisätietoja
Lisätietoa kevään 2021 kuntavaaleista löytyy mm täältä: https://vaalit.fi/kuntavaalit ja https://www.kuntavaalit.fi/

….

Kello 18.10 ja takaisin Lopella.

Eduskunnassa tänään vielä jatkoimme keskustelua EU:n elpymisrahastosta. Sen osia ja siihen liittyviä kokonaisuuksia käsitellään vielä vaikka kuinka monet kerrat ja näyttää asetelma olevan aikalailla selvä. Pääministeri Sanna Marinin hallitus ja jopa keskusta ylistävät pakettia ja yrittävät puhua sitä mullasta kullaksi ja oppositiosta tuodaan esille huolia kahdella eri tavalla. No, tiedätte mitä tarkoitan.

Itse tänään esittelin meidän ja kristillisdemokraattien yhteisen vastalauseen ja siinä ilmoitimme, että emme voi hyväksyä Marinin hallituksen tekemään velkarahan jako-ohjelmaa. Myöhemmin sitten eduskunta tekee lopullisen päätöksen siitä, että onko Suomi mukana tässä EU:ta merkittävästikin muuttavassa kokonaisuudessa vai ei. Epäselvää on edelleen sekin, että syntyykö päätös eduskunnassa yksinkertaisella eli ns. 100 kansanedustajan enemmistöllä vai tarvitseeko paketti toteutuakseen 2/3 enemmistön eduskunnassa.

Tänään eduskunta äänesti myös tämän kokonaisuuden kohdalla ensimmäisen kerran jo myös koko Marinin hallituksen luottamuksesta. Hallitukselle tukea osoitti äänestyksessä 99 kansanedustajaa eli alle puolet kahdesta sadasta. Lopullisessa epäluottamusäänestyksessä perussuomalaiset yhtyivät lopulta Kokoomuksen epäluottamuslauseeseen, kuten myös kristillisdemokraatit. Enemmistömme ei kuitenkaan vielä riittänyt hallituksen kaatoon. Mutta uutta tulee.

Nyt vielä illalla Kokoomuksen ja Yrittäjien Teams-ilta ja siellä puhumassa puolueemme puheenjohtajan Petteri Orpon ja varapuheenjohtajamme Elina Lepomäen kanssa. Ympäripyöreitä päiviä näistä näyttää taas tulevan.

Ja aamuiseen avaukseen sen verran, että eduskunnassa ei vaalien siirto näyttänyt kyllä saavan minkäänlaista tukea. Ja en itse uskokaan, että vaaleja enää edes voitaisiin siirtää muussa kuin täydellisessä ”lockdownissa” ja tarkoittaisi silloin, että päiväkodit, koulut ja käytännössä koko yhteiskunta olisi kiinni. Liikkuminen ulkona siis kiellettyä ja yhteiskunta säpissä. Enkä sellaiseen nyt kuitenkaan usko.

Kommentit