Uusi vuosi korotta myös suurempien perheiden lapsilisiä – myös muita etuuskorotuksia lapsiperheille

Uutiset, tiistaina 30.12.2008

Vuosi 2009 tuo lisää myös monelle lapsiperheelle, kun päättyvän vuoden yksihuoltajakorotuksen jälkeen reilumpi korotus ohjataan nyt suuremmille lapsiperheille. Tutkimusten mukaa korotustarve on suurin juuri monilapsisilla perheillä ja nyt hallitus nostaakin lapsilisiä kymmenellä eurolla perheen kolmannesta lapsesta lukien. Lapsilisät ovat näin vuoden 2009 alusta 100 euroa, toisesta lapsesta 110,50, kolmannesta 141 euroa, neljännestä 161,50 ja sitä seuraavista lapsista 182 euroa kuukaudessa.

– Nämä ensimmäiset lapsilisäkorotukset on nyt päätetty antaa niitä kipeimmin tarvitseville. Tänä vuonna korotimme hieman reilummin yksihuoltajaperheiden lapsilisiä ja nyt tuo korotus ohjataan monilapsisille perheille eli korotus tulee kolmannesta lapsesta lähtien. Näin pystytään ohjaamaan enemmän kuin mallissa missä korotus olisi jaettu tasaisesti kaikille lapsille, kertoi kansanedustaja Timo Heinonen, joka totesi, että tasajako olisi tarkoittanut noin kolmea euroa kuukaudessa lasta kohden.

Lapsilisän korotuksella kolmannesta lapsesta lukien halutaan tukea näin monilapsisia perheitä, joissa talous on tutkimusten valossa erityisen tiukoilla. Lapsilisää maksetaan alle 17-vuotiaista lapsista. Vuonna 2009 lapsilisiä maksetaan hieman yli miljoonasta lapsesta.

– On tärkeää, että jatkamme työtä lapsilisien kehittämiseksi. Itse pidän erityisen tärkeänä sitä, että nyt kun saamme nämä isommat tasokorotukset hoidettua niin pystyisimme hoitamaan lapsilisät myös indeksisidonnaisiksi. Niiden jos jonkun pitää seurata hintakehitystä koko ajan, totesi Timo Heinonen ja nosti toiseksi kehittämistarpeeksi opiskelevat perheet ja vanhemmat.

– Tuo opiskelevien vanhempien tilanne pitää selvittää kokonaisuutena opintotuen ja lapsilisien ja muiden etuuksien kokonaisuutena. Siitä on työtä vielä tehtäväksi.

Samalla vuoden vaihtuessa myös kotihoidontuen hoitoraha nousee kuukaudessa 20 eurolla. Perheen yhdestä alle kolmivuotiaasta lapsesta maksettava hoitoraha on korotuksen jälkeen 314,28 euroa kuukaudessa. Muista alle kolmivuotiaista lapsista maksetaan kustakin kuukausittain hoitorahaa 94,09 euroa ja muista perheen lapsista hoitoraha 60,46 eurossa. Myös yksityisen hoidon tuki nousee reilulla parilla kymmenellä eurolla 160 euroon kuukaudessa lasta kohti.

Kelan maksaman vanhempainpäivärahan vähimmäismäärä korotetaan nykyisestä 15,20 eurosta päivässä työmarkkinatuen tasoiseksi 22,04 euroon päivässä ensi vuoden alusta lukien.

Kelan maksaman sairauspäivärahan, vanhempainpäivärahan, erityishoitorahan ja kuntoutusrahan vähimmäismäärä korotetaan nykyisestä 15,20 eurosta päivässä työmarkkinatuen tasoiseksi 22,04 euroon päivässä.

Korotuksen jälkeen päivärahojen ja kuntoutusrahan vähimmäismäärä nousee 380 eurosta 551 euroon kuukaudessa, jolloin nousu olisi kuukaudessa noin 170 euroa.

Kommentit