Uusien tähtien taisto? Onko Suomen seuraava presidentti Häkkänen, Kaikkonen, Marin, kisan konkari Haavisto vai?

Blogi, tiistaina 27.12.2022

MTV Uutisten presidenttikysely: Tässä ovat piiripäättäjien suosikit ehdokkaiksi – SDP:ssä ykkönen vaihtunut, kokoomuksen peli auki.

Näin otsikoi MTV Uutiset oman selvityksensä neljän suurimman puolueen potentiaalisia presidenttiehdokkaista. Maikkari kysyi asiaa puolueiden piirihallitusten jäseniltä. SDP:ssä suosikkiehdokas vaihtui. Vuosi sitten ykkösenä oli vielä Eero Heinäluoma, mutta nyt ykköspaikan ottaa nuoremman sukupolven Jutta Urpilainen. Näyttää Venäjän tapahtumat ja tilanteet pelaavan Heinäluoman siis ulos. Pääministeri Sanna Marinin kannatus oman puolueensa piirihallituksen riveissä on vielä vaatimatonta – 7 prosenttia. Itse kuitenkin uskon, että tässä edelleen näkyy se, että Marinia omat pitävät erinomaisena puoluejohtajana ja pääministerinä ja niissä tehtävissä hänen toivottaisiin myös jatkavan. Ja varmasti sekin, että ehkä työrauhansa varmistaakseen Marin on kohteliaasti sanonut presidenttikyselyille, että ”Kiitos, mutta ei kiitos”. Oma arvioni on kuitenkin se, että huhtikuun 2023 jälkeen asetelmat muuttuvat ja Marin katselee uuttaa ja sitä etsii myös demarien piirihallitusten jäsenet ja silloin katse kääntyy tammikuulle 2024.

Keskustan omissa riveissä Olli Rehnin kannatus vielä kantaa. Mutta aivan varmasti puolueen ylin johto on laittanut merkille senkin, että Rehnin kannatus äänestäjien keskuudessa sulaa. Edelleen kuitenkin kepun riviaktiiveistä 64% pitää Rehniä parhaana ehdokkaana ja kakkoseksi tuleva Antti Kaikkonen jää 18 prosentin kannatukseen. Oma arvioni tässäkin menee niin, että osat vaihtunut sillä lopulta presidentin valitsee kansan syvät rivit eivätkä piiripomot. Keskusta ottaa uuden hevosen viivalle ja Kaikkonen siinä kirmaakin hyvään tulokseen. Presidentiksi asti? Ei ehkä.

PS:n lähtijä kisaan on selvä, jos vain Jussi Halla-Aho itse halajaa. Kannatus 69% on kova ja varmasti kovaa valuuttaa myös osan äänestäjien keskuudessa.

Meidän tilanne on eniten auki. Selvää ykkösehdokasta ei Sauli Niinistön jälkeen ole ja nyt piiriväen listan kärjessä on Alexander Stubb 28 prosentin kannatuksella. Kokenut monen ministeriön konkari ja myös entinen puhemies Paula Risikko tulee kakkoseksi 17 prosentin kannatuksella ja sitten Antti Häkkänen 12 prosentin kannatuksella. Elina Valtosta ei piiripomoille kokoomuksen ehdokkaaksi näköjään edes tarjottu ja olisikin ollut mielenkiintoista nähdä millaisilla luvuilla Elinaa kisaan työnnettäisiin? Epäilisin, että samoja lukuja kuin Häkkäsella ja Risikolla?

Oma veikkaukseni asettuukin siihen, että keskustan valinnan kohdistuessa Kaikkoseen ja demareiden Mariniin, niin kokoomuksen ehdokas on Valtonen tai Häkkänen. Saataisiin mainio modernien 2020 ehdokkaiden kisa. Ja konkari kisassa sitten vihreiden kärkiehdokas Pekka Haavisto ja PS:n Halla-aho. Vai yrittäisikö vihreät kuitenkin kisaan tutulla sukunimellä? Mutta ei nimi miestä pahenna, jos ei mies nimeä. Vai miten sen menisi.

MTV:n gallupista nousee edelleen esille myös pari muutakin nimeä. Mika Aaltola saa 21 prosentin kannatuksen, jos vähän oikaisten laskee mukaan miehen saamat maininnat eri puolueista. Aaltola näyttääkin pitävän hyvin pintansa ns. ei puolueisiin kuuluvana ehdokkaana. Ja edelleen Mikko Hautalankin nimeä kannattaa makustella ja pitää mielessä. Kokoomuksen piiripomojen riveissä 9 prosentin kannatus Yhdysvaltain suurlähettilään paikalta. Olisiko sieltä mahdollista kuitenkin ponnistaa Ahtisaaren tapaan takarivistä maalisuoran voittotaistoon? Hautalan kaltaiselle huippuammattilaiselle voisi olla tässä maailman tilanteessa enemmänkin käyttöä, kuin miltä nyt gallupit näyttävät.

Mene ja tiedä. Elä ja näe. Maamme seuraava presidentti eli seuraaja Tasavallan presidentti Sauli Niinistölle valitaan vuoden 2024 alussa. Ensimmäinen kierros käydään 28. tammikuuta 2024 eli matkaa on vielä ja paljon ehtii vielä tapahtuakin. Ei siis vielä kirille kannata lähteä.

 

 

Kommentit