Uudet työpaikat syntyvät P&K-yrityksiin – Yrittäjien mahduttava yhteiskuntasopimuspöytään

Blogi, tiistaina 04.08.2015

Elokuun ensimmäiset viikot on varattu yhteiskuntasopimusneuvotteluille. Vastaavaa neuvoteltiin jo ennen hallituksen muodostamista vain keskustavetoisesti. Hanke kuitenkin kuihtui kasaan ja nyt koko hallituksen tuella neuvotteluja jatketaan. Neuvottelupöydässä hallitus ei ole vaan vastuu neuvotteluista on työntekijä- ja työnantajajärjestöillä. Aiemmassa neuvotteluyrityksessä vetovastuun piti itsellään keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, mutta nyt ratkaisua haetaan ulkopuolisen selvitysmiehen Juhani Saloniuksen johdolla. Itse uskon, että nyt neuvotteluissa on paremmat mahdollisuudet edetä itse sopimukseenkin kun hankkeen tukena on laajempi rintama. Ja myös varsin yleisesti on tunnustettu sekin tosiasia, että tällainen sopimus maassamme nyt tarvitaan massatyöttömyyden taittamiseksi ja kasvun aikaansaamiseksi.

Minua kuitenkin ihmetyttää se, että neuvottelupöydässä ei ole mukana Suomen Yrittäjät.  Maassamme on nimittäin lähes 300 000 yritystä ja ne työllistävät yli 1,4 miljoonaa ihmistä. Ja itseasiassa yli kymmenen vuoden ajan uudet työpaikat Suomessa ovat syntyneet nimenomaan pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

Yhteiskuntasopimusneuvotteluissa tullaaa tekemään varmasti myös sellaisia ratkaisuja jotka vaikuttavat yrittäjiin työnantajina. Itse olisin toivonut, että yrittäjät olisivat olleet myös mukana neuvottelupöydässä, mutta nyt on tärkeää, että yrittäjät tulevat ainakin kuulluiksi.

Suomessa toimivista yrityksistä pieniä alle 10 työntekijän yrityksiä on valtaosa eli yli 93 prosenttia, kun suuryrityksiä on vain 0,2% yrityksistä, vajaa 600. Pienten ja keskisuurten yritysten osuus yrityskannasta onkin jopa 99,8 prosenttia. Esimerkiksi tämän vuosituhannen ensimmäisen kymmenen vuoden aikana suuryritykset palkkasivat vain reilut 7000 henkeä, kun samaan aikaan Pk-yritykset loivat työpaikkoja yli 100 000 hengelle.

Onkin tärkeää, että sellaisia ratkaisuja ei nyt tehdä mitkä vähentävät tästä maasta työtä. Siksi pk-yrittäjiä on nyt tärkeää kuulla merkittävinä työllistäjinä. Työpaikkojen näkökulmasta ongelmana on edelleen se, että kasvuun pyrkiviä yrityksiä on todella vähän. Toivon myös, että erityishuomiota kiinnitettäisiin myös yksinyrittäviin ja mm. heidän sosiaaliturvaansa. Ja ratkaisu vanhemmuuden kustannusten jakamisestakin pitäisi saada yhteiskuntasopimuspöydästä.

Pitää muistaa se, että työpaikkoja kyllä syntyy yrityksiin lisää, kun vain siihen annetaan järkevällä tavalla mahdollisuus.

Nyt yhteiskuntasopimuksesta neuvotellaan 21.8.2015 mennessä seuraavin askelmerkein:

  1. Täsmällisestä tavoitteesta työmarkkinaosapuolille ottaen huomioon hallituksen reunaehdot kilpailukyvyn ja muutosturvan parantamisesta. Laskelman toimien vaikutuksista kilpailukykyyn tekee hallitus yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa sopiman mittaustavan mukaisesti.
  2. Prosessista 22.8.2015 – 31.1.2017 väliseksi ajaksi
  3. Asialistasta eli käytännön keinoista tavoitteen saavuttamiseksi
  4. Täsmällisestä aikataulusta ja välitavoitteista.

Ja mikäli työelämän osapuolet hyväksyvät tämän yhdessä saavutetun neuvottelutuloksen 21.8.2015 mennessä, aloitetaan sen jälkeen edellä kuvattu prosessi yhteiskuntasopimuksen solmimiseksi. Ja sitten mikäli toimet ovat mitattavissa maaliskuussa 2017 ja ne ovat riittäviä, hallitus luopuu ehdollisista säästöistä ja veronkorotuksista ja hallitus myös tukee edellä mainittua sopimusta merkittävin tuloveron kevennyksin.

Kello 20.18 ja tänään lapset-isä-päivää Korkeasaaressa. Aamusta junalla Helsinkiin ja sieltä retki jatkui lautalla Korkeasaareen. Ja kun kesäpäiväkin oli säänkin puolesta yksi parhaista niin paras päivä tästä tuli kokonaisuutenakin.

Kotimatmalla lapset unessa ja iskä myös työn touhussa. Eduskuntaryhmämme kesäkokous tulee syyskuun alussa tänne Hämeeseen mm. Forssaan, Riihimäelle, Lopelle ja Hämeenlinnaan. Hieman ohjelmaa jo koottu ja katsottu vierailukohteitakin. Ja niitähän täällä meillä riittää upeista yrityksistä maatiloihin ja edelläkävijä kouluista ja päiväkodeista kiertotalouden kehittäjiin. Katsotaan mitä kaikkea saamme ohjelmaan ja tutustumiskohteiksi mahdutettua.

Ja myös hieman uuden hallituksenkin työjutut työllistäneet. Strategista hallitusohjelmaamme viedään nyt myös eteenpäin seuraavalla askeleella. Siitä aikanaan varmasti julkisuudessakin lisää.

Kommentit