Uusien ministereiden päivä.

Blogi, maanantaina 23.06.2014

Tänään julkistettiin meidän uudet ministerit. Tässä juoksussa en ministerinsalkkua odottanutkaan. Petteri Orpo oli itseoikeutettu tässä jaossa ja hänet valittiinkin vaativaan maatalousministerin postiin. Muut paikat olivat varatti naisille kun aiemmin ministeriryhmässämme jako oli ollut miehille 4-2. Me Hämeessä menetimme ainoan ministerin paikkamme ja toki odotin, että tuore varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen olisi noussut entisen pomonsa Alexander Stubbin listalla ministeriksi. Näin ei jostain syystä käynyt ja jäimme nyt Hämeessä ilman ykkösketjun paikkaa. Uusina ministereinä aloittavat STM:n johtoonsa saava eduskunnan ulkopuolinen Laura Räty ja eduskuntaryhmän vpj:n paikalta ulkomaankauppaministeriksi siirtyvä Lenita Toivakka. Kiertova vielä Paula Risikko vaihtaa nyt kunta- ja tiepuolelle. Vanhoista siis vain Jan Vapaavuori jatkaa aiemmassa tehtävässään ja luonnollinen valinta tämä onkin. Työ- ja elinkeinoministeriön johtopaikka on yksi hallituksen tärkeimpiä ja vaativimpia ja Janne siinä lähihistoriamme ylivoimaisesti paras tekijä. Hyvä joukko kaiken kaikkiaan siis ykkösketjuumme ja uskon, että tällä tehdään hyvää jälkeä. Onnea vielä koko ryhmälle.

Ryhmämme johtoon Petteri Orpon tilalle valittiin Arto Satonen ja varapuheenjohtajana jatkaa Outi Mäkelä. Ben Zyskowicz tekee paluun ryhmäjohtoon ja tulee toimineeksi näin neljällä eri vuosikymmenellä kokoomuksen eduskuntaryhmän johdossa. Kolmannen varapaikan kisassamme otti Lapin Heikki Autto jolle paikan mielellään suo. Vaikka itsekin tähän puuhaan olisi ollut valmis ryhtymään. Mutta nyt tällä maantieteellisellä jaolla mennään ja hyvä näin.

Eduskuntaryhmämme ja puoluevaltuustomme hyväksyi hallitusohjelman puheitta ja myös ministeritkin. Sen sijaan tätä edeltäneessä pelkässä eduskuntaryhmämme kokouksessa hieman enemmän keskustelua käytiinkin. Ja itse sen ymmärrän. Kiristäähän ratkaisu hieman verotusta ja lisää työnverotuksen progressiota. Se on myrkkyä työnteon kannatustavuudelle aina. Valitettavasti. Ja myös perintövero olisi minusta pitänyt nyt poistaa ja hakea sieltä uutta kasvua myös yrityssektorille ja vauhtia sukupolvenvaihdoksiinkin. Mutta tyytyväinen olen siihen, että nyt saamme palautettua matkailuelinkeinoa ja ravintola-alaa merkittävällä tavalla kannustavan ja tukevan edustuskulujen verovähennysoikeuden. Sen poisto oli iso virhe ja järkevää se myöntää ja nyt korjata. Tässä muutama pointti ja toki muitakin voisi vielä mainita niin plussan kuin miinuksenkin puolelle. Ja siksi onkin tärkeää, että seuraavissa eduskuntavaaleissa nousemme jälleen suurimmaksi ja sitä kautta pääsemme tekemään toivottavasti parempaa politiikkaa hieman toisenlaisella joukkueella.

Illalla vielä kävimme Ulkoasiainvaliokunnan kanssa ajankohtaiskeskustelun Mäntyniemessä Tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa. Pöydässä tutut ulko- ja turvallisuuspolitiikan ajankohtaiset aiheet. Valitettavasti nämä keskustelut suljettuja ja vain meidänvälisiä ja siksi niitä en täällä voi tarkemmin ruotia. Mutta tyytyväinen täytyy olla siihen, että keskusteluyhteys näin mutkaton ja tiivis nykypresidentin kanssa. Presidenteissä on siis eroja.

Nyt kello 21.07 ja päivä päätökseen. Huomenna hallitusohjelman eduskuntakäsittely ja tarkoitus saada uuden hallituksen ohjelma hyväksyttä eduskunnassa keskiviikkona. Kaksi pitkää päivää siis edessä.

 

 

 

Kommentit