Upeat Valtiopäivien Avajaiset.

Blogi, tiistaina 04.02.2014

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö avasi tänään tämän vaalikauden viimeiset valtiopäivät. Presidenttimme piti vahvan puheen joka keräsi Valtiosalin avajaiskahveilla kiitosta salin jokaiselta laidalta. Presidenttimme viesti on aina selvä ja selkeäsanainen ja usein myös pohtimaan laittava. Niin tälläkin kertaa. Hän käsitteli puheessaan ehkä tavanomaista laajemminkin eri aiheita. Ja myös määrällisesti ehkä tavanomaista useampaa aihetta. Esillä oli niin Arabikevään, Suurian ja nyt Ukrainan tapahtumat ja myös se kuinka maailmassa 85 ihmistä omistaa yhtäpaljon kuin 3,8 miljardia muuta. Tämä voi saada aikaan liikehdintää jatkossakin. 

Tasavallan Presidentti toisti huolensa maamme velkaantumisesta ja muistutti myös meitä esimerkillä johtamisesta. Myös vaapehtoistyö ja sen merkitys sai puheessa osansa ja minusta oli hienoa, että presidentti nosti myös esille erityisesti Lastensairaalan.

Puheensa loppupuolella aiheena oli puolustuspolitiikka ja siinä vahvasti Pohjoismainen yhteistyö. Presidentin sanoin meillä on tässä ”suuri yhteinen itressi”, mutta yhteistyö ”ei korvaa kansallista puolustusta”. Ne voivat vain tukea toisiaan.

Ja aivan lopussa presidentti kiitti eduskuntaa erinomaisen hyvin sujuneesta yhteistyöstä. Siihen on helppo yhtyä. Uuden presidentin aikana toiminta on löytänyt luontevat ja jouhevat linjat ja toimintavat. Siihen on helppo yhtyä ja tästäkin kiitosta on tullut yli puoluerajojen mm. säännöllisten ulkoasiainvaliokunta-presidentti -vierailujemme aikana tai jälkeen. Kuten myös puolustusvaliokunnan ja ympäristövaliokunnan tavatessa presidenttiä. Perustuslaki siis toimii erinomaisesti kun sitä halutaan ja osataan käyttää.

Nyt vielä kuppi kahvia ja sitten varsinaiseen ensimmäiseen istuntoon ja sen perään Radion Politiikan Puhemyllyyn kello 15.30.

Kello jo kohta puolenyön ja päivä paketissa. Hieno päivä olikin. Radiossa tänään jatkoimme keskustelua valtion taloudesta ja kyllä minä itse olen sitä mieltä, että velkaantuminen tulee nyt taittaa. Periksi ei siis antaa vaikka jaksotusta ehkä hieman katsottaisiinkin kasvun tukemiseksi uudestaan. Edelleen on hyvä pitää 2015 tavoitteena ja tehdä sen yli sitten ratkaisuja niin että velaksi eläminen loppuu ja kasvua ja uusia työpaikkoja saadaan lisää. Radiossa itse toivoin näihin talkoisiin mukaan nyt myös oppositiopuolueitakin. Tosiasia on kuitenkin se, että mitä enemmän pystymme nyt yhdessä ratkaisuja tekemään niin sitä paremmin yhteiskuntamme tästä selviää ja toipuu. Ja kun fakta on kuitenkin sekin, että tehtävää vielä riittää seuraavaksikin neljäksikin vuotta joka tapauksessa. Minusta nyt on hyvä katsoa yhdessä miten talousratkaisuja tehdään ja sitten samaan aikaan katsoa myös rakenteiden uudistamista. Ensiarvoisen tärkeää löytää ratkaisu sote-asioihin ennen muuta. Itse uskonkin, että tässä nyt vastuullisuus voittaa ja pääsemme etenemään yhdessä.

Huomenna sitten aiheesta hieman lisääkin. Ja myös hieman uuttakin tietoa talousratkaisuista ja suunnitelmista. Mutta palataan niihin huomenna. 

 

 

Kommentit