Sotshista mitaleja.

Blogi, keskiviikkona 05.02.2014

Olympilaiset käynnistynyt huomenna Venäjän Sotshissa. Intohimoisena penkkiurheilijana odotan kisaviikkoja jo malttamattomana ja toki myös sitä, että joukkueemme viimeiset palaset loksahtavat kohdalleen. Ainakin miesten jääkiekon olympiajoukkue vielä odottaa pariakin toipilasta ja toivottavasti heidät saadaan riviin. Uskonkin, että jääkiekosta tulee kaksikin mitalia. Sotshista kiekkomitalit siis niin naisille kuin miehillekin.

Uskon, että edelliskisojen eli Vancouverin viisi mitalia menee rikki helpostikin. Vuoden 1988 Naganon 12 mitalia voi olla kaukana, mutta Sothissa voidaan olla lähellä kymmentäkin mitalia.

Ampumahiihdosta uskon ainakin yhteen mitaliin ja kahteenkin Kaisa Mäkäräisellä on saumat pystyammunnan onnistuessa. Hiihtopuolelta tullee mitali naisten parisprintistä. Ja naisten viestistäkin. Viestissä nähtäneen mitalia hiomassa Anne Kyllönen, Aino-Kaisa Saarinen, Kerttu Niskanen ja Krista Lähteenmäki. Hopeaa rtai pronssia. Ja yksilömatkoilla Kerttu Niskanen voi perinteisellä hiihtää kärkiryhmään. Sen sijaan miesten hiihdosta ei taida mitalia tulla. Tai pieni toive on MM-kultaakin voittaneen Matti Heikkisen harteilla. 15 km perinteisellä arvokisoissa jälleen ja nyt olympialaduilla. Ohjelma on siis pedattu hyvin Heikkiselle. Katsotaan.

Olisiko tässä kasassa sitten jo viisi mitalia?

Mäkihypyssä haluan uskoa vielä mitaliin. Ehkä se on lähimpänä naisten kisassa Julia Kykkäsen toimesta, mutta myös tällä kaudella voittoonkin pystynyt Anssi Koivuranta voi yllättää toistamiseenkin sopivassa raossa. Ja yksi mitä eniten toivon on Janne Ahosen onnistuminen. Mitalinsa Janne ansaitsisi ehdottomasti.

Lumilautailusta Janne Korpi tuonee yhden mitalin freestylesta Jouni Pellinen. Korven ohella lumilautailussa Peetu Piiroinen voi uusia Vancouverin mitalinsa. Onko se kultaa niin ehkä. Mutta ainakin himmeämpään on hyvätkin saumat. Antti-Jussi Kemppainen on myös mitalikunnossa ja toivottavasti myös Roppe Tonteri ja loukkaantunut Jenni Rukajärvikin nähdään vielä tositoimissa. Ja myös Skicrossin MM-nelonen Jouni Pellinen on seuraamisen arvoinen kaveri. Mitalikamaa Sotshissa hyvinkin. Tämä sakki voi siis tehdä ja tuoda ihan mitä vaan. Neljä veikataan tälle ryppäälle.

Mitalisaumat on myös pikaluistelijoista Mika Poutalalla ja Pekka Koskelalla. Olisiko tässä alkua. Eli hyvät saumat 10 mitaliin. Haluan uskoa siihen.

Huomenna se sitten alkaa ja toivottavasti Sotshissa kaikki menee hyvin.

Nyt eduskunnan ympäristövaliokunnan kokoukseen. Aloitetaan kevät vieraslajiproblematiikalla. Sillä saralla Suomessa ja koko EU:ssa riittää tehtävää. Meilläkin monta sellaista ihmisten tuomaa vitsausta luonnossa joista olisi syytä päästä eroon. Ja itse kaipaisin keinoja myös ennaltaehkäistä tällaisten lajien tuontia maahamme. Jättipalsami, jättiputki, rakkolevä yms. olisi ollut helpompi hoitaa ennakkovalvonnalla kuin nyt kun ne valtaavat ja tuhoavat suomalaista luontoa. Ja pelkään, että kaiken maailman norsuheinät ja muut puutarhan uudet ”kaunistukset” ovat seuraavat kiusat. Oltaisiinpa järkeviä.

Kello 20.20 ja hetki sitten eduskunnasta kämpille. Istunto päätökseen ja lopussa vielä pitkä pääkeskustelun jälkeen käytin puheenvuorot mm. sähköisistä resepteistä ja myös jätevesiasioista maaseudulla. On hyvä, että edelleen vanhan jätevesiasetuksen älyttömyyksiä korjataan. Nyt mm. poistetaan liittymispakko siirtoviemäreihin ja vastaaviin jos talon järjestelmät on jo muuten lainvaatimalla tasolla. Älyttömiä tilanteita nimittäin ollut monissa paikoissa.

Toisena asiana esitin, että kuntien vesiyhtiöt velvoitettaisiin keräämään myös koko ajan rahaa verkoston ylläpito ja peruskorjaustöihin. Nyt tilanne on se, että verkostomme on 60- ja 70-luvulta ja kenelläkään ei rahaa niiden korjaamiseen. Ja ne korjaukset mitkä tehdään tehdään nekin velkarahaksi. Lapsemme siis maksavat nekin. Olisi järkevää koko ajan kerätä tasaisesti rahaa verkostoa varten ja näin vastuu jakaantuisi tasaisesti eri aikana alueella asuville.

Muutaman muunkin puheenvuoron vielä käytin illan lopuksi ja nyt ensimmäinen pidempi päivä takana. Huomenna sitten ensimmäinen ulkoasiainvaliokunta tälle keväälle ja myös kyselytunti. Huomenillalla myös käsittelyssä Ben Zyskowiczin ja minun lakialoite. Siitä huomenna lisää.

 

Kommentit