Onko EU:n elpymisrahastoa enää järkeä edes pohtia hyväksyä? – Suomen saanto vain pienenee ja maksuosuus pysyy suurena

Blogi, tiistaina 16.02.2021

Viime kesältä muistamme EU:n johtajien huippukokouksen ja sopimuksen ns. elpymisrahastosta tai elpymisvälineestä. Pitkäksi venyneessä heinäkuisessa EU-maiden päämiesten tapaamisessa sovittiin massiivisesta 750 miljardin euron koronan elpymisvälineestä. Suomen puolesta paketin neuvotellut pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi, että neuvottelutulos on hyvä eli ”Siinä ovat keskeisimmät tavoitteemme”. Suomi maksaisi elpymisrahastoon 6,6 miljardia ja saisi sitten takaisin 3,2 miljardia (nyt saanto sulannut jo 2,7mrd). Lisäksi Marin otti suomalaisten veronmaksajien niskaan 13 miljardin kokonaisvastuut 750 miljardin paketista. Hyviä on siis monenlaisia.

Vasemmistohallituksen puolueet taputtivat käsiään SDP:n johdolla ja juhlintaan yhtyivät myös keskuslaiset. Siis keskustan puolueliitti, mutta ei kenttä eikä kenttää kuunnellut kansanedustaja Hannu Hoskonen.

Tämän jälkeen hallituspuolueet SDP, Keskusta, vasemmistoliitto, Vihreät ja RKP lähtivät ministerivetoisesti kiertämään maata ja ”jakamaan rahoja”. Rahaa tuntui olevan. Jotkut puhuivat, että nyt keskustalaiset ja demarit käyvät Suomen historian kalleinta kuntavaalikampanjaa ja vieläpä kuntalaisten eli suomalaisten rahoilla – velkarahoilla.

No sitten 19.1.2021 Valtiovarainministeriö julkaisi tiedotteen, että ”Suomen kestävän kasvun ohjelman valmistelu etenee”. Hyvältä kuullostava otsikko täynnä myönteisiä sanoja. Mutta, kun voileipäkakun sisään kurkkasi, niin totuus alkoi paljastua. Väliotsikolla VM:n käsitteli uutisen: ”Muutoksia Suomen osuuteen” ja sisältö tässä: ”Euroopan komissio antoi äskettäin uuden arvion Suomen osuudesta elpymis- ja palautumistukivälineen avustuksista. Komission mukaan Suomen osuus olisi reilut 2 miljardia euroa käyvin hinnoin. Summa on pienempi kuin on arvioitu eduskunnalle joulukuun alussa annetussa selonteossa.”

3,2 miljardin potti onkin sulanut reiluun 2,7 miljardiin euroon. 500 000 000 euroa siis luvatusta on hukkunut. Keneltäköhän se on pois? Kenelle ministerit sen ehtivät jo maakuntakierroksellaa luvata?

Mutta nyt siis Marin hallituksen ja keskustan hehkuttama heinäkuun huippukokousdiili on sulanut muotoon Suomi maksaa edelleen 6,6 miljardia, mutta saa takaisin enää 3,2 miljardia. Itseasiassa nyt helmikuun puolivälissä saanto ei taida olla enää tätäkään?

VM kertoi, että ”Jotta jäsenmaat saavat EU-rahoituksen käyttöönsä, jokaisen maan pitää hyväksyä kansallisessa parlamentissaan päätös EU:n omista varoista eli EU-budjetin tulopuolesta, jolla elpymis- ja palautumisväline rahoitetaan. Suomessa hallitus antaa lähiviikkoina esityksen asiasta eduskunnalle.”

Kokonaisuus siis näyttää olevan sisällöltään huono, mutta myös perustaltaan. EU ottaisi siis ensi kertaa vastoin omia perusopimuksiaan yhteistä velkaa – yhteisvastuullista velkaa, lisäksi EU ottaisi käyttöön yhteisiä EU:n veroja ja avaisi näin verotuksen tulppaa ja kasvattaisi edelleen EU:n jo muutenkin suurta budjettia. Kulmapultit natisevat sillä EU:n perussopimusten keskeinen periaatehan on ollut tähän asti, että jokainen EU-maa huolehtii omasta taloudestaan ja vastaa myös omista veloistaan. Ja toinenkin nurkka natisee sillä tähän asti on edellytetty, että EU:n oma talousarvio on tasapainossa eikä EU:n toimintaa rahoiteta velaksi. Nettomaksajamaiden luulisi katselevan silmät ymmyrkäisinä tätä kehitystä?

Kokonaisuutena EU:n elpymisrahasto on siis kuin Pisan torni – kallellaan ja uhkana jatkuvasti se, että hämmästelty ja osan ihastelemakin torni joku päivä kaatuu. Kokonaisuus on siis täynnä perustavaalaatua olevia ongelmia EU-perussopimuksista lähtien aina myös meidän omaan perustuslakiimme asti.

Viikonloppuna talousasiantuntija ja kansanedustaja Juha Vartiainen twittasikin…

”On vaikea löytää EU:ta hyvin tuntevaa poliitikkoa tai asiantuntijaa, joka ei näkisi elvytyspaketissa myös ongelmia.”

Vartiainen jatkoikin, että ”Siksi on äärimmäisen typerää syyttää tällaista tarpeellista keskustelua EU-vastaisuudeksi tai venkoiluksi.”

Euroopan komission entisen puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kabinetissa toiminut ja myös komissaari Jyrki Kataisen avustajana töitä tehnyt Aura Salla kirjoitti itseasiassa blogin, mikä kannattaa lukea ja siihen muuten myös Juhana Vartiaisen twiitti liittyi. Sallan blogi löytyy täältä: Miksi EU:n elvystyspakettia ja uutta budjettia on vaikea puolustaa.

Nyt pitääkin pohtia, onko tämä Marinin diili sellainen, että se kannattaisi tai pitäisi hyväksyä? Päivä päivältä se näyttää yhä enemmän sellaiselta, että ei. Minua on myös ihmetyttänyt se, että tämän kokonaisuuden kansallisessa valmistelussa ei ole mukana pidetty koko eduskuntaa. Näyttää siis siltä, että myös läpimenon ja vastuun kokonaisuudesta saa kantaa pesänjakajat.

Kello 19.19 ja kotisohvalla. Eduskunnan elpymisrahastokeskustelu takana ja näyttää siltä, että vasemmistohallitus joutuu vastuun tästä aivan oikein itse kantamaan. Hallitukselle esittivät nimittäin kaikki oppositiopuolueet epäluottamusta.

Keskustelut varmasti jatkuvat ja saa nähdä mitä täss vielä tapahtuu. Tänään myös soiteltu ehdokkaita eri puolelle Suomea ja muutama jälleen saatukin. Työ jatkuu. Ja kiitos myös isosta määrästä palautteita liittyen tähän aamuiseen kirjoitukseeni. Omatunnon  mukaan.

 

 

Kommentit