Uudet valtiopäivät lähestyy…

Blogi, maanantaina 03.02.2014

Tänään aloitimme eduskunnassa valmistautumisen uusille valtiopäiville. Aamusta ryhmäjohdon valinta ja jatkamme Petteri Orpon johdolla. Petteri on hoitanut tehtävää erinomaisella tavalla ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Istunnossa sitten puhemiesten vaalit. Yllättävän paljon puhemies Eero Heinäluoma sai jälleen protestiääniä. Itse en sellaista ymmärrä. En ymmärtänyt viime kaudella kun tutut kaverit pelasivat kapinaa eduskunnan säästöjä ja kulukuuria kohtaan protestoimalla puhemiesvalintaa silloin. Enkä ymmärrä nytkään vaikka syy ehkä tällä kertaa hieman toinen. Jotain erikoista kertoi sekin, että vain kourallinen kansanedustajia oli kuuntelemassa vastavalitun puhemiehen puhetta istunnossa? Esimerkiksi vain viisi oman demariryhmän edustajaa? En ymmärrä.

Varapuhemiehistä Pekka Ravi sai totutun kovan kannatuksen jatkopestilleen ja myös perussuomalaisten Anssi Joutsenlahti paransi kannatustaan viime vuoden keskustakapinan jälkeen paljon. Joutsenlahti onkin kerännyt viimeisen vuoden aikana aika paljon kehuja ja kiitostakin työskentelystään puhemiehenä. Ja vaikka itsekin aikanaan häntä arvostelin niin nyt olen antanut kehuja. Erinomaisella tavalla on tehtäväänsä nyt hoitanut.

Mutta tuollaista protestiäänestämistä en tällaisessa paikassa ymmärrä. Enkä myöskään paikalta poisoloa tärkeän puheen aikana. Mutta jokainen tavallaan.

Huomenna sitten Valtiopäivien juhlalliset avajaiset ja saamme eduskuntaan jälleen myös Tasavallan Presidentin Sauli Niinistönkin. Mielenkiintoista kuulla millaisilla ajatuksilla hän evästää meitä vaikeaa ja haastavaan alkaneeseen vuoteen.

Ensimmäinen eduskuntapäivä näin takana. Uusi valtiopäivävuosi starttaa virallisesti ja huomenna ja jo loppuviikko mennäänkin talolla ns. täysillä. Myös yksi oma lakialoitteenikin tällä viikolla jo salissa lähetekeskustelussa ja myös tekijänoikeuksia käsittelevä kansalaisaloitekin. Ja myös ensimmäinen isompi valtiopäivien avauskeskustelu missä tällä kertaa yhteen ottavat perussuomalaisten uusi ryhmäpuheenjohtaja Jari Lindström ja keskustan Kimmo Tiilikainen. Jari tänään nousi aikalailla odotetusti perussuomalaisten johtoon. Merkki oli puolueen puheenjohtajalta jo niin selvä kun viime vuodesta poiketen tällä kertaa Timo Soini ei antanut tukea istuvalle eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Pirkko Ruohonen-Lernerille vaan sanoi antavansa ryhmän päättää. Toimintatapa muutos ja tuen ilmaisematta jättäminen tarkoitti käytännössä siis tuen poisvetämistä. Lindström valittiin selvin numeroin ja Ruohonen-Lerner sai näin väistyä. Jarin tunnen hyvin ympäristövaliokunnasta ja täytyy kyllä miestä kehua. Rehti ja suoraselkäinen toimija ollut ainakin siellä ja silloin kun on aihetta olla eri mieltä niin hän sitä on ja muuten tekee hyvää yhteistyötä yli hallitus-oppositio-rajankin. Arvostan sellaista toimintatapaa ja tyyliä. Ja uskon, että entisenä paperitehtaan pääluottamusmiehenä Jari tulee myös puhuttelemaan hyvin ay-väkeäkin ja uskoisin, että haaste demarileiriin on kova. 

Tänään alkoi muuten toisen kerran Kehu työkaveriasi selän takana -viikko. Ensimmäinen kehuni tai tuon Jarin kehujen jälkeen jo toiset kehut menee toiselle kollegalleni Tapani Mäkiselle Vantaalta. Osaava ja ahkera edustaja ja erinomaisen innostava työkaveri. Asiat hoidetaan! Tällä viikolla nostan esille jälleen joka päivä jonkun kehun arvoisen kollegani ja lupaan alkavankin vuoden viime vuoden tapaan jatkaa tapaa kehua yksi kuukaudessa läpi vuoden. Oli mielenkiintoista viime vuosi seurata ja miettiä kollegoita ylipuoluerajojen näinkin. Ja hieno oli huomata, että monessa kollegassa arvosti hyvin erilaisia asioita ja monissa sellaisissa montaa asiaa joiden kanssa usein olimme asioiden suhteen ns. napit vastakkain. Kannattaa kokeilla. Avartaa omaa katsantoa moneen.

Mutta huomenna jatkamme… Valtiopäivien avajaiset.

Kommentit